Book Review: ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ, του ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΛΕΞΑΚΗ, από εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Πιάνεις το βιβλίο στο χέρι σου κι έχεις το προαίσθημα ότι κρατάς κάτι καλό. Ξεκινάς να διαβάζεις έχοντας ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη σου, το οποίο πλαταίνει σελίδα τη σελίδα, αφού διαβάζεις για χρόνια που πέρασαν και σηματοδότησαν και τη δική σου ατίθαση εφηβεία. Κοπάνες, μηχανάκια, φλιπεράκια, ηλεκτρονικά, eurobasket, Camel vs Marlboro, φλερτ και ροκ μουσική. Συνεχίζεις να διαβάσεις χαμογελώντας κι ενίοτε γελώντας δυνατά. Μα έλα που έρχεται η στιγμή που το χαμόγελο παγώνει στα χείλη, όταν όλα αυτά που μέχρι τώρα σε ταξίδευαν νοητά στα χρόνια της εφηβικής σου αθωότητας, τώρα οδηγούν στη διακίνηση ναρκωτικών και την σεξουαλική παρενόχληση ενός εφήβου. Και συνεχίζεις να διαβάζεις συνοφρυωμένη, χωρίς να χαμογελάς πλέον, έχοντας τη σκέψη στο μυαλό «τι στο καλό έχεις γράψει Αλεξάκη αυτή τη φορά;»

Κι αν αναζητάτε απάντηση στο ερώτημα, θα σας πω ότι αυτό που έχει γράψει ο Λάζαρος Αλεξάκης είναι ένα μυθιστόρημα noir, με ψήγματα pulp και κοινωνικούς προβληματισμούς, που εξακολουθούν και είναι επίκαιροι ακόμη και σήμερα. Ένα  εξαιρετικό ταξίδι στο Ηράκλειο του 1987. Στα στέκια που είμαι σίγουρη ότι ο ίδιος «αλήτευε» ως έφηβος, παρέα με τους υπόλοιπους της παρέας του. Άνοιξε το χρονοντούλαπο των αναμνήσεών του και σκαλίζοντας το, έπλεξε έντεχνα μια υπέροχη ιστορία, όπου συνδύασε τις προσωπικές αναμνήσεις κι εμπειρίες από τα χρόνια εκείνα με την αστυνομική δράση. Η πλοκή είναι σφιχτή και ξεδιπλώνεται με γρήγορες ταχύτητες, οι χαρακτήρες είναι ολοζώντανοι και το φινάλε απόλυτα ανατρεπτικό. Κοινώς να σας πω ότι γίνεται «ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ ΙΣΙΩΜΑ»!!! 

Και πριν κλείσω, να πω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο φαίνεται ότι είναι ένα βιβλίο που αγαπήθηκε πολύ. Όχι μόνο από τον συγγραφέα που είναι ο «μπαμπάς» του αλλά και από τον ίδιο τον εκδοτικό, που φρόντισε ιδιαίτερα το διπλής όψης εξώφυλλό του, η πανέμορφη μακέτα του οποίου είναι χειροποίητη, καμωμένη κομματάκι-κομματάκι! Υπέροχη δουλειά παιδιά!

Δύο στα δύο λοιπόν κύριε Αλεξάκη. Μπράβο σας! Όχι, μπράβο σας! Αναμένουμε εναγωνίως το επόμενο!

Καλές Αναγνώσεις!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια