Book Review: ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, της CLAUDIA PIÑEIRO, από εκδόσεις CARNIVORA


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που διάβασα το πρώτο βιβλίο της συγγραφέα «Η Ελένα Ξέρει». Ένα βιβλίο σπαρακτικό που μίλησε πραγματικά στην καρδιά μου. Τώρα, ένα χρόνο και κάτι μετά, έρχομαι να σας μιλήσω για το επόμενο βιβλίο της Κλαούντια Πινιέιρο, το οποίο τιτλοφορείται «Δικιά σου για πάντα». Καταρχάς θα ξεκινήσω κάνοντας μνεία στην εξαιρετική μετάφραση της κυρίας Καμπύλη που για μια ακόμη φορά μας πρόσφερε ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Σας ευχαριστούμε πολύ.

Όσον αφορά στην ιστορία τώρα, δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο. Μια αστική οικογένεια, μπαμπάς, μαμά και η έφηβη κόρη τους. Όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς μέχρι που η Ινές, η σύζυγος, ανακαλύπτει ότι ο άντρας ο Ερνέστο, την απατά. Το χειρότερο όμως μέλλει να το ζήσει το βράδυ που αποφάσισε να τον παρακολουθήσει, προκειμένου να τον πιάσει στα «πράσα». Χωρίς να το θέλει στάθηκε μάρτυρας της δολοφονίας της ερωμένης του, από τον ίδιο της το σύντροφο. Από ‘κει κι έπειτα ξεκινάει ένας κυκεώνας καταστάσεων, μια σχεδόν παραληρηματική πλοκή, με τους χαρακτήρες να μπλέκουν όλο και πιο πολύ ο ένας στα δίχτυα του άλλου. Παράλληλα η κόρη του ζευγαριού, η Λαλι, ζει το δικό της μοναχικό δράμα.

Ξεκινώντας το βιβλίο βρισκόμαστε ήδη μέσα στο κεφάλι της Ινές κι «ακούμε» τις σκέψεις της. Γνωρίζουμε την οικογένειά της κι αφουγκραζόμαστε τις υποψίες της για την πιθανή απιστία του συντρόφου της. Η αγωνιώδης της μάχη, να σώσει τον γάμο και τον Ερνέστο με όποιο κόστος, την οδηγεί σε ριζοσπαστικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις. Είναι γενναία, ευφυής, ειρωνική, ενίοτε χειριστική και δε φοβάται να βγει μπροστά προκειμένου να προστατέψει το σπίτι και την οικογένειά της. Αρκεί να μην της πατήσεις τον κάλο, γιατί τότε… ουαί κι  αλίμονό σου… Η Ινές είναι ο χαρακτήρας που με έκανε να ξεφωνίζω κάθε τόσο «Βρε αυτή η Ινές!». Τη λάτρεψα! 

Στον αντίποδα, έχουμε την κόρη και τον άντρα της. Η Λαλί είναι δειλή από τη φύση της, δεν παίρνει εύκολα τις δύσκολες αποφάσεις. Χρειάζεται πάντα κάποιον να την καθοδηγεί. Ωστόσο τη δεδομένη στιγμή παίρνει βαθιά ανάσα και κάνει το άλμα. Ο Ερνέστο από την άλλη, παρ’ όλο που έχει χ..σμένη τη φωλιά του, αντί να πει συγγνώμη και να κάτσει στ’ αυγά του, τα κάνει ακόμα πιο ρόϊδο απ’ ότι είναι Είναι νάρκισσος, αχάριστος και ανόητος. Συγχωρείστε τη γλώσσα μου παρακαλώ. 

Η ιστορία είναι ανάλαφρη, διαβάζεται μονορούφι ΑΛΛΑ, δε ξεχνιέται εύκολα. Είναι ένα ιδιόρρυθμο ψυχολογικό θρίλερ, τόσο έντονα ειρωνικό που καταλήγει να είναι αστείο μέσα στην τραγικότητά του. Μέσα από την αφήγηση του οικογενειακού αυτού δράματος, με νουάρ αποχρώσεις, προκύπτουν σοβαρά θέματα η μητρότητα, ο γάμος και η σχέση του ζευγαριού, η απιστία και η εφηβεία. Επιπλέον θα πάρουμε και μια μικρή γεύση από τη ζωή της μεσαίας τάξης στην Αργεντινή.

Αν και ολισέλιδο, το «Δικιά σου για πάντα» είναι πολύ καλογραμμένο, είναι γεμάτο συναισθήματα και εικόνες και κρατάει εγκλωβισμένο τον αναγνώστη στις σελίδες του, μέχρι αυτές να τελειώσουν. Τελειώνοντας μου άφησε κενό κι αυτό είναι το μόνο μειονέκτημα που του καταλογίζω. Θα ήθελα να μάθω τελικά τι απέγινε αυτή η οικογένεια. Ίσως στο μέλλον να έχουμε νέα τους…

Αν δεν το έχετε αγοράσει ήδη, να το κάνετε άμεσα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια