BOOK REVIEW: ΓΝΩΜΟΛΟΓΙΟ, ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΥΔΑΚΗ


Γνωμολόγιο, του Σπύρου Καρυδάκη

Η μητέρα του Λόγου είναι η ανάγκη…

"Περπατώντας ή δουλεύοντας ο γράφων, χωρίς να λοξοδρομίζει ο νους και η προσοχή του από τη γύρω πραγματικότητα, πλάθει παραλλήλως τα δικά του, μύθους, ιστορίες, ιδέες, και επίσης, όπως εδώ, γνώμες."*




Γνώμη, αξίωμα, άποψη, σκέψη, στοχασμός, απόφθεγμα είναι μόλις μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στα λογοτεχνικά δημιουργήματα των ανθρώπων, ανά τους αιώνες. Οι στοχασμοί αυτοί ή σκέψεις ή απόψεις, είναι το μονοπάτι που ακολουθούν οι λόγοι, λογοτέχνες και φιλόσοφοι, προκειμένου να αποδώσουν με τον καλύτερο τρόπο το διήθημα της διανόησής τους.

Το μικρό λοιπόν αυτό βιβλιαράκι, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα συνονθύλευμα σκέψεων και αποφθεγμάτων, που γέννησε ο νους του κύριου Καρυδάκη, με το πέρασμα των χρόνων. Μέσα από αυτά ξεδιπλώνεται η χειμαρρώδης προσωπικότητα του συγγραφέα και το πηγαίο ταλέντο που τον διακατέχει.

Μέσα από τα μικρά αυτά χωρία, διαπιστώνει ο αναγνώστης ότι ο Σπύρος Καρυδάκης δεν είναι μόνο συγγραφέας αλλά και ποιητής και φιλόσοφος και στοχαστής. Το λαμπερό του πνεύμα, βρίσκει διέξοδο μέσα από τις χαραμάδες των λέξεων και μας χαρίζει μια μοναδική λογοτεχνική εμπειρία. Με τον "αιρετικό" του λόγο, την ειρωνεία και τον "θυμό" που χαρακτηρίζουν όλα του τα κείμενα και την ασυμβίβαστη κι ασυγκράτητη γραφή του, προσφέρει ένα ακόμα έργο, το οποίο "δε φοβάται να επιτεθεί στα κακώς κείμενα" αυτού του κόσμου.

Το "Γνωμολόγιο" του Σπύρου Καρυδάκη, "ντύνουν" με μοναδικό τρόπο, έντεκα εξαιρετικά σχέδια, του εικαστικού, μουσικού και συγγραφέα, Απόστολου Κιλεσσόπουλου.


Ένα μπουκέτο αποφθεγμάτων...

"Κάθε πράγμα έχει τη λέξη του. Αλλά γιατί, τότε, ονομάζουμε κάποια πράγματα ακατονόμαστα;"

"Οι κακοί άνθρωποι συχνότατα έχουν βάθος οι αληθινά καλοί άνθρωποι ποτέ."

"Είπε ο γάτος στο ποντίκι: «Βλέπω, αγαπητέ μου, ότι άρχισες επιτέλους να σκέφτεσαι όπως εγώ. Νομίζω ότι είναι καιρός να συνάψουμε μια συμμαχία». «Ήσουν πάντα το πρότυπό μου», απάντησε το ποντίκι, και αυτοκτόνησε."

"Το κάλλος πρέπει να προϋποθέτει τη βιολογική αναγκαιότητα και χρηστικότητα. Αλλιώς καθίσταται δύσχρηστο."

"Όποιος πέφτει, έχει μάτια μονάχα για το βάθος. Για να μην πω για τον πυθμένα. Έτσι, το να κοιτάς ψηλά ενώ πέφτεις, δείχνει ότι από ηθικής άποψης ανήκεις σε έναν κόσμο προνευτώνειο."

"Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι καλός ή κακός. Μόνο που γνωρίζει πότε το καλό ή το κακό είναι χρήσιμα. 

"Όταν ο Θεός έφτιαξε τις αγαθές προθέσεις, ο Διάβολος του έστειλε λουλούδια. Όταν ο Διάβολος έφτιαξε την ήσυχη συνείδηση, ο Θεός του έστειλε τα λουλούδια πίσω."

"Η αλήθεια δε λέγεται δυο φορές. Τη δεύτερη φορά είναι ήδη μισό ψέμα."


Διαβάστε περισσότερα για το "Γνωμολόγιο" εδώ.




Σχόλια