Book Review: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗ, του SHAUN BYTHELL, από εκδόσεις KEY BOOKS

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Πάντα τα είχα στο μυαλό μου όλα τόσο ρομαντικά κι ιδανικά πλασμένα... να έχω ένα βιβλιοπωλείο... να βρίσκομαι περιτριγυρισμένη από εκατοντάδες βιβλία όλων των θεματολογιών... να κερνάω μυρωδάτο καφέ και να συζητώ με τους σεβαστούς μου πελάτες για τους αγαπημένους μας τίτλους... Να μυρίζω το άρωμα του χαρτιού... Να μου φαγουρίζει τη μύτη η σκόνη των βιβλίων... Τι όμορφα... Πόσο ρόδινα ε; Αμ δε! Μόνο ρόδινη δεν είναι η ζωή ενός βιβλιοπώλη κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και ξεκαρδιστικά, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού.

"Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη" είναι αυτό ακριβώς που μαρτυράει ο τίτλος του: Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη! Η εκ των έσω ματιά του συγγραφέα του βιβλίου και βιβλιοπώλη στο επάγγελμα, Shaun Bythell! Η λεπτομερής καταγραφή της κάθε ημέρας, του ιδιοκτήτη του δεύτερου μεγαλύτερου παλαιοβιβλιοπωλείου στο Wigtown της Σκωτίας, με το όνομα "The Book Shop". Μέσα λοιπόν από αυτή την καταγραφή, ο Μπάιτελ μας περιγράφει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο την καθημερινότητά του, από τη στιγμή που θα βάλει το κλειδί το πρωί στην πόρτα του μαγαζιού του, μέχρι τη στιγμή που θα σβήσει τα φώτα το βράδυ. Χρονικά η αφήγηση καλύπτει ένα έτος, το 2014 και μέσα από την κάθε μέρα που περιγράφει, μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στο αγαπημένο μας είδος, τα βιβλία!


Με γλώσσα απλή και καθημερινή, διάστικτη από τις ιδιομορφίες της Σκωτσέζικης κουλτούρας, ο Μπάιτελ μας μιλάει για τον καθημερινό του αγώνα να τα φέρει βόλτα με τις παραγγελίες, τις πωλήσεις, το προσωπικό και τις κόντρες του μαζί τους, τους πελάτες με τις πάμπολλες ιδιοτροπίες κι απαιτήσεις αλλά και για τη μεγαλύτερη "πληγή" που ταλανίζει τα βιβλιοπωλεία παγκοσμίως, το Amazon. Μας δίνει πολλές πληροφορίες για βιβλία και συγγραφείς που δεν έχουμε γνωρίσει στην Ελλάδα κι ίσως και να μην γνωρίσουμε ποτέ. Οι ιστορίες που μοιράζεται μαζί μας ο συγγραφέας είναι αληθινές, συγκινητικές αλλά και πολλές φορές σπαρταριστές. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου γέλασα δυνατά, με την καρδιά μου. "Το ημερολόγιο ενός βιβλιοπώλη" είναι ένα απολαυστικό βιβλίο, το οποίο πρέπει να διαβάσει κάθε εραστής της λογοτεχνίας και όχι μόνο.


Και μπορεί με τα γραφόμενά του, ο Μπάιτελ να με προσγείωσε ανώμαλα και να απομυθοποίησα την ιδέα "ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου", ωστόσο ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγάπη μου γι' αυτά και την πεποίθησή μου ότι πρέπει να στηρίζουμε όσο μπορούμε τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μας.

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Σχόλια