Book Review: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΒΕΣΑΛΙΟΥ, του JORDI LLOBREGAT, από εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ



Ο Jordi Llobregat δεν είναι μόνο συγγραφέας αλλά και διευθυντής και διοργανωτής του φεστιβάλ φαντασίας νουάρ «Valencia Negra». «Το μυστικό του Βεσάλιου» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο μπορώ να σας πω εκ των προτέρων ότι το λάτρεψα. Είναι ένα υπέροχο ανάγνωσμα, το οποίο το είχα για πάρα πολύ καιρό να κάθεται στο ράφι της βιβλιοθήκης μου αδιάβαστο.

Βρισκόμαστε στη Βαρκελώνη στα τέλη του 19ου αιώνα, το Μάιο του 1888 για την ακρίβεια, τη χρονιά που θα πραγματοποιούνταν η Διεθνής Έκθεση στην πόλη. Ο Ντανιέλ Αμάτ, ένας νεαρός καθηγητής της Οξφόρδης, επιστρέφει στην πόλη μετά από χρόνια απουσίας για την κηδεία του πατέρα του. Χωρίς να το θέλει όμως εμπλέκεται σε μια υπόθεση δολοφονίας  και βρίσκεται να αναζητά τον αδίστακτο δολοφόνο δύο νεαρών κοριτσιών και έρχεται αντιμέτωπος με πρόσωπα και γεγονότα που νόμιζε ότι είχε αφήσει πίσω του για πάντα. Στο πλευρό του, ο δημοσιογράφος Μπερνάτ Φλέιτσα και ο Πάου Γκιλμπέρτ ένας λαμπρός φοιτητής της ιατρικής. Οι τρεις μαζί αναζητούν το αρχαίο χειρόγραφο του Βεσάλιου για την ανατομία, στο οποίο φαίνεται να κρύβεται η λύση για το μυστήριο. 

Τα ογδόντα κεφάλαια του βιβλίου περιγράφουν τι συνέβη στη Βαρκελώνη κατά τη διάρκεια των είκοσι τεσσάρων ημερών που προηγήθηκαν της Διεθνούς Έκθεσης του 1888 και για δύο εβδομάδες μετά. Τα κεφάλαια είναι αριθμημένα και τιτλοφορούνται σε άμεση σχέση με την ιστορία. Για παράδειγμα: "Επιστροφή - Είκοσι τέσσερις ημέρες από τα εγκαίνια της Έκθεσης". 

Μια ιστορία που με τράβηξε από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ο πανέμορφος τρόπος γραφής (με την εξαιρετική μετάφραση της Χριστίνας Θεοδωροπούλου) με ανατρίχιασε ουκ ολίγες φορές αφού, γιατί να το κρύψω άλλωστε, μου θύμισε αρκετά τον αγαπημένο μου Θαφόν, ενώ ένιωσα και μια μικρή επιρροή από τον "Τζακ τον αντεροβγάλτη" και τον "Φρανκενστάιν" της Mary Shelley. Αυτή η σκοτεινή ατμόσφαιρα, το σουλατσάρισμα στα σκοτεινά, ομιχλώδη κι υγρά πλακόστρωτα της Βαρκελώνης, δε σταμάτησαν να με μαγεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Κι αυτές οι μεγαλειώδεις περιγραφές του, για όλα όσα συμβαίνουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου… περιγραφές για μυστικά και μυστήρια, για μίση και προδοσίες αλλά κυρίως περιγραφές που αφορούσαν στην αγάπη. Για την ακρίβεια, ο ομφαλός της ιστορίας είναι η αγάπη. Από εκεί ξεκινάνε όλα κι εκεί όλα καταλήγουν. Στην αγάπη.

Με λίγα λόγια έχουμε ένα υπέροχο ανάγνωσμα στο οποίο πολλά γεγονότα μπλέκονται γύρω από το ίδιο μυστήριο και μας δίνουν ένα άρτιο και εξαιρετικό αποτέλεσμα. Υπέροχοι οι βασικοί χαρακτήρες, μα ακόμα πιο όμορφοι οι υποστηρικτικοί: κατά συρροή δολοφόνοι, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, καλόκαρδες ιερόδουλες, έντιμοι φτωχοδιάβολοι και μυστηριώδεις κάτοικοι των υπονόμων, που σε κάνουν να θέλεις να τους γνωρίσεις περισσότερο. Φανταστική πλοκή, καλογραμμένη και συναρπαστική από την αρχή μέχρι το τέλος. Επιστήμη και δεισιδαιμονίες παλεύουν στήθος με στήθος σε μια πόλη γεμάτη αντιφάσεις. Ένα αρχαίο βιβλίο ανατομίας που κρατά το κλειδί για ένα μεγάλο μυστικό και που αναζητά απεγνωσμένα και ο δολοφόνος. Μυστήριο και αγωνία που ακολουθούν τον αναγνώστη σε κάθε γύρισμα της σελίδας.

Και για να καταλήξω, εάν σας αρέσουν αυτού του είδους τα μυθιστορήματα κι αν είστε ένας από τους φανατικούς αναγνώστες του Carlos Ruiz Zafón και δεν το έχετε διαβάσει ακόμη, δεν ξέρετε τι χάνετε. Αν είστε από τους «άλλους» δεν ξέρετε τι χάνετε γενικώς!

Trivia
  • Η Διεθνής Έκθεση της Βαρκελώνης του 1888, ήταν η πρώτη Διεθνής Παγκόσμια Έκθεση της Ισπανίας και διεξήχθη από τις 8 Απριλίου έως τις 9 Δεκεμβρίου 1888. Ήταν επίσης η πρώτη από τις δύο που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη.
  • Ο Andrés Vesalio (Ανδρέας Βεσάλιος) στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου, είναι υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο. Ήταν γιατρός και ερευνητής, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης ανατομίας. 
  • Ο Γαληνός θεωρείται ως δεύτερος σε σπουδαιότητα Ιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη τον Κώο. Το έργο του Γαληνού συμπλήρωσε και σε ορισμένες περιπτώσεις διόρθωσε ο Βεσάλιος
  • Περισσότερα για το Βεσάλιο και το έργο του μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.

Photo: en.wikipedia.org



Σχόλια