Book review: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ, της SARAH PENNER, από εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Τρεις διαφορετικές γυναίκες σε δυο διαφορετικές στιγμές του χρόνου. Η Νέλα, φαρμακοποιός επισήμως, κατασκευάστρια δηλητηρίων στην πραγματικότητα κι η Ελάιζα, ένα 13χρονο κορίτσι που από σπόντα βρέθηκε μπλεγμένο στην ιστορία, ζουν στο Λονδίνο της δεκαετίας του 1790. Η Αμερικανίδα Κάρολάιν είναι μια γυναίκα του σήμερα, που μια στραβή (επιπέδου 8, για τους λάτρεις του Ρόκκο Σκιαβόνε), την έφερε χωρίς το σύντροφό της στη Βρετανική πρωτεύουσα. Οι ζωές των τριών αυτών γυναικών πρόκειται να διασταυρωθούν με ένα μυστήριο και μοναδικό τρόπο. Και οι τρεις έχουν διλήμματα και θέματα που πρέπει να επιλύσουν και οι τρεις βρέθηκαν σε μπελάδες πριν καλά-καλά το καταλάβουν.

Θα έλεγα ότι αυτό το βιβλίο είναι ένας συνδυασμός ιστορικής φαντασίας και γυναικείας μυθοπλασίας. Ένα πολύ χαριτωμένο μυθιστόρημα για τη θηλυκότητα, το φεμινισμό, τη γυναικεία ζωή στο πέρασμα των αιώνων, την προδοσία και την εκδίκηση. Η ιστορία που σκάρωσε με την πένα της η συγγραφέας είναι καλογραμμένη ωστόσο η γραφή της δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, ούτε και τη διακρίνει κάποια λογοτεχνικότητα. Πρόκειται για ένα λιτό κείμενο που απευθύνεται στον αποδέκτη του με ευθύτητα και ειλικρίνεια, χωρίς να επιδιώκει να τον «μαγέψει» με διάφορα συγγραφικά τερτίπτια. Η εναλλαγή μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος αλλά και μεταξύ των τριών βασικών προσώπων, το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον. Η αφήγηση είναι στρωτή, χωρίς κενά κι έχει αυτή την παλιομοδίτικη εσάνς, που προσωπικά πολύ μου αρέσει. Θεωρώ πως στα χέρια ενός έμπειρου συγγραφέα η ίδια ιστορία θα μπορούσε να έχει απογειωθεί, ακόμη και με την απειρία της Penner έχουμε ένα πολύ καλό πρώτο αποτέλεσμα.

Συνολικά, αν κι αυτό το βιβλίο ξεκίνησε με αργές ταχύτητες, μετά από λίγο άρχισα να καταβυθίζομαι στην ιστορία και τους χαρακτήρες κι από εκεί κι έπειτα με κέρδισε. Όπως προείπα, η ιστορία επικεντρώνεται στις γυναίκες, επομένως θα το πρότεινα κυρίως για το θηλυκό πληθυσμό, μιας και θεωρώ ότι εμείς μπορούμε να εμπλακούμε περισσότερο συναισθηματικά και να σχετιστούμε πιο άμεσα με τα θέματα τα οποία πραγματεύεται.

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια