Book Review: ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, της CLAIRE KENDAL, από εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Γραμμένο σε μορφή καταχώρησης προσωπικού ημερολογίου, το «Ξέρω που είσαι» της Claire Kendal είναι ένα καθαρόαιμο ψυχολογικό θρίλερ που ασχολείται με το φλέγον ζήτημα της εμμονικής παρενόχλησης. Πρόκειται για μια άκρως ανατριχιαστική και ενοχλητική ιστορία, που είμαι σίγουρη ότι θα επηρεάσει περισσότερο το γυναικείο αναγνωστικό κοινό. 

Η ιστορία επί τροχάδην:

Η Κλαρίσα είναι μια καθημερινή γυναίκα που εργάζεται σε πανεπιστήμιο και αγαπά να πλέκει και να ράβει βίντατζ ρούχα. Κάποια στιγμή στη ζωή της έκανε το λάθος να ερωτευτεί έναν  παντρεμένο άντρα. Όταν χώρισε μαζί του και σε μια στιγμή που ήταν συναισθηματικά ευάλωτη, μπλέχτηκε σε μια πρόσκαιρη, όπως νόμιζε, περιπέτεια, με το Ρέιφ, έναν συνάδελφό της στο πανεπιστήμιο. Η Κλαρίσα από πλευράς της θα έδινε οτιδήποτε για να ξεχάσει εκείνο το βράδυ αλλά ο Ρέιφ είχε αντίθετη άποψη. Άρχισε λοιπόν να πολιορκεί στενά την κοπέλα, πιστεύοντας ότι πρέπει να είναι μαζί. Η Κλαρίσα τρομοκρατείται και δεν έχει κανέναν να στραφεί για βοήθεια, αφού ούτε και η αστυνομία μπορεί να βοηθήσει.

Πρόκειται για μια πολύ έντονη ιστορία και πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει η χαμηλή βαθμολογία που έχει στο Goodreads (3,59). Υπάρχουν αλήθεια τόσοι άνθρωποι που δεν τους άρεσε αυτό το βιβλίο; Διάβασα κάποια σχόλια με χαμηλή βαθμολογία και είδα ότι θύμωσαν με την ανικανότητα της Κλαρίσα να ανταπεξέλθει στο πρόβλημα. Όμως αναρωτιέμαι… αυτό δεν είναι το θέμα; Αυτό δεν ακούμε και διαβάζουμε πλέον σε καθημερινή σχεδόν βάση; Ότι τα θύματα αισθάνονται αβοήθητα και ανίκανα να αντιδράσουν; Παρ’ όλ’ αυτά όμως, στο συγκεκριμένο έργο, το θύμα δε μένει αδρανές. Όταν συνειδητοποιεί ότι ο κλοιός σφίγγει γύρω της και κόντρα στο φόβο και την αγωνία της, λαμβάνει μέτρα, τα οποία θα εδραιώσουν την παρενόχληση. 

Για μένα, το «Ξέρω που είσαι» της Κλέρ Κένταλ είναι ένα σφιχτοδεμένο θρίλερ, με εντυπωσιακό ρυθμό και άρτια οικοδομημένους χαρακτήρες. Ενώ δεν υπάρχει πολύ μυστήριο κάποιες μικρέ ανατροπές προς το τέλος, το έκαναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και του έδωσαν το τέλος που του άρμοζε. Το «Ξέρω που είσαι» μου έβγαλε στην επιφάνεια πάρα πολύ συναίσθημα και το αισθάνθηκα ιδιαίτερα ρεαλιστικό σε κάποια σημεία. Πραγματικά μπορούσα να νιώσω τον τρόμο και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις της πρωταγωνίστριας. Πέραν αυτών όμως, διαβάζοντάς το κανείς διαπιστώνει κανείς πως καυτηριάζει σημαντικά κοινωνικά θέματα όπως:

  • Το πώς πρέπει να μοιάζει και πώς να ενεργεί ένα θύμα παρενόχλησης
  • Την απομόνωση και την αδυναμία που προκαλεί μια τέτοια κατάσταση στο θύμα
  • Η αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του νόμου στο χειρισμό της παρενόχλησης και της κακοποίησης 
  • Το πόσο θεριεύει το «εγώ» των θυτών με κάθε επιτυχημένη απόπειρα παρενόχλησης και τα λάθη που ο εγωισμός τους, τους σπρώχνει να κάνουν

Θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό ενεργοποιεί τον αναγνώστη σε όλους τους τομείς. Κι είναι πραγματικά κρίμα που δεν έχει αγαπηθεί περισσότερο από το κοινό. Προσωπικά το απόλαυσα και χαίρομαι που μου δόθηκε η ευκαιρία να το διαβάσω. Φυσικά και σας το προτείνω!

Καλές αναγνώσεις! 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια