Book Review: Η ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ, του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΜΑΛΟΥΚΑ, από εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Η "Απαγωγή του Εκδότη" του Δημήτρη Μαμαλούκα δεν είναι ένα ακόμα ένα βιβλίο για βιβλία. Είναι μια φανταστική περιπέτεια με ανατροπές που διαδέχονται η μία την άλλη, πολύ έξυπνη κινηματογραφική πλοκή, που τρέχει με ταχύτητες F1 και μια ιστορία που θα ενθουσιάσει φυσικά κάθε βιβλίοφιλο. 

Πέρα όμως από τις εντυπωσιακές σκηνές, τις δολοπλοκίες, τον λαμπερό κόσμο του jetset, τα απαστράπτοντα διαμάντια, τις δολοφονίες, το μυστήριο και τις γαλάζιες ακτές του Ιονίου, το όμορφο αυτό μυθιστόρημα του κυρίου Μαμαλούκα περνά και βαθύτερα μηνύματα για τη φιλία, την πίστη και την αφοσίωση, την εμμονή και τη τυφλή μανία για εκδίκηση και πού μπορεί να οδηγήσουν αυτά. Γενικότερα ήταν ένα βιβλίο που έφυγε σε μερικές μόλις ώρες και πέρασα πάρα πολύ ευχάριστα μαζί του.

Αλλά...

Αν το εξετάσω στα σημεία, είχε κάποια θεματάκια, τα οποία του αφαίρεσαν πόντους από τη συνολική απόλαυση εξ ου και η βαθμολογία των 3,5 αστεριών στο goodreads. Κι εξηγούμαι ευθύς αμέσως:

  • Καταρχάς θεωρώ ότι θα μπορούσε να είχε λήξει την ιστορία σε τουλάχιστον δύο σημεία από ότι εκεί που την έληξε. Karma is a bitch λένε και το πιστεύω ακράδαντα αλλά μερικές φορές δε χρειάζεται να είναι και τόσο bitch. Τουλάχιστον όχι στα βιβλία.
  • Δεύτερον, ο ένοχος άφηνε πίσω του στοιχεία τα οποία ακόμα κι ένα πεντάχρονο το οποίο έχει δει δύο τρεις αστυνομικές σειρές, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα τα άφηνε. Αυτό ομολογουμένως με εκνεύρισε. 
  • Και τρίτον, κάποιοι από τους βασικούς ήρωες θεωρώ ότι ήταν μονοδιάστατοι, μέχρι και αδιάφοροι, ενώ γενικότερα είχε κάνει πολύ καλή δουλειά με τους χαρακτήρες. 
Εν πάση περιπτώσει, ας μην χάσω το δάσος κοιτώντας το δέντρο. Στέκομαι στο γεγονός ότι το βιβλίο το ξεπέταξα σε χρόνο dt  περνώντας καλά μαζί του και αυτό λέει πολλά.

Φυσικά και προτείνεται!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια