Book review: ΠΑΜΟΥΚ, ΛΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΓΟΙ; της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ-ΤΖΙΩΤΗ, από εκδόσεις ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ


Εικονογράφηση: Francesca Rossi

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Ο Παμούκ είναι ένα πολικό αρκουδάκι. Τροφαντό και μπαμπακένιο*, ζει με τη μητέρα του την Ανούκ στη χώρα των πάγων. Ο Παμούκ τρέχει και παίζει αμέριμνος. Σε μια στιγμή ακούει τις φάλαινες να τραγουδούν ένα γλυκό μα συνάμα δυσοίωνα λυπητερό τραγούδι για την Αρκτική που μικραίνει. 

Όσο η ζέστη θα φουντώνει, τα παγόβουνα θα λιώνει,

Όσο η Αρκτική μικραίνει, τόσο η θάλασσα ανεβαίνει.

Ώρα να βρεθεί μια λύση, ο πλανήτης μας να ζήσει.

Ανήσυχος ο Παμούκ ρωτά τη μητέρα του: Γιατί λιώνουν οι πάγοι μαμά; Γιατί μικραίνει το σπίτι μας; Η Ανούκ του εξηγεί αφενός για την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης κι αφετέρου προσπαθεί να τον καθησυχάσει ότι όλα θα πάνε καλά. Ότι οι άνθρωποι θα καταφέρουν να ανατρέψουν την κατάσταση. 

Την επόμενη μέρα κι ενόσω η Ανούκ του είχε βγει για ψάρεμα, ο μικρός Παμούκ παρακούοντας τις συμβουλές της απομακρύνθηκε μπλέκοντας χωρίς να το θέλει σε μια περιπέτεια, ευτυχώς με αίσιο τέλος. 

Το «Παμούκ, λιώνουν οι πάγοι;» είναι κάτι παραπάνω από ένα οικολογικό παραμύθι. Είναι μια γλυκιά και τρυφερή ιστορία για τον άρρηκτο δεσμό που έχουν όλα τα πλάσματα της Γης με τη Μητέρα Φύση και το περιβάλλον. Εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο στα παιδιά για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το διοξείδιο του άνθρακα και την τρύπα του όζοντος. Για το περιβάλλον που άλλαξε και την ανάγκη επαγρύπνησης και λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία του. Τα μηνύματα περνούν στη συνείδηση των παιδιών μέσω εύπεπτων και ευκολονόητων κειμένων. Στο παρασκήνιο, εκτός των οικολογικών μηνυμάτων, η συγγραφέας περνάει έντεχνα ακόμη ένα: Την ανάγκη τα παιδάκια να μην παρακούν τους γονείς τους και να μην απομακρύνονται, γιατί ο κίνδυνος καραδοκεί. 

Παράλληλα η πανέμορφη, εύγλωττη και τρυφερή εικονογράφηση της Francesca Rossi έρχεται να εικονοποιήσει τα μηνύματα αυτά, έτσι ώστε τα παιδάκια να μπορέσουν να τα ενστερνιστούν αλλά και να ταυτιστούν με το μικρό Παμούκ και να νιώσουν μέσα τους τα ίδια συναισθήματα και τις ίδιες ανησυχίες με εκείνον. Τα χρώματα της εικονογράφησης είναι πολύ ρεαλιστικά, θυμίζουν έντονα τον αρκτικό κύκλο και το βόρειο σέλας. 

Εν κατακλείδι, το «Παμούκ, λιώνουν οι πάγοι;» είναι το ιδανικό βιβλίο για να αφυπνίσουμε τα παιδιά για την προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να τα τρομάξουμε. Να μάθουν ότι σπίτι μας είναι η Γη και ότι είναι καθήκον μας να την αγαπάμε και να τη φροντίζουμε.

Καλές αναγνώσεις!

*Παμούκ στα τούρκικα σημαίνει βαμβάκι


Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε η συγγραφέας στα ΒΙΒΛΙΟγραφικά εδώ






Σχόλια