Book Review: Διαβάζοντας Michel Bussi!

 

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Ο Μισέλ Μπισί είναι εδώ και χρόνια πολύ αγαπημένος συγγραφέας. Κάθε του βιβλίο είναι μια διαφορετική ιστορία και μια ξεχωριστή αναγνωστική εμπειρία. Τα θέματά του διαφέρουν παρασάγγας, ενώ οι χαρακτήρες των βιβλίων του διαθέτουν πλαστικότητα και είναι άκρως ρεαλιστικοί. Με μοναδική εξαίρεση το πρώτο του βιβλίο «Το κορίτσι της πτήσης 5403» που το βρήκα απλά συμπαθητικό, όλα τα υπόλοιπα με έχουν ενθουσιάσει, με κορυφαίο για μένα τα «Τρία μαύρα νούφαρα». 

Παρόλο που όπως είπα προηγουμένως κάθε του βιβλίο είναι διαφορετικό από το επόμενο, σε αυτά τα δυο τελευταία που μεταφράστηκαν στη χώρα μας, βλέπουμε μια διαφοροποίηση στην πένα του Μπισσί.  Στον τρόπο γραφής του. Προσωπικά με άφησε σε μια στοχαστική και μελαγχολική διάθεση, την οποία όμως αγάπησα πολύ. 

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ, εκδόσεις Κέδρος

Σε αυτή την ιστορία κανείς δεν είναι αθώος.

Συναρπαστική όπως πάντα ιστορία, με απροσδόκητες ανατροπές και με μια κατάληξη που δεν πάει το μυαλό σου με τίποτα. Το βιβλίο πραγματεύεται κοινωνικά/πολιτικά θέματα όπως η μετανάστευση, η εξορία, η άδεια παραμονής και εργασίας, η εκτός γάμου μητρότητα, η διαφθορά του συστήματος και οι γραφειοκρατικοί μύλοι που αλέθουν ανθρώπους και καταβροχθίζουν ζωές.  Υπέροχοι χαρακτήρες, πρωτεύοντες και δευτερεύοντες και ιδιαίτερα οι γυναικείοι. Είναι γενναίες και γκρεμίζουν στερεότυπα. Είναι σίγουρα ένα βιβλίο που ενθαρρύνει τη βαθύτερη σκέψη για το μεταναστευτικό πρόβλημα και τη διαχείριση του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ευρώπη.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν κάνουνε πόλεμο. 
...
Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι οφείλουν να κάνουν πόλεμο. Έτσι πάει. Για να μπορούν οι άλλοι να ζουν ειρηνικά.

Έχω διαβάσει αρκετά αρνητικά σχόλια για αυτό το βιβλίο του Μπισί. Κατώτερο των προηγούμενων το χαρακτηρίζουν κάποιοι, ενώ έχει θεωρηθεί προβλέψιμο το τέλος του από κάποιους άλλους. Διαφωνώ κάθετα με αυτό. Είναι απλά πολύ-πολύ διαφορετικό. Παρόλο που έχει αρκετό μυστήριο, αυτό δεν έγκειται στην αστυνομική πλοκή –που ομολογουμένως είναι σχεδόν ανύπαρκτη- αλλά στα μυστικά που κρύβουν οι ήρωες. Και η λύση του μυστηρίου γίνεται προβλέψιμη μόνο από τη στιγμή που γίνεται  η μεγαλύτερη αποκάλυψη και μετά, δηλαδή λίγο πριν το τέλος, πράγμα που το θεωρώ φυσιολογικό. Ποιος λέει ότι η μεγαλύτερη ανατροπή απ’ όλες πρέπει να σκάει στο τελευταίο κεφάλαιο, για να θεωρηθεί πετυχημένη; Και στην τελική να σας πω κάτι; Ε ας είναι αυτό το χειρότερό του αν είναι να παίρνει 4 και 5 αστέρια στο goodreads!

4,5* αστεράκια από εμένα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


ΑΓΡΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΘΑ 'ΒΛΕΠΑ, εκδόσεις Πατάκη

Αν και προωθείται σαν καθαρόαιμο θρίλερ, εγώ δε μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι. Έχει σίγουρα αρκετό μυστήριο κι ένα ημιδιάφανο πέπλο να τα σκεπάζει όλα αλλά έχει και αρκετά ρομαντικά στοιχεία. Ωστόσο απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί αισθηματικό. Αν έπρεπε καλά και σώνει να το χαρακτηρίσω κάπως θα το χαρακτήριζα ερωτικό θρίλερ. Νομίζω το καλύπτει τέλεια. 

Η πλοκή του βιβλίου εκτυλίσσεται μπρος πίσω στο χρόνο. Τα γεγονότα του σήμερα συνυφασμένα με μνήμες 20ετίας. Η κεντρική ηρωίδα έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Οι συμπτώσεις που λαμβάνουν χώρα στο παρόν της είναι απίστευτες και ύποπτα πολλές. Είναι όντως συμπτώσεις  ή μήπως ο δάκτυλος κάποιου;  Μήπως είναι μαγεία ή μήπως απλά ένα όνειρο; 

Δεν υπάρχουν συμπτώσεις, μόνο προκαθορισμένες συναντήσεις

Οι χρονικές εναλλαγές γίνονται πολύ ομαλά αν και κάποιες φορές, μπερδεύτηκα είναι η αλήθεια. Πάντως είχε σασπένς μέχρι το τέλος αλλά θεωρώ ότι ίσως παρατράβηξε την ιστορία και κάπου κουράστηκα. Ίσως βέβαια και να έφταιγε και η περίοδος που το διάβασα, που ήταν αρκετά πιεσμένη και με πολύ τρέξιμο για εμένα. 

Δε θα πω ότι είναι το καλύτερο που έχω διαβάσει του συγγραφέα, ωστόσο είναι ένα πολύ καλό μυθιστόρημα γεμάτο ίντριγκα και έρωτα, που μας ταξιδεύει. Ιδανική εποχή για την ανάγνωσή του, θα έλεγα πως είναι το καλοκαίρι, στις διακοπές!

4* αστεράκια από εμένα. 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


Καλές αναγνώσεις!


Σχόλια