BOOK REVIEW: ΤΟ Ρ ΤΗΣ ΕΡΩΜΕΝΗΣ της ΕΙΡΗΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

  (Της  Κατερίνας Τσαμπά ) Το βιβλίο αυτό είναι ένα μείγμα ερωτικού, κοινωνικού και αστυνομικού μυθιστορήματος. Η συγγραφέας περιπλέκει αυτά τα είδη με αρκετή μαεστρία. Παρακολουθούμε την πτώση ενός παντρεμένου ζευγαριού. Μας θυμίζει πολλές από τις ιστορίες που έχουμε ακούσει. Ένα τυπικό ζευγάρι που παντρεύτηκε και το κατάπιε καθημερινότητα και ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Η Αγγελική, ο Σέργιος, η μικρή Νεφέλη η κόρη τους και το τρίτο πρόσωπο, η κακιά, η Ευρυδίκη. Θα μπορούσε το τρίτο πρόσωπο να πλέξει τις ζωές τους επικίνδυνα; Βλέπουμε τον Σέργιο να γίνεται έρμαιο της Ευρυδίκης η οποία εμφανίζεται ξαφνικά στη ζωή του. Είναι όμορφη και ξέρει πώς να χειρίζεται έναν άντρα και τις καταστάσεις. Ερωτεύονται δυνατά ώσπου έρχεται ο φόνος ενός ανθρώπου κλειδί. Εκεί προστίθεται ο αστυνόμος Δεγλής και αρχίζουμε και βλέπουμε και τη δική του οπτική. Οι καταστάσεις ολοένα και κλιμακώνονται και η πλοκή πλέον γίνεται αστυνομική. Ο Δεγλής τους έχει πάρει στο κατόπι και θέλει πάσει θυσία να εξιχνιάσει το έγ

BOOK REVIEW: ΜΑΣΤΕΡ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ της ΝΑΝΑΣ ΣΥΓΚΟΥΝΑ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

(Της Κατερίνας Τσαμπά)

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πολύ γλυκό και πραγματικά διασκεδαστικό ανάγνωσμα για τους εφήβους. Μέσα από τη ζωή της Έμιλυ μπορούν να δουν πώς να αντιμετωπίζουν τις διάφορες καταστάσεις που λίγο πολύ όλοι σίγουρα βιώνουν. Όμως είμαι πεπεισμένη ότι μπορεί να βοηθήσει και τους γονείς να στηρίξουν τα παιδιά τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής τους∙ την εφηβεία.

Θυμάμαι τη δική μου εφηβεία και τι αντιμετώπιζα, αλλά δεν ξέρω ως μαμά πώς θα διαχειριζόμουν όλες αυτές τις καταστάσεις που πολύ εύστοχα μας παρουσιάζει η συγγραφέας.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σαντορίνη και το Παρίσι. Ανάμεσα σε ήχους και μυρωδιές. Μέσα από την εξιστόρηση της ίδιας της Έμιλυ τη βλέπουμε να πετυχαίνει τον μεγάλο της στόχο να μπει σε μια σχολή του Παρισιού για να γίνει chef. Την παρακολουθούμε να στοχεύει ψηλά κατανοώντας ποιους στόχους να θέσει και πώς να τους πετύχει. Να είναι αποκλειστικά δικοί της κι όχι των γονιών της, που πολύ συχνά το βλέπουμε να συμβαίνει.

Τη βλέπουμε να πατάει γερά στα πόδια της, να πιστεύει στον εαυτό της χωρίς όμως εκείνη την έπαρση που φτάνει στον ναρκισσισμό. Άλλωστε η μητέρα της, ούσα ψυχολόγος, την έχει βοηθήσει πολύ να χτίσει μια προσωπικότητα με αξίες. Έχει μάθει από νωρίς να αναγνωρίζει μια δύσκολη κατάσταση και να προχωράει μεθοδικά προς τη διαχείρισή της.

Τη βλέπουμε όμως να κάνει και λάθη, γιατί και αυτά είναι στη ζωή και φυσικά κανείς δεν είναι τέλειος. Τη βλέπουμε να ταλαιπωρείται από bullying, από ζήλια άλλου ατόμου προς το πρόσωπό της. Μέσα από διάφορα γεγονότα καταλαβαίνουμε πόσο ψηλά έχει την αγάπη, ότι ξέρει να κάνει επιλογές βάσει των δικών της θέλω, δεν λέει ή κάνει κάτι απλώς και μόνο για να είναι αγαπητή σε κάποιον, βάζει όρια, πετυχαίνει αλλά αποτυγχάνει κιόλας.

Τη βλέπουμε να βιώνει μια τρομακτική κατάσταση μέσα από την οποία αναδύονται πολλά οικογενειακά θέματα. Η αντιπαλότητα, η αδικία που μπορεί να νιώσει κάποιος αλλά επειδή ποτέ δεν μίλησε δεν μπόρεσε να τη λύσει με αποτέλεσμα αυτό να έγινε μέσα του βουνό μίσους και ανάγκη για εκδίκηση.

Το βιβλίο θίγει πολλά κοινωνικά θέματα που απασχολούν πολλούς από εμάς και μάλιστα καθημερινά. Το bullying όπως ανέφερα, το αλκοόλ και η κατανάλωσή του για επίδειξη ή προσέλκυση, την εύκολη επίκριση, την απουσία ενσυναίσθησης, το ανήκειν, η ανάληψη ευθυνών, ο φόβος.

Είναι ένα βιβλίο οδηγός που μέσα από τις ασκήσεις του σε κάθε θεματικό κεφάλαιο μπορεί ο έφηβος να βοηθηθεί και πρακτικά να προχωρήσει, να αλλάξει mindset καθώς και να βελτιωθεί. Τα δε workshops τα βρήκα εξαιρετικά έξυπνη ιδέα, γιατί μέσα από αυτά λαμβάνει ένα tip στο οποίο μπορεί να ανατρέχει όποτε το χρειάζεται και να θυμάται τι πρέπει να κάνει σε ανάλογη περίπτωση.

Το συστήνω σε όλους. Το βρίσκετε εδώ.

Σχόλια