Book Review: ΔΥΟ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ, της Σίβυλλας Αργυροπούλου από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΚΟΦΩΣ


(Της Κατερίνας Τσαμπά)

 Αν είναι να διαβάσετε ένα αστυνομικό προτείνω δαγκωτό να είναι αυτό! Γιατί;

Το δύο τοις εκατό τα έχει όλα. Πρωτοπρόσωπη γραφή στον ενεστώτα (δύσκολο εγχείρημα, πιστέψτε με κι όμως η συγγραφέας τα διαχειρίζεται εξαίσια), καταιγιστική ροή στην ανάγνωση (406 σελίδες τις διάβασα μέσα σε δύο μέρες), στιβαροί χαρακτήρες, αγωνία, κορυφώσεις εκεί που χρειάζεται, ανατροπές (ουκ ολίγες) και… χιούμορ! Ναι, χιούμορ. 

Τι κοινό έχουν ένας μεσίτης, μια υπάλληλος σε επενδυτική εταιρεία, μια μοδίστρα, μια ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ, ένας ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ και ένας ιδιοκτήτης στεγνοκαθαριστηρίου; Είναι γείτονες και αποτελούν την πιο παράταιρη ομάδα εξιχνίασης εγκλήματος! 

Ο μεσίτης Νάσος Θάνος (το Θάνος είναι το επίθετό του) εργάζεται ως συνεργάτης σε ένα μεγάλο μεσιτικό γραφείο με πολλές επιτυχίες. Έχει αναλάβει την περιοχή Κουκάκι στην Αθήνα μιας και είναι κάτοικος αυτής και τη γνωρίζει πολύ καλά. Όταν του έρχεται πελάτης που ψάχνει μικρό σπίτι, θυμάται μια γειτόνισσά του που έχει στην ιδιοκτησία της ένα δώμα. Πάει λοιπόν να την επισκεφτεί και συναντά τον νοικάρη της (σε διαμέρισμα στην ίδια οικοδομή με το δικό της και το δώμα) ο οποίος τον πληροφορεί, με αρκετά αναιδή τρόπο, ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η κυρία Λυμπεροπούλου και του κλείνει την πόρτα στα μούτρα. 

Ο Νάσος αρχίζει να την ψάχνει ρωτώντας τους ιδιοκτήτες της περιοχής και έτσι αρχίζει να δημιουργείται το μυστήριο που υπάρχει πίσω από τη φαινομενική (ή μήπως όχι; ) εξαφάνιση της ηλικιωμένης κυρίας. Τα σενάρια που πλέκουν ποικίλλουν αλλά κανένα δεν επιβεβαιώνεται. Και εκεί που αρχίζουν να υποθέτουν ότι προφανώς έχει δολοφονηθεί και στοχοποιούν και τον ύποπτο, εκεί ανατρέπεται η υπόθεσή τους και ξαναρχίζουν από την αρχή. Στο μεταξύ γνωρίζουμε τη Ρόζα (την υπάλληλο της επενδυτικής εταιρείας) η οποία είναι ο έρωτας της ζωής του Νάσου και η οποία παίζει κομβικό ρόλο στην ιστορία.

Τραγελαφικές καταστάσεις αλλά και άκρως επικίνδυνες υφαίνονται από την πένα της Σίβυλλας η οποία εισχωρεί στον συγγραφικό κόσμο δυναμικά με αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα!

Τελικά πού βρίσκεται η κυρία Λυμπεροπούλου και γιατί δεν μπορεί να τη βρει κανείς; 

Το συστήνω με κλειστά μάτια! 

Το βιβλίο εδώ.


Σχόλια