Book review: ΜΑΥΡΑ, της ΒΑΛΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ, από εκδόσεις ΦΙΛΥΡΑ

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Χωρίς αμφισβήτηση το νέο βιβλίο της Βάλιας Καραμάνου ανήκει στην κατηγορία της μαύρης λογοτεχνίας, ωστόσο προσωπικά δε μπορώ να το πω τρόμου ακριβώς, αν και δεν ήταν λίγες οι φορές που ένιωσα τις τρίχες στο σβέρκο μου να ορθώνονται. Βασιζόμενη σε λαϊκές δοξασίες και θρύλους, η Βάλια ξετυλίγει την ιστορία της πατώντας με το ένα πόδι στον κόσμο του πραγματικού και με το άλλο στον κόσμο του φανταστικού. 

Η Μαύρα ήταν ένα νέο κορίτσι που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1990, από ένα χωριό που ονομάζεται λίγο έξω από το Ναύπλιο, που ονομάζεται Μαραθιά. Η Μαύρα ήταν ο πρώτος και μεγάλος έρωτας του Σωτήρη. Του Σωτήρη που πλέον παντρεμένος με τη Λίνα και μετά από χρόνια που ζει στην Αθήνα,  επιστρέφει την άνοιξη του 2021 στη Μαραθιά, για την πώληση του πατρικού του σπιτιού. Το ζευγάρι φτάνοντας στο χωριό, βρίσκει έναν τόπο εγκαταλειμμένο, μοναχικό κι ερειπωμένο, γεμάτο χαλάσματα, αγριόχορτα και μια απόκοσμη σιωπή. Κι εκεί αρχίζουν όλα. Η σιωπή αυτή ακολουθεί την ιστορία σελίδα τη σελίδα, αράδα την αράδα. Ακόμα κι όταν συμβαίνουν διάφορα φρικτά πράγματα, ακόμα κι όταν τα ουρλιαχτά ξεσκίζουν τα λαρύγγια, η σιωπή κυριαρχεί. 

Μέσα από το βιβλίο της, η Βάλια πραγματεύεται θέματα όπως η αγνή εφηβική αγάπη κι ο παράφορος έρωτας, ο τρόμος και ο πανικός, οι φονικές προκαταλήψεις κι οι δεισιδαιμονίες, που μπορούν να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα. Μιλάει για το πώς, μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί κάποιος να μετατραπεί σε ένα ανθρωπόμορφο κτήνος, ιδίως σε μια μικρή, κλειστή κοινωνία όπου υπάρχει έλλειψη παιδείας, μόρφωσης, ενημέρωσης κτλ., όπου το κάθε τι ερεθίζει τα πιο πρωτόγονα ένστικτα των κατοίκων και ο θρησκευτικός φανατισμός οδηγεί σε αιματοβαμμένα αδιέξοδα. Παράλληλα αγγίζει θέματα της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η σκοτεινιά τη εποχής της πανδημίας που βιώνουμε, η κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις και η απομάκρυνση των ανθρώπων. 

Ολοκληρώνοντας θέλω να πω ότι η «Μαύρα» είναι μια πολύ καλογραμμένη νουβέλα με πολύ γλαφυρές περιγραφές. Η εικονοπλαστική δεινότητα της Βάλιας Καραμάνου εγγυάται ότι οι εικόνες που θα «δείτε» διαβάζοντας το βιβλίο, θα σας ακολουθούν και μετά το τέλος του! Εμένα με ακολουθούν με τη μορφή αφηνιασμένων αλόγων…

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.

*Φωτογραφία μακέτας: Ghost horses, Karen Slagle


Σχόλια