Book Reviews: “Η ΛΕΞΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΟΣ” & “Η ΠΟΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ”, του ANTHONY HOROWITZ, από εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Νομίζω ότι η εμπειρία μου με τα βιβλία του Anthony Horowitz μπορεί να συνοψιστεί στις εξής δύο λέξεις: Τον αγαπώ! Μου αρέσει η γραφή του και οι ιδέες του. Λατρεύω τον τρόπο που συνδυάζει το παλιό με το νέο και τους διάφορους τύπους χαρακτήρων μεταξύ τους. Νομίζω ότι είναι μια ικανότητα που δεν διδάσκεται, όσα μαθήματα δημιουργικής γραφής κι αν παρακολουθήσει κανείς. Είναι ένα ταλέντο που είτε το έχεις είτε όχι. Κι ο Anthony Horowitz σίγουρα το έχει!

Η ΛΕΞΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΝΟΣ

Στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας του με τον ιδιωτικό ερευνητή Ντάνιελ Χόθορν, ο συγγραφέας του best seller “Οι φόνοι της κίσσας» δικαιώνει την αγάπη που του έχουν οι αναγνώστες του ανά τον κόσμο. Με το "Η λέξη είναι φόνος", ο Horowitz καταφέρνει να μπλέξει αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία και το Τώρα με το Τότε, αφού μας προσφέρει ένα σύγχρονο μυστήριο φόνου με εσάνς παρελθόντος. Τοποθετεί δε τον εαυτό του στη θέση του συμπρωταγωνιστή/αφηγητή κι εξυφαίνει ένα πανέξυπνο λογοτεχνικό γαϊτανάκι. 

Σε αυτή του την προσπάθεια ο συγγραφέας έχει καταφέρει να συνδυάσει τη φαντασία με την πραγματικότητα, εμπλέκοντας ακόμα και ονόματα διάσημων ηθοποιών και σημαντικών σκηνοθετών αλλά και σειρές της τηλεόρασης, εκπομπές, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν άλλο που να μπορούσε να πετύχει αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα, καλύτερα από τον Anthony Horowitz!

Από πλευράς ιστορίας, έχουμε τον αντιπαθέστατο μεν, ευφυέστατο δε, πρώην επιθεωρητή της αστυνομίας, ονόματι Daniel Hothorn,  παρέα με τον βοηθό του και alter ego του συγγραφέα, οι οποίοι καλούνται να εξιχνιάσουν από τη μια τη δολοφονία μιας ηλικιωμένης κι από την άλλη, να συγκεντρώσουν υλικό, έτσι ώστε η εξιχνίαση του εγκλήματος να γίνει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, με βασικό ήρωα τον πρώτο. Οι δυο τους, αποτελούν αυτό που θα λέγαμε χαριτολογώντας "ζευγαράκι της Αγ. Παρασκευής". Εντελώς αταίριαστοι, βαδίζουν πλάι-πλάι στην ιστορία και ξετυλίγουν το νήμα της ζωής και του θανάτου της εκλιπούσας και ερευνούν τον κύκλου της, προκειμένου να εντοπίσουν τον ένοχο. 

Με μια γρήγορη πλοκή, η οποία δεν κάνει κοιλιά πουθενά και με χαρακτήρες τόσο γοητευτικούς κι αληθινούς που τους νιώθεις σχεδόν οικείους, ο συγγραφέας μας οδηγεί στο απολύτως ανατρεπτικό τέλος. Η αλήθεια είναι, ότι αν και καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου, μου δόθηκαν αρκετά στοιχεία για να καταλάβω την ταυτότητα του δολοφόνου, εν τούτοις, δεν το κατάλαβα, παρά μόνο όταν ο συγγραφέας το άφησε να φανεί! Και τι χαρά ήταν αυτή! Δεν υπάρχει χειρότερη απογοήτευση από το να σου στερεί το ίδιο σου το μυαλό, τη χαρά της αποκάλυψης του δολοφόνου!

Το "Η λέξη είναι φόνος" είναι ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα το οποίο τα έχει όλα: Ένταση, ανατροπές και μυστήριο. Ωστόσο, με κάποιο τρόπο μαγικό, καταφέρνει να κρατήσει την αληθοφάνειά του και να μην κουράσει καθόλου. Αν αγαπήσατε τους «Φόνους της Κίσσας», είναι σίγουρο ότι θα λατρέψετε τη Λέξη!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Η ΠΟΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

Η αλήθεια είναι ότι ο Anthony Horowitz μας έχει συνηθίσει σε ιδιαιτέρως έξυπνα και καλογραμμένα μυθιστορήματα, οπότε κάθε φορά που κυκλοφορεί ένα νέο του βιβλίο, οι προσδοκίες βρίσκονται πολύ ψηλά. Ωστόσο, με το «Η ποινή είναι θάνατος», δεν έφτασε τον πήχη, που ο ίδιος έχει θέσει με τα προηγούμενα μυθιστορήματά του. Παρ’ όλ’ αυτά όμως, πάλι μας προσέφερε ένα ευφυές και ενδιαφέρον μυθιστόρημα που το απόλαυσα σε όλη του την έκταση.

Το «Η ποινή είναι θάνατος» είναι το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας με τον ντετέκτιβ Χόθορν. Πρόκειται για ένα παλαιού τύπου, καλό μυστήριο μετά φόνου κι αυτό είναι που το καθιστά τόσο ξεχωριστό. Όπως πάντα, η γραφή του έχει κάτι από Agatha Christie, με κεντρικό ήρωα ένα σύγχρονο Sherlock Holmes. H ιστορία που πραγματεύεται αυτή τη φορά ο Horowitz, έχει να κάνει με τη δολοφονία ενός μεγαλοδικηγόρου διαζυγίων. O τόπος του εγκλήματος προσφέρει πληθώρα στοιχείων κι ευρημάτων, που όμως μοιάζει να μην οδηγούν πουθενά. Με μια ομάδα υπόπτων όπου ο καθένας έχει και το μέσο, το κίνητρο και την ευκαιρία για να διαπράξει το έγκλημα, ο εντοπισμός του δολοφόνου δεν είναι εύκολη. Πολλά στοιχεία, πολλοί ύποπτοι. Λαβύρινθος κανονικός! 

Η πλοκή είναι έξυπνη, γρήγορη, ανατρεπτική μα κυρίως, άκρως απολαυστική. Διαβάζεται δε σε χρόνο Dt. Οι ήρωες καλοσχεδιασμένοι και αληθοφανείς, ενώ ιδιαιτέρως συμπαθής γίνεται για μια ακόμη φορά, το alter ego του Horrowitz και βοηθός του Χόθορν στην αναζήτηση του ενόχου. Ο Χόθορν από την άλλη, είναι πανέξυπνος, πονηρός, επιφυλακτικός, καχύποπτος, αγενής, ρατσιστής και γενικότερα ένας τύπος που κάνει ότι περνά από το χέρι του για να γίνει αντιπαθής. Ωστόσο, όσον αφορά εμένα, δεν τα καταφέρνει θα έλεγα. 

Συνολικά, το «Η ποινή είναι θάνατος» είναι ένα συναρπαστικό και διασκεδαστικό βιβλίο. Και μπορεί να είναι υποδεέστερο των προηγούμενων, ωστόσο έχει μια εξαιρετική πλοκή, λαμπρούς χαρακτήρες και πολλές εκπλήξεις κρυμμένες στις σελίδες του. Προτείνεται βεβαίως στους λάτρεις του αστυνομικού και όχι μόνο!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε εδώ το σχόλιό σου...