Book review: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ, της MÓNICA GUTIÉRREZ ARTERO, από εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Αν και δεν πιστεύω στα θαύματα, το συγκεκριμένο βιβλιαράκι ήταν όντως ένα μικρό θαύμα. Εννοείται ότι και μόνο που είναι ένα βιβλίο το οποίο αφορά στα βιβλία, μπήκε αυτομάτως στο καλάθι μου και δε με απογοήτευσε καθόλου. «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» είναι μια μια όμορφη ιστορία που αποπνέει αγάπη για τα βιβλία όσο κι αγάπη για την ίδια τη ζωή. Ένα μάθημα φιλίας και μια σπουδή για αφοσίωση και την καλή πρόθεση των ανθρώπων.

Αν και πολύ γλυκό και τρυφερό το βιβλίο, δεν είναι ρομάντζο αλλά ούτε και δράμα. Ωστόσο και τα δύο είδη περιλαμβάνονται σε μικρές δόσεις στην πλοκή του. Και μιας κι ανέφερα την πλοκή, πρέπει να πω ότι αυτή δεν είναι κάτι σπουδαίο ή περίπλοκο. Είναι μια λιτή ιστορία για το πώς ένα βιβλιοπωλείο μπορεί να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων που το επισκέπτονται. Μια ιστορία που με έκανε να γελάσω πολλές φορές. Σε όλο το βιβλίο γίνονται αναφορές σε συγγραφείς και έργα σπουδαία, που σε σπρώχνουν να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες για αυτά. Προσωπικά πρόσθεσα τουλάχιστον 3 νέα βιβλία στη μακροπρόθεσμη λίστα μου. 

Οι χαρακτήρες είναι αξιολάτρευτοι, ιδίως αυτός του εκκεντρικού και γκρινιάρη βιβλιοπώλη, που μαζί με το μικρούλη Όλιβερ είναι οι αγαπημένοι μου. Οι διάλογοι επίσης, ατακαδόρικοι, διασκεδαστικοί και υπέροχοι. Η περιγραφή του βιβλιοπωλείου και οι σκηνές που διαδραματίζονται σε αυτό με έκαναν να τοποθετήσω  τον εαυτό μου, σαν έναν επιπλέον χαρακτήρα, μέσα σε αυτό. Πραγματικά πολύ ζωντανές! 

Ένα μειονέκτημα του καταλογίζω κι αυτό είναι ο κεραυνοβόλος έρωτας που χτύπησε ανηλεώς τους δυο από τους ήρωες, ο οποίος δε με έπεισε καθόλου. Φυσικά δεν είμαι το πλέον ρομαντικό άτομο, οπότε μη μου δίνετε και πολλή σημασία.

Εν κατακλείδι, ένα πολύ ευχάριστο και πολύ διασκεδαστικό ανάγνωσμα, με χιούμορ, τρυφερότητα και μερικούς ενδιαφέροντες προβληματισμούς. Προτείνεται βεβαίως βεβαίως!

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.



Σχόλια