BOOK REVIEW: ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ, ΤΗΣ KRISTIN HANNAH, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

(Της Γιώτας Βασιλείου)

"Στον έρωτα ανακαλύπτουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε. Στον πόλεμο ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε πραγματικά"

Με «Το αηδόνι» η συγγραφέας Kristin Hannah κερδίζει επάξια τον τίτλο μιας από τις πιο ταλαντούχες συγγραφείς του καιρού μας. Σε μια εκπληκτική μετάφραση της κας Χριστίνας Σωτηροπούλου, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος μας χαρίζουν μια βαθιά ανθρώπινη και τρυφερή ανθρώπινη ιστορία, που συγκινεί και γεμίζει σκέψεις κι εν τέλει αισιοδοξία τον αναγνώστη. 

Η υπόθεση συνοπτικά έχει ως εξής: Πίσω στο 1939, σε ένα μικρό χωριό της Γαλλία, το Καριβό, μια νέα γυναίκα, η Βιάν, αποχαιρετά τον σύζυγό της, ο οποίος αναχωρεί για το μέτωπο. Σύντομα οι Ναζί θα μπουν στο χωριό και θα επιτάξουν το σπίτι της Βιάν, αναγκάζοντας τη γυναίκα να ζήσει με την κόρη, κάτω από την ίδια στέγη με τον εχθρό. Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, όταν η αδελφή της Βιάν, η Ιζαμπέλ, μια φλογερή επαναστάτρια, μετά από μια ερωτική απογοήτευση, προσχωρεί στην αντίσταση. Τώρα πλέον, η Δαμόκλειος Σπάθη κρέμεται πάνω από το κεφάλι της Βιάν και της κόρης της.

Στην ιστορία της αυτή, η συγγραφέας έχει μεν ως κύριο άξονα τις δυο αδελφές, ωστόσο εστιάζει γενικότερα στις γυναίκες που έζησαν την κατοχή και τα σημάδια που αυτή άφησε πάνω τους. Περιγράφει με γλαφυρότητα την κάθε μέρα τους, γεμάτη φόβο κι ανασφάλεια. Τον αγώνα τους για τη συγκέντρωση τροφίμων, το κρύο, τις αρρώστιες, την αγωνία για τους αγαπημένους στο μέτωπο. Κι όμως μέσα από αυτές τις αντιξοότητες, οι γυναίκες βγάζουν ένα μεγαλείο ψυχής. Δύναμη και πάθος για ζωή και για επιβίωση. Για αυτή τη Δύναμη και για αυτό το Πάθος μας μιλάει μέσα από «Το αηδόνι» η Kristin Hannah κι αποτίει φόρο τιμής.

Πρόκειται για μια ιστορία τόσο συγκλονιστικά αληθινή, που δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει ανεπηρέαστο τον αναγνώστη. Είναι πολυδιάστατη, σχεδόν πρισματική. Άλλες φορές οι Hannah μας την διηγείται με λυρικότητα και ήπιο τόνο κι άλλες φορές σκληραίνει και γίνεται επίπεδος ο λόγος της, με αιχμές που μπορεί να πληγώσουν. Αποτυπώνει δε μια ολόκληρη εποχή με ειλικρίνεια, χωρίς περιττές κουβέντες εντυπωσιασμού. Οι χαρακτήρες όλοι είναι άριστα δομημένοι και εξελισσόμενοι. Θα ήθελα ίσως την Ιζαμπέλ, λιγότερο παρορμητική, σε μια εποχή που η κάθε απόφαση μπορεί να φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Όμως από την άλλη, το εκρηκτικό αυτό ταπεραμέντο, η χειμαρρώδης προσωπικότητά της, είναι άκρως γοητευτική κι «ερωτεύσιμη».

Για να ολοκληρώσω, θα πω ότι «Το αηδόνι» είναι ένα πανέμορφο ιστορικό μυθιστόρημα, του οποίου οι σελίδες ξεχειλίζουν συναισθήματα, ήχους και αρώματα. Μπορεί ίσως να σας κάνει να κλάψετε αλλά ολοκληρώνοντάς το, θα νοιώσετε την αισιοδοξία να σας πλημμυρίζει. Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε. 

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Σχόλια