Book Review: ΣΑΝ ΣΚΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΝΕΜΟ, του LEONARDO PADURA, από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ


 (Της Γιώτας Βασιλείου)
“Dust in the wind, all we are is dust in the wind” Kansas
Είχα ξεκινήσει να γράφω την άποψή μου για αυτό το βιβλίο από το καλοκαίρι που το διάβασα αλλά πότε το ένα πότε το άλλο τελικά δεν την ολοκλήρωσα τότε. Ήρθε όμως τώρα η ώρα του. Βρε παιδιά, μα πόσο όμορφο βιβλίο ήταν αυτό… Πόσο υπέροχο ανάγνωσμα… Και παρ’ όλο τον όγκο του, πόσο εύπεπτο ήταν και πόσο γρήγορα έφυγε… Δε μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω! 

Τι όμορφη ιστορία αλήθεια και πόσο καλογραμμένη... Θαύμασα για μια ακόμη φορά την εικονοπλαστική δεινότητα του συγγραφέα. Τον τρόπο που κατάφερε να συνδυάσει την ιστορική πραγματικότητα με τη μυθοπλασία και την άρτια απεικόνιση της κουβανικής κοινωνίας, με την πολυπλοκότητα της, την πολυχρωμία και τις αντιφάσεις της. Κατόρθωσε να παρουσιάσει με αληθοφάνεια και χωρίς υπερβολές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ζωής στο νησί αλλά κυρίως να αναδείξει την αγάπη των κατοίκων του για τη ζωή, τα όνειρα τους, τις ψευδαισθήσεις και τις φιλοδοξίες τους.

Οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά σκιαγραφημένοι, έχουν βάθος και καθώς η ιστορία εξελίσσεται, μας δίνεται η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε μέσα από τις διαφορετικές εμπειρίες που βιώνει ο καθένας τους. Σε κάθε παράγραφο του κειμένου του, ο Παδούρα καταβυθίζεται στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, χωρίς επικριτική διάθεση αλλά με κατανόηση και συμπάθεια. Από την πλευρά του, ο αναγνώστης βιώνει παράλληλα με τους ήρωες του βιβλίου μια αγωνιώδη ιστορία εξορίας, ερήμωσης, αποχωρισμού, μοναξιάς και αναζήτησης της ταυτότητας και του ανήκειν. 

Καταλήγοντας το «Σαν σκόνη στον άνεμο» είναι ένα μυθιστόρημα από κείνα που σε γεμίζουν έντονο συναίσθημα. Από κείνα που σε κάνουν πότε να κλαις, πότε να γελάς, πάντα όμως να ταξιδεύεις και να ονειρεύεσαι και να θες να μην τελειώσει ποτέ αυτό το ταξίδι! Είναι ένα μυθιστόρημα από αυτά που εγώ δε θα ξεχάσω ποτέ! Όπως άλλωστε όλα του συγκεκριμένου συγγραφέα.

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Σχόλια