Book Review: Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΥΧΤΟΓΑΤΟΣ, της ΣΟΝΙΑ ΝΤΑΝΟΦΣΚΙ



«Ο μικρός νυχτόγατος» της Σόνια Ντανόφσκι είναι από τα παιδικά βιβλία που μπορεί κάποιος να τα διαβάζει, περιεργάζεται και θαυμάζει για ώρες. Συνδυάζει την εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής τεχνικής εικονογράφηση με ένα πολύ καλό και διδακτικό κείμενο. Η ιστορία είναι πολύ απλή στη σύλληψή της αλλά βοηθάει τα παιδιά και τους γονείς τους να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση των ζωοφιλικών οργανώσεων πέρα από την ζωοφιλία ως τρόπο ζωής.

Ο μικρός Αντώνης κι η μαμά του ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή γιορτή στο καταφύγιο των ζώων. Η μαμά του θα παίξει τσέλο και ο μικρός μας φίλος ζωγράφισε έναν πάνθηρα για να τoν προσφέρει στην φιλοζωική λαχειοφόρο αγορά που διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της γιορτής. Κι όμως, θεωρεί ότι δεν είναι αρκετή η συνεισφορά του και αποφασίζει να δωρίσει και κάτι ακόμα. Το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει είναι τα χνουδωτά ζωάκια του, που του κρατάνε συντροφιά το βράδυ. Ο μικρός μας φιλος αποφασίζει να τα διαθέσει όλα για να μαζευτούν ακόμη περισσότερα χρήματα για το καταφύγιο των ζώων. Η επιτυχία της γιορτής είναι μεγάλη. Ο Αντώνης διασκεδάζει και παίζει με πολλά μικρά ζωάκια που φιλοξενούνται στο κέντρο. Ιδιαίτερη εντύπωση του κάνει ένας μεγάλος γκρίζος γάτος που του άρεσε να γυρνάει τα βράδια, ο νυχτόγατος Γκριζέλος! Η μαμά παίζει ένα πολύ ωραίο μουσικό κομμάτι και τα παιχνίδια του Αντώνη γίνονται ανάρπαστα. Είναι χαρούμενος  γι’ αυτό αλλά από την άλλη, το βράδυ, όταν πάει για ύπνο, του λείπουν οι χνουδωτοί σύντροφοί του... Τότε η μαμά, του ετοιμάζει μία μεγάλη έκπληξη: υιοθετούν τον υπέροχο Γκριζέλο από το καταφύγιο για να του κρατάει συντροφιά και να γίνει ο καινούργιος του φίλος!


Μέσα από εντυπωσιακές ακουαρέλες και από ένα ήσυχο χωρίς εξάρσεις κείμενο, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν την αξία της προσφοράς για να σωθούν ζωές μικρών απροστάτευτων ζώων. Τα περισσότερα καταφύγια ζώων και οι φιλοζωικές στη χώρα μας στηρίζονται στις δωρεές ιδιωτών. Ελάχιστες φορές το κράτος ενισχύει το σημαντικό έργο τους. Στην ιστορία μας, το καλό παράδειγμα που δίνει με την προσφορά του ο μικρός ήρωας τους βιβλίου, ο Αντώνης, είναι σημαντικό. Χωρίς να διστάσει, αποχωρίζεται αντικείμενα για να έχουν τα αδέσποτα ζωάκια ιατρική φροντίδα, καταφύγιο, τροφή.

Η σχέση της μαμάς και του παιδιού είναι αξιοθαύμαστη. Τον αφήνει ελεύθερο να διαχειριστεί τα παιχνίδια του όταν αποφασίζει να τα αποχωριστεί. Μου άρεσε πολύ η ηρεμία της αντίδρασής της. Δεν παρεμβαίνει αποτρεπτικά όταν βεβαιώνεται ότι είναι σίγουρος για τη δωρεά του. Αντίθετα, τον επιβραβεύει και του διδάσκει ότι η αγάπη προς τα αδέσποτα ζωάκια του καταφυγίου μπορεί να γίνει πράξη και με μία υιοθεσία ενός μεγαλύτερου σε ηλικία ζώου που έχει ανάγκη στέγης.


Η συγγραφέας-εικονογράφος είναι πεπειραμένη και έχει εκδώσει αρκετά παιδικά βιβλία στη χώρα καταγωγής της, στη Γερμανία. Στο «Ο μικρός νυχτόγατος» εικονογραφεί μικρές μικρές λεπτομέρειες που δίνουν παραπάνω πληροφορίες για την ζωή του Αντώνη και τις δραστηριότητές του χρησιμοποιώντας μια παλέτα γήινων χρωμάτων. Γεμάτες εικόνες αλλά δεν σε πνίγουν. Καθόμουν και τις παρατηρούσα για πολύ ώρα κι αυτό έκανε την ιστορία ακόμα πιο ρεαλιστική. Το ίδιο το κείμενο διατηρεί μία ηρεμία και μία γαλήνη. Προδιαθέτει τους μικρούς αναγνώστες να σκεφτούν σοβαρά τα προβλήματα που αφορούν τα μικρά αδεσποτάκια, αλλά χωρίς λυρισμούς ή κραυγές. 


Η γλυκιά αυτή ιστορία κλείνει με την παρτιτούρα του τραγουδιού που έπαιξε η μαμά στη γιορτή του καταφυγίου με το τσέλο της. Το όνομα και κάποιες νότες θυμίζουν τη «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» του Μότσαρτ και με αυτό το μουσικό θέμα του μεγάλου μουσουργού συνδέεται και ο τίτλος του βιβλίου. Είναι ένα εύκολο μουσικό κομμάτι που οι μικροί μας φίλοι μπορούν να παίξουν χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις αν διδάσκονται κάποιο μουσικό όργανο και συνδέει το κείμενο με ένα ευκολομνημόνευτο μουσικό θέμα. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Είναι εύκολο και ευανάγνωστο για τους μικρούς φίλους που μαθαίνουν να διαβάζουν και το περιεχόμενό του βρίθει από φιλοζωικά μηνύματα. Στα πλεονεκτήματα του είναι το ότι δεν σταματάει μόνο στη χρηματική ενίσχυση των φιλοζωικών οργανώσεων αλλά προχωράει και ένα βήμα παραπάνω, στην υιοθεσία ενός μεγάλου σε ηλικία, και συνεπώς δύσκολου να υιοθετηθεί, γάτου. Είμαι σίγουρη ότι οι μικροί μας φίλοι θα το λατρέψουν!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ!


Σχόλια