Book Review: ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΜΑ, της ΟΛΓΑΣ ΠΡΟΦΙΛΗ, από εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Τι είναι ο έρωτας; Θεός, Διάβολος ή κατάσταση ψυχής; Ποια όρια μπορεί να ξεπεράσει ένας άνθρωπος ερωτευμένος; Στο νέο της μυθιστόρημα η κυρία Όλγα Προφίλη πραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα. Τις ηλεκτρικές κενώσεις που συμβαίνουν μέσα στις συνάψεις του μυαλού ενός παράφορα ερωτευμένου ανθρώπου και τις αντιδράσεις του κορμιού του σε αυτά τα «καλέσματα». 

Με το δεύτερο βιβλίο της η κυρία Προφίλη καταβυθίζεται βαθιά στην ανατομία των ερωτικών σχέσεων και μοιράζεται μαζί μας ένα σύγχρονο και κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα, που μας ταξιδεύει σε ονειρεμένους τόπους και φέρνει στο μυαλό τις ιστορίες του αγαπημένου Αντρέα Καμιλλέρι. Η αγάπη δε της συγγραφέα για τον Ιταλό λογοτέχνη είναι εμφανέστατη στο κείμενό της, αφού αυτό εκτός από την αστυνομική πλοκή που το διακρίνει είναι πλούσιο σε πληροφορίες που αφορούν στη γαστρονομία, την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και τη μουσική των τόπων στους οποίους κινείται η ιστορία.

«Το Στραβοπάτημα» ήταν για μένα κυριολεκτικά μια ταξιδιωτική εμπειρία. Από τις Βρυξέλες, στο Παλέρμο κι από εκεί στη Μάνη, ένα ταξίδι μυαλού, γνώσεων, γεύσεων, χρωμάτων, ήχων κι αρωμάτων. Με γραφή που κυλάει άκοπα, ρυθμό που εναλλάσσεται αναλόγως της έντασης της σκηνής που πραγματεύεται και ολοζώντανες περιγραφές, το βιβλίο απορροφά τον αναγνώστη στις σελίδες του, μετατρέποντάς τον από απλό παρατηρητή σε συναυτουργό.  Και φτάνουμε στο τέλος όπου γίνεται το… στραβοπάτημα κι όλα ανατρέπονται. Δεδομένα, συναισθήματα, γεγονότα. Τα πάντα όλα. Γιατί ποτέ και τίποτα  δεν είναι δεδομένο.

«Το στραβοπάτημα» ήταν ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα. Ένα απολαυστικό αναγνωστικό ταξίδι που αξίζει να του δώσετε την προσοχή σας.

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Photo by Emilie CRƧƧRD on Unsplash



Σχόλια