Book review: ΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ, του KLAS EKMAN, από εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ


(της Γιώτας Βασιλείου)

Άκου να δεις τώρα, τι έγινε με τούτο εδώ το νεούδι! Μου άρεσε και μου άρεσε πολύ. Τράβηξε αμέσως την προσοχή μου. Πρόκειται για την ιστορία της Άννας που είναι παντρεμένη με το Μάγκνους ενώ διατηρεί παράλληλη σχέση με το Γιόχαν. Το «παράνομο» ζευγάρι αποφασίζει να περάσει ένα διήμερο στην εξοχή, το οποίο όμως τους βγαίνει ξινό, μιας και στην επιστροφή εμπλέκονται σε ένα τροχαίο ατύχημα, στο οποίο σκοτώνεται μια γυναίκα. Από εδώ και μπρος η ζωή των ηρώων εκτροχιάζεται εντελώς. Όλα αλλάζουν κι οι ίδιοι ακόμη περισσότερο. Συμβαίνουν τραγικά γεγονότα το ένα πίσω από το άλλο, τόσο απρόσμενα που δεν προλαβαίνουν καν να τα συνειδητοποιήσουν. Ούτε κι ο αναγνώστης πρέπει να πω…

Δεν είναι το τυπικό σουηδικό θρίλερ που έχουμε συνηθίσει αλλά ούτε και παίρνει και βραβείο πρωτοτυπίας. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι αρκετά συμπαθείς και παρόλο που υπάρχει χάσμα μεταξύ της σουηδικής και της ελληνικής κουλτούρας, γίνονται αρκετά προσφιλείς στον αναγνώστη. Είναι απλοί άνθρωποι που η ζωή τους έριξε άσχημη ζαριά και κάθε τους απόφαση πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση. Αυτό δε που κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, δεν είναι η αποκάλυψη ενός φοβερού και τρομερού μυστικού αλλά τα αποτελέσματα που έχουν οι ενέργειες των προσώπων. 

Όλα καλά όλα ανθηρά έως εδώ, σωστά; Από εδώ και μπρος όμως, αρχίζουν τα… παρατράγουδα. Καμιά εκατοστή σελίδες πριν το τέλος, ξαφνικά ξεκινούν να συμβαίνουν πράγματα και θαύματα. Επικά γεγονότα Η ιστορία κλιμακώνεται απότομα μέσα από άμετρη βία και θάνατο. Προσωπικά το βρήκα τρομερά υπερβολικό και σε ένα βαθμό αταίριαστο. Θα ήθελα να μπορούσα να σας πω περισσότερα ωστόσο ο φόβος των σπόιλερ δε με αφήνει. 

Για το λόγο που προανέφερα του αφαιρώ μερικά ποντάκια. Ανεξάρτητα όμως, θεωρώ πως το «Ικανοί για όλα» είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με αρκετά απρόσμενη κατάληξη. Μια σπουδή στο πως ένας φαινομενικά πράος και φιλήσυχος άνθρωπος μπορεί να μετατραπεί αυτοστιγμεί σε θεριό, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Ένα πολύ καλό ντεμπούτο!

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.



Σχόλια