Book Review: ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ και ΤΟ ΕΚΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ, του YAIR LAPID, από εκδόσεις ΠΟΛΙΣ

(Της Γιώτας Βασιλείου

"Ο άνθρωπος είναι το πιο άγριο ζώο της φύσης."

Ο Yair Lapid είναι δημοσιογράφος, πολιτικός και συγγραφέας νουάρ μυθιστορημάτων από το Ισραήλ (όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά). Στη χώρα μας έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις, δύο μόνο από τα πολλά του μυθιστορήματα, το «Διπλό παιχνίδι» και το «Έκτο αίνιγμα». Τον γνώρισα εντελώς τυχαία, όταν βρήκα μέσα σε ταξί ξεχασμένο το δεύτερο βιβλίο του, το «Έκτο αίνιγμα». Μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου, είχε και κίνηση, είχα διαβάσει ήδη το 1/3 του βιβλίου! Ο Λαπίντ είναι πολύ χαρισματικός άνθρωπος κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που γράφει. Αστείος, είρων, αθυρόστομος, αυτοσαρκαστικός, πολιτικοποιημένος, ευθύς  και ενίοτε αλαζόνας. Η σαρωτική του προσωπικότητα αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα μέσα από τις ιστορίες του κι αν ξεπεράσει κανείς τα κλισεδάκια, από τα οποία δεν κατάφερε να ξεφύγει ο συγγραφέας, είναι σίγουρο ότι θα διαβάσει 2 εκπληκτικά νουάρ μυθιστορήματα!

"Υποχρέωση, είναι το κωδικό όνομα όλων αυτών που ανακατεύονται σε ό,τι δεν τους αφορά." 

Ας τα δούμε όμως με τη σειρά έκδοσης:

1. Διπλό παιχνίδι, 2009

Πρώην μπάτσος και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Τζος Σίρμαν, προσλαμβάνεται από την σύζυγο ενός πλούσιου αδαμαντοπώλη του Τελ Αβίβ, να παρακολουθήσει τον σύζυγό της, το οποίο υποπτεύεται για απιστία. Βαριεστημένος από την ίδια του τη ζωή, ο Τζος βγαίνει προς άγρα πληροφοριών για τον σύζυγο, αντ’ αυτού όμως, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μιας ληστείας και του βιασμού ενός κοριτσιού, το οποίο όπως αποδεικνύεται είναι η κόρη γνωστού ραβίνου. Ο Τζος θα λάβει μια απόφαση που μέλλει να τη μετανιώσει κάμποσες φορές. Παίρνει το κορίτσι στο σπίτι του για να το προστατέψει από το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει εάν κοινοποιηθεί ο βιασμός της. Το τι ακολουθεί στη συνέχεια δε λέγεται. Φόνοι, επιθέσεις βρώμικων μπάτσων, πυροβολισμοί σε φθηνά ξενοδοχεία, καταδιώξεις, αποκαλύψεις και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί το μυαλό σας.

Απλά και χωρίς φιοριτούρες γραμμένο, το «Διπλό παιχνίδι» μας γεμίζει με καθαρές εικόνες και διαλόγους που ρέουν αβίαστα. Με φόντο τις θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές αντιφάσεις του σύγχρονου Ισραήλ, ο Λαπίντ μας ταξιδεύει στις γειτονιές του Τελ Αβίβ με ακριβή τρόπο και καταγράφει έξυπνα τα χρώματα και τις αντιθέσεις της πόλης και των κατοίκων της. Το «Διπλό παιχνίδι, είναι ένα μικρό διαμαντάκι που χωρίς να βασίζεται σε εντυπωσιακά μακελέματα και σκηνές πνιγμένες στο αίμα, είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει τους λάτρεις της νουάρ λογοτεχνίας!

"Υπάρχουν στον κόσμο τέσσερις μεγάλοι καλλιτεχνικοί κλάδοι: η ζωγραφική, η ποίηση, η μουσική και η τέχνη να ξέρεις να το βουλώνεις."

2. Το έκτο αίνιγμα, 2013

Δυο χρόνια πέρασαν από τη στιγμή της εξαφάνισης της 9χρονης Γεάρα και η μητέρα της δεν έπαψε ποτέ να την ψάχνει, ακόμα κι όταν η αστυνομία παρέδωσε τα όπλα. Έτσι η Αγκάρ Όσμαν στρέφεται για βοήθεια στον Τζος Σίρμαν. Σαρωτικός και επίμονος, ο Τζος στην αναζήτησή του θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει εκτός από το μυαλό του και τις γροθιές του. Έτσι καταφέρνει να αποκαλύψει, ότι στην πραγματικότητα έχουν εξαφανιστεί συνολικά, έξι 9χρονα κορίτσια, εκ των οποίων τα 4 βρέθηκαν δολοφονημένα. Επιστρατεύοντας, γνωστούς, φίλους, παλιούς συνεργάτες από την αστυνομία αλλά κι έναν ραβίνο, ο Τζος εξαπολύει την αγωνιώδη και κόντρα στο χρόνο έρευνά του, τόσο στην κοινωνία του Τελ Αβίβ, όσο και μέσα στους κόλπους της υπερορθόδοξης εκκλησίας. Και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τα δυο κορίτσια…

Το δεύτερο μυθιστόρημα με τον Τζος Σίρμαν, που μας προσφέρει ο Λαπίντ, είναι πιο ατμοσφαιρικό και πιο δυνατό από πλευράς συναισθηματικού φορτίου, μιας και αφορά σε εξαφάνιση και δολοφονίες παιδιών. Το κοινωνικό στοιχείο είναι ακόμη πιο έντονο, χωρίς όμως να χάνει όλα αυτά που μας χάρισε τόσο απλόχερα στο πρώτο του: Ήρωες με προσωπικότητα, κίνητρα κι αδυναμίες, βιτριολικό χιούμορ, πολυδιάστατη και σαρωτική δράση κι ανατρεπτική πλοκή. 

"Σε ξύπνησα;

- Με κοροϊδεύεις; Άρχισα να προσεύχομαι στις πέντε.

- Γιατί τόση βιασύνη; Ο Θεός θα σου θυμώσει πολύ αν επικοινωνείς μαζί του σε φυσιολογικό ωράριο;"

Και τα δυο βιβλία του Γιαίρ Λαπίντ είναι ευφυέστατα και καλοδουλεμένα και προσφέρουν απέραντη απόλαυση και αξίζουν την προσοχή σας. Πλέον αυτών, εξοικονομούν πολύ από τον πολύτιμο χρόνο στον αναγνώστη, λένε αυτό που θέλουν να πουν σε μικρή έκταση, χωρίς περιττά λόγια, για να γεμίζουν οι σελίδες. 

Όσον αφορά στον κεντρικό ήρωα, είναι από τους πλέον αγαπημένους μου. Τον έχω στο μυαλό μου με τη μορφή του επίσης αγαπημένου Hugh Laurie, με τα μανίκια σηκωμένα, τα πουκάμισα να κρέμονται έξω από τα παντελόνια και το πρόσωπο ιδρωμένο, να αγκυλώνει από τα γένια κάμποσων ημερών. Ήρωας ή αντί-ήρωας, ο Τζος Σίρμαν είναι μια ολοκληρωμένη περσόνα, με αρκετά από τα χαρακτηριστικά του να αποτελούν κλισέ. Ωστόσο, θα χαιρόμουν πολύ αν τον ξανασυναντούσα στις αναγνωστικές μου διαδρομές. 

Φυσικά, προτείνονται χωρίς πολλά-πολλά! Όπου τα βρείτε, τσακώστε τα!

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα για το συγγραφέα και τα βιβλία του εδώ.


Σχόλια