Book Review: ΦΟΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΣΜΟΙ, της ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΒΕΛΟΝΙΑ, από εκδόσεις ΤΡΙ.ΕΝΑ

(Της Γιώτας Βασιλείου)

«Αν βασιστούμε στις θεωρίες των θεολόγων, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο Θεός έπλασε τους ανθρώπους με μοναδικό σκοπό να γεμίσει με κόσμο τη κόλαση». (Μαρκήσιος ντε Σαντ, Γάλλος συγγραφέας)

Τι είναι αλήθεια η «αγάπη»; Να είναι ένα συναίσθημα έντονης και μη ελεγχόμενης στοργής και προσωπικής αφοσίωσης ή μήπως – όπως την θέλει η φιλοσοφία - η αρετή που εκπροσωπεί την ανθρώπινη ευγένεια, στοργή και συμπόνια; Πιθανώς ο καθένας από εμάς να έχει να δώσει στο ερώτημα αυτό, μια διαφορετική ερμηνεία. Κάποιοι όμως έχουν όχι απλά αντίθετη άποψη, έχουν μια εντελώς διαστρεβλωμένη ιδέα για το τι σημαίνει αγάπη, στοργή και αφοσίωση.

«Η αγάπη είναι μέρος της ανθρώπινης ζωής, της γυναίκας ολόκληρη η ύπαρξή της». (Λόρδος Βύρων, Άγγλος ποιητής)

Στο τέταρτο βιβλίο της, η Καλλιόπη Βελόνια πραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα. Οκτώ ιστορίες διαστροφικών μυαλών και διαστρεβλωμένων ερώτων. Σε μία έκταση που μόλις και μετά βίας αγγίζει τις 140 σελίδες, η Καλλιόπη ταράζει τα θολά νερά της απραξίας κι αφυπνίζει με ένα δύσκολο ομολογουμένως μα άκρως αληθινό και ανθρώπινο ανάγνωσμα. Με σκληρή πένα και επηρεασμένη εμφανώς από την επικαιρότητα, η Καλλιόπη μας προσφέρει ένα άρτιο ψυχογράφημα του άσχημου προσώπου της ανθρώπινης φυλής, που εμφωλεύει στις πιο σκοτεινές γωνιές της σύγχρονης κοινωνίας. 

Μέσα από αυτή την καλογραμμένη συλλογή διηγημάτων, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρωπόμορφα τέρατα, που κυκλοφορούν ανάμεσά μας κρυμμένα πίσω από τη μάσκα του ευυπόληπτου πολίτη. Τέρατα ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας. Γιατί η Καλλιόπη το κάνει ξεκάθαρο, πως τα τέρατα μπορεί να είναι μερικές φορές ΚΑΙ γένους θηλυκού. 

Από τις οκτώ ιστορίες της συλλογής ξεχώρισα τις δύο. Ήταν αυτές που με άγγιξαν περισσότερο, όχι γιατί ήταν καλύτερες από τις υπόλοιπες έξι, αλλά γιατί εγώ ταυτίστηκα περισσότερο σα γυναίκα με αυτές, και όταν ολοκληρώθηκαν αγαλλίασε η ψυχή μου κι αναφώνησα «αααχ, ν’ αγιάσει το χέρι σου!». 

«…φύγε όσο είναι νωρίς, πριν ματώσεις…»

Πριν κλείσω θέλω να μιλήσω για τη φανταστική έκδοση, με το πολυτελές εξώφυλλο και το βαρύ χαρτί εσωτερικά. Την ωραία σέριφ γραμματοσειρά, που είναι τόσο μεγάλη, όσο χρειάζεται για να διαβάζει κάποιος και χωρίς γυαλιά (!!!) και κυρίως για το υπέροχο εικαστικό του εξωφύλλου, που δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο στο θέμα του βιβλίου. Όσον αφορά το σχέδιο του εξωφύλλου τώρα, γνωρίζω από πρώτο χέρι ό,τι ήταν η Καλλιόπη που εντόπισε το συγκεκριμένο έργο στο ίντερνετ και επικοινώνησε με την καλλιτέχνιδα κυρία Sandra de la Cruz ώστε να πάρει τα δικαιώματα για το συγκεκριμένο σχέδιο. Θεωρώ ότι ήταν τεράστια επιτυχία και μπράβο και στις δύο!

Δε θα πω τίποτα περισσότερο. Θα σας αφήσω να αποκτήσετε τη δική σας άποψη διαβάζοντας το. Και πρέπει να το κάνετε. Διαβάστε το!

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


Σημείωση: Τα σχέδια στις φωτογραφίες αριστερά και δεξιά του εξωφύλλου του βιβλίου, είναι επίσης της κυρίας Sandra de la Cruz.






Σχόλια