Book Review: ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ, του ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ από Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ


 (Της Κατερίνας Τσαμπά)

Έχω λίγες μέρες που διάβασα αυτό το βιβλίο και αυτό που μου άρεσε περισσότερο από όλα είναι ότι γράφτηκε σε απλή, καθημερινή γλώσσα. Ρέει πολύ ωραία και καθότι μικρό (μόλις 208 σελίδες) το ρούφηξα μέσα σε λίγες ώρες.

Τι μας λέει λοιπόν αυτό το βιβλίο; Εξ αρχής με τράβηξε ο τίτλος. Με την πρώτη. Και μάλιστα η περιγραφή του ως το πρώτο think book. Στο εξώφυλλο λέει χαρακτηριστικά “Το πρώτο βιβλίο σκέψης (think book) που ανοίγει δρόμους και αμφισβητεί την ελαφρότητα του συρμού”. 

Όταν το ξεκίνησα, στην εισαγωγή ο συγγραφέας εξηγεί το σκεπτικό του πολύ απλά. Με την πρώτη μπες στον ρόλο, δες πίσω από τις λέξεις, άκου τα νοήματα κλπ. Το βιβλίο περιλαμβάνει 19 κεφάλαια που διαβάζονται και ξεχωριστά και φυσικά όλα μαζί με τη σειρά που τα έχει δομήσει ο συγγραφέας. Κάτω από μια κοινή ομπρέλα της ενδοσκόπησης διαβάζουμε για θέματα που όλοι γνωρίζουμε αλλά ποτέ δεν καθόμαστε να αναλύσουμε σε βάθος. Μας φέρνει παραδείγματα από την εμπειρία του και έτσι γίνονται πιο κατανοητά αυτά που θέλει να μας μεταφέρει. 

Κατά τη δική μου άποψη η επιτυχία αυτού του βιβλίου έγκειται σε αυτό που είπα ακριβώς πριν. Ότι μας μυεί σε γνωστά μας θέματα μόνο που μας αφυπνίζει να τα αναλύσουμε και έτσι ίσως να κατανοήσουμε και τις δικές μας αντιδράσεις και των άλλων και αν (και πού) χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές, προσαρμογές ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε.

Στο τέλος, έχει ένα ακόμα κεφάλαιο, το 20ο, το οποίο είναι το δικό ΣΟΥ κεφάλαιο και στο οποίο καλείσαι να γράψεις εσύ τη δική σου πρώτη φορά! 

Αναζητήστε το εδώ και περιμένω τις εντυπώσεις σας.

Καλή ανάγνωση. 



Σχόλια