Book Review: Η ΦΙΝΛΕΪ ΝΤΟΝΟΒΑΝ ΣΑΡΩΝΕΙ, της ELLE COSIMANO, από εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι περισσότερες μαμάδες είναι έτοιμες να κάνουν φόνο στις 8:30 το πρωί οποιασδήποτε μέρας.

Εκείνο το πρωί η τριαντάχρονη συγγραφέας Φίνλεϊ Ντόνοβαν, ήταν έτοιμη για φόνο ήδη από τις 07:45. Προσφάτως χωρισμένη, με δυο μικρά παιδιά που κάνουν ότι παλαβό τους έρθει στο κεφάλι, από το ίδιο δευτερόλεπτο που θα ανοίξουν τα μάτια τους. Ο πρώην της μόλις αρραβωνιάστηκε με τη μεσίτριά τους. Τα  χρέη την «πνίγουν» και έχει ήδη ξεπεράσει την προθεσμία που έχει πάρει από τον εκδοτικό της. Και δεν έχει καν αρχίσει να δουλεύει το νέο της μυθιστόρημα. Μονάχη της, χωρίς να τη βοηθήσει, πιστεύει ότι η ζωή της έχει πατώσει, πως ότι μπορούσε να πάει άσχημα έχει πάει. Αλλά όχι το «πηγάδι» αυτό έχει κι άλλο μέχρι να πιάσει «πάτο». Ο πρώην της με τη νυν του απειλούν ότι θα της αφαιρέσουν την κηδεμονία των παιδιών. 

Κατά τη συνάντηση λοιπόν με την ατζέντισσά της κι ενώ οι δυο τους συζητούν την πλοκή του βιβλίου μυστηρίου που γράφει η Φιν, μια γυναίκα από το διπλανό τραπέζι κρυφακούει και παρερμηνεύει την κουβέντα τους. Νομίζει τη Φιν για κατά παραγγελία δολοφόνο και σύντομα της κάνει πρόταση να «βγάλει κάποιον από τη μέση» για ένα ποσό που θα την ξελάσπωνε άμεσα. Η Φιν πελαγοδρομώντας αρχίζει να το σκέφτεται. 

Το θέλει; Όχι! 

Το μπορεί; Όχι!

 Έχει άλλη επιλογή; Όχι!

Από τη μια τα σοβαρά της προβλήματα κι από την άλλη ο ηθικός της κώδικας αντιπαλεύουν κι ο ισχυρότερος είθε να κερδίσει. Ως γνωστόν όμως, η ζωή καταφέρνει να φέρνει πάντα τα πάνω κάτω, ιδίως όταν έχει να κάνει με μια μητέρα που κινδυνεύει να χάσει τα παιδιά της και που είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να το αποτρέψει.

Πρέπει να πω ότι όταν είδα για πρώτη φορά το βιβλίο δε μου πέρασε καν από το μυαλό ότι πρόκειται για ιστορία μυστηρίου. Θες το εξώφυλλο, θες ο τίτλος, δεν είχα μπει στον κόπο καν να διαβάσω την σύνοψη στο οπισθόφυλλο. Μέχρι που μια φίλη μου μίλησε γι’ αυτό και τράβηξε την προσοχή μου.

Το «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν σαρώνει» είναι ένα χαλαρό και εύθυμο αστυνομικό μυθιστόρημα με το οποίο ο αναγνώστης μπορεί απλά να διασκεδάσει, χωρίς να μπει στη διαδικασία της υπερανάλυσης των πάντων. Η Κοσιμάνο έχει γράψει ένα μυστήριο που ρέει με γρήγορες ταχύτητες και βασίζεται στα ανατρεπτικά και αστεία σενάρια. Εντάξει, το τέλος δεν ήταν έκπληξη, τουλάχιστον όχι για εμένα, ωστόσο ήταν μονόδρομος. Καταλήγοντας δε το βιβλίο, μας «δίνει πάσα» για το αμέσως επόμενο μυστήριο της Φιν, «Η Φίνλεϊ Ντόνοβαν ξαναχτυπά», που ήδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Γι’ αυτό όσοι σκοπεύετε να το διαβάσετε, φροντίστε να τα προμηθευτείτε πακέτο από την αρχή, αν δεν θέλετε να μασάτε τα νύχια σας μέχρι να παραλάβετε το δεύτερο. 

Συνοψίζοντας λοιπόν, η Κοσίμανο μας προσέφερε ένα υπέροχο ανάγνωσμα φόνων και μυστηρίου! Είναι αστείο, γρήγορο και ανατρεπτικό. Σου φτιάχνει την διάθεση!

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


Photo credits: istockphoto.com



Σχόλια