Book Review: Η ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΒΑΤΖΟ, του LUIGI DE PASCALIS, από εκδόσεις ΑΙΟΛΟΣ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που διάβασα το βιβλίο κι έτσι δεν το έχω και πολύ «φρέσκο» στη μνήμη μου, ωστόσο οι αρκετές κι ακριβείς μου σημειώσεις, με βοηθούν να σας γράψω δυο λόγια για αυτό. «Η σφραγίδα του Καραβάτζο» του Luigi De Pascalis είναι ένα μυθιστόρημα πλούσιο τόσο σε άρτια τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία, όσο και σε μυστήριο. Υλικά όπως αιματηρές μονομαχίες, δύναμη, βίαια πάθη, έξαλλος θυμός και θάνατος, δίνουν την τέλεια συνταγή για την ανάγνωση μιας υπέροχης ιστορίας.

Το μυθιστόρημα λαμβάνει χώρα στην Ιταλία του 1600. Σελίδα τη σελίδα, αράδα την αράδα, ανοίγεται μπρος μας ένας κόσμος ταραχώδης, γεμάτος αγωνία, εμμονές και πάθη. Μεταφερόμαστε στις διαφορετικές στιγμές της ζωής του Ιταλού ζωγράφου, μέσα από μια ιστορία που συνδυάζει απτά γεγονότα, μυθοπλασία και καλλιτεχνικές διαθέσεις.

Η κατανόηση πολύπλευρου χαρακτήρα του Καραβάτζο δεν είναι εύκολη, ωστόσο με τη μαγική του πένα ο De Pascalis κατορθώνει να δώσει σάρκα και οστά σε μια προσωπικότητα ιδιαίτερη, πρισματική και πολυτάλαντη. Άξια λόγου είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ ιστορικών προσώπων και φανταστικών  ηρώων.  Δε μπορεί ο αναγνώστης να ξεχωρίσει τον πραγματικό από το φανταστικό, εκτός ίσως κι αν είναι μελετητής εκείνης της περιόδου.

Συνολικά πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο βιβλίο, με πολύ καλά δουλεμένο ιστορικό υπόβαθρο. Οι αναφορές στα έργα του Ιταλού καλλιτέχνη με φόντο το ιστορικό σκηνικό, είναι πραγματικά απολαυστικές. Δύο ήταν μόνο τα αγκάθια που με δυσκόλεψαν στην ανάγνωση. Το πρώτο ήταν το τέλος το οποίο σα να μου φάνηκε να ήρθε λίγο πρόωρα, σα να βιάστηκε ο συγγραφέας να το τελειώσει. Ίσως όμως και όχι. Σημασία έχει ότι ήταν ένα ωραίο φινάλε και συνάμα συγκινητικό και αυτό είναι που εν τέλει μετράει. Το δεύτερο είναι τα απίστευτα πολλά ονόματα. Ονόματα που κατά την άποψη μου, κάποιες φορές δεν ήταν καν απαραίτητο να αναφερθούν. Αυτό για μένα ήταν βάσανο που με κούρασε και σε σημεία σημεία, με εκνεύρισε κιόλας.

Παρ' όλ' αυτά, η  αίσθηση που μου άφησε τελειώνοντας, «Η σφραγίδα του Καραβάτζιο» είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αξιόλογο ιστορικό μυθιστόρημα μυστηρίου, γεμάτο από τα χρώματα και τα αρώματα του Μεσαίωνα, το οποίο έρχεται να επισημάνει ότι «ο παράδεισος που έχουμε στη διάθεσή μας οι άνθρωποι, βρίσκεται σε αυτή την αγαπημένη, επίγεια κόλαση». Σαφέστατα και προτείνεται, ιδίως στους λάτρεις του είδους!

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.



Σχόλια