Book Review: ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ, του ABDÓN UBIDIA, από εκδόσεις CARNIVORA


(Της Γιώτας Βασιλείου)

«Η νύχτα ράγισε σαν αστραπή. Στη γειτονιά κάποιος πέθαινε. Ήταν το Κίτο. Ήταν το 1983.»

Τριάντα πέντε λεπτά! Τόσο ακριβώς μου πήρε να ολοκληρώσω τη μίνι νουβέλα, του Αμπδόν Ουμπίδια «Σιωπηλή σαν το Θάνατο». Πρόκειται μια δυνατή νουάρ ιστορία. Ένα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ, που εκτυλίσσεται στο Κίτο, μια πόλη της Ν.Αμερικής, το 1983, ενώ αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα, η δικτατορία της Αργεντινής κλείνει την αιματοβαμμένη πορεία της, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες θύματα κι εξαφανισμένους κι επιτρέποντας να διαφύγουν όλοι εκείνοι, που ήταν οι υπαίτιοι των φρικτών πράξεων. 

«…Στον πόλεμο, όποιος σκοτώνει μπορεί να σκοτωθεί. Κι όποιος είναι διατεθειμένος να πεθάνει έχει δικαίωμα να σκοτώνει…»

Αν και φαινομενικά λιτά κι απλοϊκά γραμμένη, η νουβέλα είναι πλούσια σε νοήματα, σκέψεις κι ανησυχίες της ανθρώπινης ψυχής. Η δικτατορία, η βία, τα βασανιστήρια, ο θάνατος, η βία, η αμφιβολία, η ενοχή, η προδοσία, η ατιμωρησία αλλά και η αγάπη, η συντροφικότητα, η πίστη  είναι μερικές από τις έννοιες που πραγματεύεται αυτό το «τεράστιο» μικρό!

Που μπορούμε να φτάσουμε; Ποια είναι τα όριά μας ; Πόσο μπορούμε να υποκριθούμε για να ταιριάξουμε στον κόσμο; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.  Η γραφή του Ουμπίδια είναι μαγευτική. Η πλοκή είναι συναρπαστική και προκαλεί πληθώρα συναισθημάτων.  Και παρ’ όλο που στην αρχή το πάει κάπως αργά, όσο προχωράει έχει να μας προσφέρει αρκετές ανατροπές και ενδιαφέροντες μονολόγους.

Το «Σιωπηλή σαν το Θάνατο» είναι μια υπέροχη ιστορία μυστηρίου κι αγωνίας! Αξίζει να το διαβάσετε!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.



Σχόλια