Book Review: Η ΠΛΕΞΟΥΔΑ, της LAETITIA COLOMBANI, από εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Από τη στιγμή της κυκλοφορίας της «Πλεξούδας» διάβασα πολλά θετικά σχόλια και μάλιστα από άτομα με τα οποία ταιριάζουν οι απόψεις μας κι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για μένα. Διαβάζοντάς το διαπίστωσα ότι ήταν όλα σωστά. Η πλεξούδα της Laetitia Colombani είναι ένα τολμηρό, υπέροχα γραμμένο βιβλίο, το οποίο λάτρεψα και θα το κουβαλάω μέσα μου για καιρό .

 «Η πλεξούδα» είναι ένα συγκινητικό και πραγματικά υπέροχο μυθιστόρημα, για τρεις πολύ διαφορετικές αλλά και πολύ εμπνευσμένες γυναίκες. Κάθε μία από τις ιστορίες με καθήλωσε και καταβρόχθισα το βιβλίο μέσα σε λιγότερο από δύο ημέρες. Μου άρεσε ιδιαίτερα το τέλος, όταν όλα τα νήματα ενώθηκαν και κατέληξαν σε μια συνολική εικόνα.

Λάτρεψα τις ηρωίδες που τόσο περίτεχνα ζωγράφισε με την πένα της η συγγραφέας. Με άγγιξε το θάρρος, η δύναμη του χαρακτήρα τους και η διάθεσή τους να μην το βάλουν κάτω. Με συνεπήρε η ανάγκη τους να πολεμήσουν για όλα αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν και να υπερπηδούν εμπόδια όπως η φτώχια, η ασθένεια και η μητρότητα, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι ευχές, οι ελπίδες, οι φόβοι και οι τύψεις τους συγκλίνουν σε ένα πεπρωμένο γεμάτο άπειρη σοφία και αισιοδοξία.

Μην περιμένετε ότι θα διαβάσετε ένα ιδιαίτερο ή πρωτοποριακό βιβλίο. Δεν είναι εξεζητημένο μυθιστόρημα «Η Πλεξούδα». Η γραφή της Colombani είναι απλή και συναισθηματική και το βασικότερο για μένα, δε χάνεται σε δαιδαλώδεις περιγραφές και αφηγήσεις. Δεν το χρειάζεται. Ξέρει πώς να μας καταδείξει τέλεια τον κοινωνικό αποκλεισμό, χωρίς περιττά στολίδια και λογοτεχνικά τερτίπια. Πρόκειται για ένα απολαυστικό βιβλίο, για το οποίο δεν είναι ανάγκη κάποιος να συγκεντρωθεί βαθιά. Διαβάζεται με άνεση, ξεκούραστα και ήταν ακριβώς το είδος αναγνώσματος, το οποίο θα αναζητούσα στις διακοπές μου.

Για το πρώτο μυθιστόρημα της Colombani, η «Πλεξούδα» είναι μια τεράστια επιτυχία! Είναι βάλσαμο στην καρδία! Συστήνεται ιδιαίτερα για νεαρά κορίτσια που τους αρέσει να στέκονται μπροστα στη ζωή δυναμικά και με σφρίγος και σαν τέτοιο που είμαι κι εγώ, ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενό της! 😃

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια