BOOK REVIEW: ΠΟΥΡΓΚΑΤΟΡΙΟ του JOHN KILLIAN από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

Book Review: ΚΥΝΗΓΙ ΤΡΟΥΦΑΣ, του ΒΑΙΟΥ ΚΟΥΚΚΟΝΗ, από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ


(Της
Γιώτας Βασιλείου)

Η ζωή της Κατίνας είναι η ζωγραφική και η τρούφες. Το παρελθόν της την θέλει να είναι η αδελφή του φονιά. Το μέλλον της αβέβαιο. Μέχρι που εκείνη και ο κρυφός της έρωτας θα αναζητήσουν μια νέα ζωή σε ένα νέο τόπο. Όμως το παρελθόν δεν ξεχνά και είναι έτοιμο να τους κυνηγήσει σε όποια γωνιά κι αν κρυφτούν. Ήταν ο αδελφός της όντως ο φονιάς ή μήπως όχι; Και ήταν μόνο ένας ο εγκληματίας ή υπάρχει και κάποιος άλλος που έχει αιματοβάψει τα χέρια του; Και ποιον ρόλο παίζουν οι τρούφες σε όλο αυτό το μυστήριο;

Τι είναι το «Κυνήγι Τρούφας» του Βάιου Κουκκόνη;  Με μια κουβέντα θα σας πω πως είναι ένα βιβλίο που σε μαγεύει από την πρώτη σελίδα, σε ταξιδεύει σε σκοτεινά μονοπάτια και σε αφήνει με την ανάσα κομμένη μέχρι το τέλος. Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν είναι ακόμη ένα αστυνομικό, αλλά μια αναγνωστική εμπειρία.

Το μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται σαν ένα μωσαϊκό από τέσσερα διακριτά τμήματα, καθένα από τα οποία φωτίζει μια διαφορετική πτυχή της ιστορίας. Στο πρώτο κομμάτι γίνεται η γνωριμία μας με την Κατίνα, μια γυναίκα που θα αποδειχθεί το κλειδί για την εξιχνίαση του μυστηρίου. Στο δεύτερο μέρος, θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν –πέντε χρόνια πριν– όπου συναντάμε τους χαρακτήρες που, συνειδητά ή ασυνείδητα, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη αλυσίδα των φονικών. Φτάνοντας στο τρίτο μέρος και στο παρόν, όπου οι φόνοι έχουν πραγματοποιηθεί με αμείλικτη σκληρότητα και ο αναγνώστης καλείται να ανασυνθέσει το παζλ των γεγονότων, να ανακαλύψει τα κίνητρα και να εντοπίσει τον ένοχο. Αισίως καταλήγουμε στο τέταρτο και τελευταίο τμήμα, το οποίο αποτελεί και την τελική αποκάλυψη. Εδώ όλα όσα γνωρίζαμε, όλα όσα πιστεύαμε για τα γεγονότα και τους ήρωες του βιβλίου έρχονται τα πάνω κάτω με μια ανατροπή πολλών μεγατόνων.

Το «Κυνήγι Τρούφας»  είναι ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ, με πλοκή που σε κρατάει στην άκρη της καρέκλας, ξετυλίγεται σαν σκοτεινός χείμαρρος μεταξύ της «ψυχής» του εγκλήματος και της κοινωνίας. Ο συγγραφέας ανατέμνει όχι μόνο το μυστήριο αλλά και τις κρυφές γωνιές της ανθρώπινης ψυχής και υπόστασης. Μέσα από αναδρομές στο παρελθόν και εμβαθύνσεις στον ψυχισμό των ηρώων, το μυθιστόρημα ξετυλίγεται σαν ένα κουβάρι που ξεδιπλώνει τα μυστικά του, οδηγώντας μας στην ανακάλυψη της αλήθειας.

Ο γρίφος –ένας λαβύρινθος από σκιές– βρίσκεται στο επίκεντρο, περιτριγυρισμένος από μια πλοκή γεμάτη ανατροπές, κοινωνική κριτική που δίνει πολύ τροφή για σκέψη και μια βαθιά εξερεύνηση του ανθρώπινου ψυχισμού. Ο Κουκκόνης, παίζει με τις πιο σκοτεινές φοβίες των ηρώων του, τον πόνο που τους στοιχειώνει, την απώλεια που τους σημαδεύει, την απελπισία που τους πνίγει, αλλά και τη ζωή που ανθίζει μέσα από τον θάνατο, το φως που ξεπροβάλλει μέσα από το σκοτάδι. Και όλα αυτά, με έναν και μόνο στόχο: την τελική λύτρωση.

Κλείνω λέγοντας ότι το «Κυνήγι Τρούφας» είναι ένας αριστοτεχνικός συνδυασμός αστυνομικού μυστηρίου και ψυχολογικού δράματος και εγγυημένα, μια εμπειρία που θα σας στοιχειώνει για καιρό μετά το τέλος της. Λάβετε θέση… Το κυνήγι αρχίζει!😉

Βρείτε το εδώ και καλή απόλαυση!


 

 

 

Σχόλια