BOOK REVIEW: ΤΟ ΒΑΜΜΕΝΟ ΠΟΥΛΙ, ΤΟΥ JERZY KOSINSKY, ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Ο Άρθουρ Μίλερ έγραψε για το συγκεκριμένο βιβλίο: «Ένα ισχυρό πνευµατικό ράπισµα, γιατί ο Κοζίνσκι καταφέρνει να ισορροπήσει ανάµεσα στο πιθανό και το πραγµατικό». Εννοείται πως δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό. Ένα βιβλίο βαθιά ειλικρινές και ευαίσθητο.  

Από τότε που γράφτηκε δίχασε πολλάκοις την φιλολογική κοινωνία, λόγω της σκληρότητας και της ωμότητας που παρουσιάζει τα πράγματα. Μάλιστα, ο συγγραφέας κι οι οικογένειά του, προπηλακίστηκαν άσχημα κι εξοστρακίστηκαν από την ίδια τους την χώρα και η έκδοση του βιβλίου απαγορεύτηκε στην Πολωνία. 


Η ιστορία αφορά στην Οδύσσεια ενός εξάχρονου, στην Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο συγγραφέας αφηγείται με πολύ σκληρή αλλά ρεαλιστική γλώσσα, την βαναυσότητα του πολέμου και πετυχαίνει να αναδείξει το πιο άσχημο πρόσωπο του κόσμου που ζούμε. Μας μιλάει για την πορεία του 6χρονου και τις επιπτώσεις που έχουν στην ζωή του, όλα αυτά που βιώνει. Και πραγματικά, είναι να απορεί κανείς, πως ο μικρός καταφέρνει και επιζεί μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα όπου πορεύεται.


Αν ο Κοζίνσκι έβαλε ένα στοίχημα, το κέρδισε πανηγυρικά. Το "Βαμμένο Πουλί", χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του κι ενάντια σε όλους όσους θέλανε να το δουν να κείτεται στο χώμα, εξακολουθεί και πετά ψηλά στον ουρανό.


Διαβάστε το. Διαβάστε το. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!


Μπορείτε να δείτε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Σχόλια