Book Review: ΙΕΡΟ ΦΙΛΙ, της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΝΑΟΥΜ, από Εκδόσεις BELL


 (Της Κατερίνας Τσαμπά)

Γνώρισα τη γραφή της Φωτεινής Ναούμ με αυτό το βιβλίο. Πολυγραφότατη η ίδια κι απ’ ό,τι ερεύνησα τα προηγούμενα οκτώ βιβλία της διαπίστωσα ότι σε όλα πρωταγωνίστρια ήταν γυναίκα. Το Ιερό φιλί είναι το πρώτο της με πρωταγωνιστή άντρα κι αυτό με εξίταρε ακόμα περισσότερο για να το αγοράσω.

Η γραφή της απαλή σαν χάδι∙ σαν βάλσαμο κυλούσε μέσα μου καθώς διάβαζα και χανόμουν στις σελίδες του βιβλίου. Στον Μάρκο −τον πρωταγωνιστή μας−, τους ήρωες, στους φίλους του. Αγάπη, φιλίες, διαχείριση συναισθημάτων, αποφάσεις ζωής, αλλαγές, απώλειες. 

Είναι η πορεία ενός αγοριού από τα μέσα της δεκαετίας ’60, στην Κομοτηνή, απ’ όπου κατάγεται και η συγγραφέας, πώς γαλουχείται και πού τον οδηγεί η ζωή. 

Η σχέση με τον πατέρα του κακή, ενώ τη μητέρα του τη λατρεύει. Εκείνη είναι μια περήφανη γυναίκα που στέκεται στητή πάντα ακόμα κι όταν ο άντρας της εξαφανίζεται. Ζουν με τη γιαγιά (μητέρα του πατέρα που αγαπά βαθιά το εγγόνι της). Ο Μάρκος πλαισιώνεται από ανθρώπους που τον επηρεάζουν, που τον βοηθούν, που τον στηρίζουν και τον αγαπούν. Όσο διάβαζα την ιστορία τα συναισθήματα των ηρώων γινόντουσαν και δικά μου.

Καθώς ο Μάρκος μεγαλώνει τον βλέπουμε να ονειρεύεται. Να φύγει από την πατρίδα του, να βρει την τύχη του αλλού, σε άλλους κόσμους. Τι αποφάσεις θα πάρει τελικά όταν έρθει η ώρα; Και ποιο όνειρο θα αφήσει ανεκπλήρωτο; 

Το βιβλίο είναι βαθιά συναισθηματικό. Σε βάζει σε σκέψεις… Μέχρι πού θα φτάναμε για να βρούμε τον εαυτό μας; 

Καλές αναγνώσεις.

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.



Σχόλια