Εν ριπή μολυβιού 🖉

🖉 ΜΙΚΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΑ, της CLAIRE KEEGAN, από εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ένα μικρό έργο τέχνης! Τόσο μικρούλι κι όμως έπιασε κάθε ελεύθερη γωνίτσα της ύπαρξης μου, γλυκαίνοντάς την σα βάλσαμο. Ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά, που στις σελίδες του κρύβονται τεράστιες αλήθειες. Αλήθειες που όσο κι αν τις πλένεις, όσο κι αν τις τρίβεις, θα μένουν εκεί πάντα, σαν ανεξίτηλος λεκές να σου θυμίζουν ότι ότι η Καλοσύνη και η Αγάπη είναι οι μόνες αρετές που λυτρώνουν τις βασανισμένες ψυχές. Να το διαβάσετε. Παιδιά, να το διαβάσετε! 

🖉 ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΧΗΜ...ΙΟΥ, του ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΑΣΟΥ, από εκδόσεις BELL

Ακόμα και να μην χωνεύει κανείς τη χημεία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη λατρέψει με αυτό το βιβλίο. Έξυπνο, σπιρτόζικο και διδακτικό. Ότι πιο ευφυές μας έχει προσφέρει η ελληνική λογοτεχνία τα τελευταία χρόνια. Επάξια κέρδισε το βραβείο public awards. Προσωπικά το άκουσα στο #jukebooks (ο αφηγητής ήταν πραγματικά απολαυστικότατος) και το λάτρεψα τόσο, που πριν καν τελειώσει το αγόρασα και σε έντυπο, γιατί ήθελα να το έχω στη βιβλιοθήκη μου. Αν δεν το έχετε διαβάσει σας το προτείνω χωρίς δεύτερη κουβέντα! 

 🖉 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΦΟΥΣ, του RAYMOND QUENEAU, από εκδόσεις ΥΨΙΛΟΝ

 Ένα πολύ διασκεδαστικό και ίσως το πιο πρωτότυπο βιβλίο στην ιστορία της λογοτεχνίας. Το "Ασκήσεις ύφους" μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για όλους εμάς που ξεκινάμε τώρα το ταξίδι μας στο χώρο της συγγραφής.  Αναπαράγει 99 εκδοχές μιας ασήμαντης ιστορίας. Κάθε εκδοχή διαφέρει από τις υπόλοιπες, ανάλογα με το ύφος, την οπτική και τη γλωσσική ιδιαιτερότητα του αφηγητή της. Κάθε εκδοχή διαφέρει από τις υπόλοιπες, ανάλογα με το ύφος, την οπτική και τη γλωσσική ιδιαιτερότητα του αφηγητή της. Έχουμε λοιπόν την "επίσημη αναφορά", το "δελτίο τύπου", τη "λιτή", το "σονέτο", την "αναπάντεχη", τη "βοτανική", την "αθυρόστομη", το "σαρδάμ" και πολλές άλλες εκδοχές, το αποτέλεσμα των οποίων αποσαθρώνει τη σοβαροφάνεια του έργου, παράλληλα όμως επιβεβαιώνει το πόσο σαρωτική μπορεί να είναι η πένα και το πως η λογοτεχνική/δημιουργική γραφή μπορεί να δημιουργήσει ποικίλα, μα πάντα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.  




Σχόλια