Oldies but Goodies: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ SIDNEY SHELDON


Sidney Sheldon: O αριστοτέχνης του απρόσμενου!

Τον είχα ξεχάσει είναι η αλήθεια αν και για χρόνια υπήρξε ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Είχα χρόνια να διαβάσω βιβλία του και ξάφνου, μου τον θύμισε μια διαδικτυακη φίλη, όταν πριν από λίγο εβδομάδες έκανε αναφορά στο όνομά του. Ο λόγος για τον εκπληκτικό Σίντνεϊ Σέλντον, που αν κι έχουν περάσει 15 χρόνια από το θάνατό του, ο παραμένει ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς στον κόσμο και σίγουρα ένας από τους αγαπημένους μου. 

Είναι ο μοναδικός συγγραφέας που έχει κερδίσει βραβεία Όσκαρ (1947,  καλύτερο πρωτότυπο σενάριο για το «Ο εργένης και το αγοροκόριτσο»,  EMI (για την τηλεοπτική σειρά “I dream of Jeannie”) και Τόνι (1959, καλύτερο μιούζικαλ για το «Redhead»), ενώ έχει προταθεί και για πολλά άλλα. Επιπροσθέτως, αναφέρεται στο βιβλίο Γκίνες ως «ο πιο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας στον κόσμο».

Ο Σίντνεϊ Σέλντον ήταν πολύ πρωτοποριακός για την εποχή του. Τα βιβλία του ήταν όλα μοναδικά, χωρίς να επαναλαμβάνονται, ενώ ασχολήθηκε πολύ σοβαρά με θέματα που μέχρι τότε ήταν ταμπού. Κάθε του ιστορία αποτελεί ένα διαμάντι της παγκόσμιας αστυνομικής/δικαστικής λογοτεχνίας. Είχε κατορθώσει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, να μπαίνει στις καρδιές των αναγνωστών του και να μένει εκεί. Ανατρεπτικός όσο δεν παίρνει, μας έχει χαρίσει ιστορίες πρωτότυπες και πολύ-πολύ ενδιαφέρουσες. Δε μπορώ να θυμηθώ ούτε ένα βιβλίο του, το οποίο να μην έχει έστω ένα plot twist κρυμμένο στις σελίδες του. Ούτε ένα βιβλίο που να με κούρασε. Ούτε ένα βιβλίο που να σκέφτηκα «ντάξει… τι υπερβολές γράφει τώρα». Γι' αυτό θεωρώ ότι τα βιβλία του, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να παραμένουν σε υψηλή θέση στην προτίμηση των αναγνωστών.

Στη χώρα μας  τον γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά Bell Best Seller. Δυστυχώς όμως, έχει πάψει η επανέκδοση των βιβλίων του και με δεδομένο ότι δε ζει πια για να γράψει κάτι νέο, το οποίο θα τον ξαναφέρει στην επιφάνεια, έχει αρχίσει σιγά-σιγά να περνάει στο πίσω μέρος του μυαλού όσων τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε. 

Το πρώτο του βιβλίο που διάβασα το «Αν το αύριο έρθει», ήταν μάλιστα και το πρώτο βιβλίο αυτού του είδους που έπιανα στο χέρι μου και θυμάμαι ότι είχα πάθει σοκ. Το άφησα κάτω, μόνο όταν το ολοκλήρωσα! Το επόμενο που είχα διαβάσει ήταν το «Περιμένοντας το αύριο», με το οποίο εδραιώθηκε μέσα μου η άποψη ότι ο συγκεκριμένος συγγραφέας μου ταιριάζει. Τον είχα λατρέψει. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα να τον παρακολουθώ και να διαβάζω κάθε νέο του βιβλίο, που έβρισκα στο περίπτερο. Έκτοτε ακολούθησαν πολλοί και φανταστικοί τίτλοι, όπως «Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού», «Οργή αγγέλων», «Τίποτα δεν κρατάει για πάντα», «Η άλλη όψη του μεσονυχτίου», «Γραμμή από αίμα», «Πες μου τα όνειρά σου» (εκδ. Λιβάνη) και πολλά, πολλά άλλα.

Ο Σέλντον όμως δεν είναι γνωστός μόνο για τα εκπληκτικά του βιβλία. Έχει βάλει το λιθαράκι του και σε σπουδαίες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως τα “I dream of Jennie” ή όπως το γνωρίσαμε εμείς στην Ελλάδα «Η Τζίνι και το Τζίνι», “Hart to Hart” (Χαρτ και Χαρτ), «Η άλλη όψη του μεσονυχτίου» και «Ο κυρίαρχος του παιχνιδιού», τα οποία ήταν πραγματικά εξαιρετικές μεταφορές καθώς και πάρα πολλά άλλα! 

Ξέρω πως οι νεότεροι πιθανώς να μην τον γνωρίζουν και οι παλαιότεροι ίσως να μην τον θυμούνται. Ωστόσο, είναι ένας συγγραφέας που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί απ’ όλους. Προσωπικά, έχω αρχίσει ήδη να ξαναθυμάμαι ένα-ένα τα βιβλία του, αφήνοντας για το τέλος, τα τρία πιο αγαπημένα μου: Την «Κυρίαρχο», το «Αν το αύριο έρθει» και το «Στην δίνη του χρόνου»! Θα σας πρότεινα να κάνετε κι εσείς το ίδιο κι ας κουραστείτε λιγάκι να τα βρείτε. ;-)

Καλές αναγνώσεις!



Σχόλια