BOOK REVIEW: ΒΑΛΕ ΕΝΑ ΦΥΛΑΚΑ, ΤΗΣ HARPER LEE, ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Ότι και να πει κανείς για την Χάρπερ Λι και τα βιβλία της είναι λίγο. Όσον αφορά εμένα, πρόκειται για δυο από τα κορυφαία μυθιστορήματα των τελευταίων 100 χρόνων! Για το θρυλικό και βραβευμένο με Πούλιτζερ "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" σας έχω ήδη μιλήσει σε προηγούμενο ποστ.

Στο "Bάλε ένα φύλακα", συναντάμε τους παλαιούς γνώριμους, κάποια χρόνια μετά, μεγαλύτερους, σοφότερους, έχοντας όμως πάντα τις ίδιες ανησυχίες και άγχη. Έχοντας ζήσει σε μια περίοδο μεγάλων κοινωνικών διαταραχών, προβληματισμών και με την Αμερική διχασμένη σε δυο "χρώματα", η Λι ζωντανεύει με την διεισδυτική της πένα τους χαρακτήρες της, μέσα από ένα βιβλίο "σταθμό" για την παγκόσμια λογοτεχνία.

Το "Βάλε ένα φύλακα είναι ένα μυθιστόρημα/ωδή στο Πάθος, την Ανθρωπιά και την Σοφία των χρόνων. Μας μιλάει για τον ρατσισμό, τις κοινωνικές αντιπαραθέσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως μας θυμίζει ότι ο καθένας από εμάς είναι υπεύθυνος για τις προσωπικές του επιλογές. Μια ιστορία πολύ δυνατή και συγκινητική και πάντα επίκαιρη. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει "γνωρίσει" λογοτεχνικά την Χάρπερ, εάν δεν διαβάσει και τα δυο της μυθιστορήματα.

Όσον αφορά στον τίτλο του βιβλίου, επειδή με εντυπωσίασε αρκετά, το έψαξα λίγο κι έτσι ανακάλυψα ότι έχει τις ρίζες του στην Βίβλο, όπου αναφέρεται "Πήγαινε βάλε ένα φύλακα, για να αναγγέλει ό,τι βλέπει" (Ησαϊάς 1ο κεφ., 6ος στίχος).

Κλείνοντας την άποψή μου  για το βιβλίο, θέλω να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στις εκδόσεις Bell αλλά και στην μεταφράστρια κι επίσης συγγραφέα, κυρία Σώτη Τριανταφύλλου... Οι μεν εκδόσεις κρατούν αδιάκοπα στα ράφια τους, 40 χρόνια τώρα, τα Κοτσύφια, δίνοντας την ευκαιρία στις επόμενες γενιές, να γνωρίσουν αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ έργο! Από πλευράς της, η κα Τριανταφύλλου, μεταφράζει το "Βάλε ένα φύλακα" της Λι, με απίστευτη προσήλωση. Με κατάνυξη θα μπορούσα να πω. Το προσφέρει τον σεβασμό που αξίζει σε ένα έργου του βεληνεκούς του.

Ολοκληρώνοντας την άποψή μου, Λυπάμαι πολύ που η παρακαταθήκη που μας άφησε η Χάρπερ Λι είναι τόσο λίγη, χαίρομαι όμως που είναι τόσο Μεγάλη!

Καλές αναγνώσεις!

Διάβασε περισσότερα ή αγόρασε το βιβλίο εδώ!

Σχόλια