Book Review: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, της BONNIE GARMUS, από εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

(Της ΓιώταςΒασιλείου)

Το να είσαι γυναίκα, ταλαντούχα και εργαζόμενη το 1961 δεν ήταν απλή υπόθεση. Το να είσαι όμως γυναίκα, ανεξάρτητη και επιστήμονας το 1961 ήταν σχεδόν "έγκλημα"! Έτσι λοιπόν, η ηρωίδα του βιβλίου μας, επιδεικνύει εγκληματική συμπεριφορά, ούσα μια ανεξάρτητη γυναίκα, χημικός στο επάγγελμα, με ειδικότητα τη βιογένεση! Κουβαλώντας όλα αυτά τα "ελαττώματα", προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα χώρο ανδροκρατούμενο, όπου κανείς δεν τη σέβεται, ούτε και την παίρνει στα σοβαρά και οι συνάδελφοί της προσπαθούν κάθε τόσο να της βάλουν εμπόδια ή να οικειοποιηθούν τη δουλειά και τις επιτυχίες της.

Το «Μαθήματα χημείας» της Bonnie Garmus είναι ένα γοητευτικό και πολύ έξυπνο μυθιστόρημα, πίσω από το οποίο κρύβεται μια πραγματικά σπουδαία φεμινιστική ιστορία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με μια πανοραμική άποψη όλων των μορφών σεξισμού και μισογυνισμού, που κυμαίνονται από την "απλή" λεκτική προσβολή, μέχρι τη σεξουαλική επίθεση και το βιασμό. Και αν κι αναφέρεται εξήντα και βάλε χρόνια πίσω, αυτό το μυθιστόρημα εξακολουθεί και είναι, δυστυχώς, επίκαιρο.

Παρόλο που δυσκολεύτηκα λίγο να ενστερνιστώ την ιστορία στην αρχή -μιας και ως γνωστόν δεν είμαι φαν των λαβ στόρις- το βιβλίο όσο πήγαινε γινόταν και καλύτερο. Η Bonnie Garmus ασχολείται με ένα πολύ "βαρύ" θέμα κι εν τούτοις αφηγείται την ιστορία της με χαλαρό κι ανάλαφρο στυλ γραφής που προσφέρει στον αναγνώστη μια ευρεία παλέτα συναισθημάτων, όπως έκπληξη, θυμό και θλίψη. Η "φωνή" της Ελίζαμπεθ είναι πολύ "φρέσκια" κι ελκυστική κι ακούγεται δυνατά και καθαρά ενώ το φινάλε του βιβλίου είναι βαθιά ανθρώπινο και συγκινητικό.

Στο ντεμπούτο της η συγγραφέας μας προσφέρει μια πολύ πρωτότυπη ιστορία, με απολαυστικούς χαρακτήρες -συμπεριλαμβανομένου κι ενός απίθανου σκύλου- και πολύ χιούμορ στην πλοκή και τους διαλόγους. Τα "Μαθήματα χημείας" σπάνε το καλούπι από οτιδήποτε σχετικό έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο της συγγραφέα.

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Σχόλια