BOOK REVIEW: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, ΤΩΝ ROBERT K. WITTMAN & DAVID KINNEY, ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΔΙΟ

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα ήταν ότι πιο δύσκολο έχω διαβάσει ποτέ στη ζωή μου. Όχι απλώς γιατί ήταν ένα αρκετά ογκώδες βιβλίο (περίπου 600 σελίδες, σε μεγάλο σχήμα), αλλά το κυριότερο, επειδή μιλάει για το μελανότερο σημείο της ανθρώπινης ιστορίας. Ξεκίνησα να το διαβάζω στις αρχές του 2017, τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Δεν άντεχα όμως να το διαβάζω μονοκοπανιά. Κάθε μερικές σελίδες διάβαζα ένα άλλο κι έτσι πέρασε ένας χρόνος σχεδόν.

Πρόκειται για μια ανατριχιαστική αφήγηση των αληθινών γεγονότων που συγκλόνισαν την υφήλιο από τον «αρχιτέκτονα της ναζιστικής ιδεολογίας» Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ.. Καλύπτει δε τα χρόνια από το 1936 έως το 1944 κι αποκαλύπτει μυστικά του Γ’ Ράϊχ, την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και τις θηριωδίες εναντίων των Εβραίων, με αποκορύφωση την Τελική Λύση (Endlösung) ή αλλιώς το Ολοκαύτωμα!

Το ημερολόγιο του Ρόζενμπεργκ εντοπίστηκε αρχικά σε ένα κάστρο στην Βαυαρία, μόνο και μόνο για να εξαφανιστεί πάλι μυστηριωδώς, ακριβώς μετά την καταδίκη κι εκτέλεση του συγγραφέα, στην Δίκη της Νυρεμβέργης. Το ημερολόγιο παράμεινε χαμένο για 75 σχεδόν χρόνια, οπότε και έγινε γνωστή η ύπαρξή του από έναν ειδικό πράκτορα του FBI, τον Ρόμπερ Ουίτμαν.

H προσωπική μου άποψη είναι ότι, μέσα από το βιβλίο αυτό δίνεται βαρύτητα σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν «έστεκε στα καλά του» και πολύ-πολύ. Από άλλα αναγνώσματα του είδους, μου έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το Ναζιστικό Κίνημα δεν τον είχε πάρει ποτέ και πολύ στα σοβαρά, παρά μόνο στον βαθμό που οι τρέλες του εξυπηρετούσαν την φονική ατζέντα τους. Όπως και να έχει όμως, δεν παύει να είναι μια πηγή σημαντικών πληροφοριών, αφού μέσα σε αυτό διαβάζουμε για τις συνομιλίες των Ναζιστών αξιωματούχων και τα σχέδιά τους για την εξολόθρευση των Εβραίων παγκοσμίως. Επίσης, περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που βοηθά τον αναγνώστη να εικονοποιήσει τα γραφόμενα.

Παρόλο που θεωρώ το συγκεκριμένο, όχι ένα απλό βιβλίο αλλά ντοκουμέντο, μια σπουδαία ιστορική καταγραφή, την οποία θα έπρεπε όλοι μας κάποια στιγμή να μελετήσουμε, δεν μπορώ και σας προτείνω να το διαβάσετε, γιατί είναι ανάγνωσμα για γερά στομάχια. Προσωπικά, όπως προείπα, δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να το προχωρήσω και να το ολοκληρώσω. Ωστόσο, εάν αποφασίσετε να το ξεκινήσετε, να ξέρετε ότι δε θα το μετανιώσετε.

Υγιαίνετε !

Σχόλια