BOOK REVIEW: ΠΟΥΡΓΚΑΤΟΡΙΟ του JOHN KILLIAN από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

Book Review: Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ, της ΚΛΑΙΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ, από εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Βιρτουόζα και στο σκάκι η Κλαίρη Θεοδώρου, στήνει την συγγραφική της σκακιέρα και ξεκινάει μια απίθανη παρτίδα που οι δυο πλευρές μάχονται στήθος με στήθος πάνω στον μαυρόασπρο κάνναβο, για το ποια θα κυριαρχήσει και θα πάρει το παιχνίδι. 

Πρώτη πράξη κι έχουμε ένα ανορθόδοξο άνοιγμα, όπου πολεμιστές θυσιάζονται επί τούτου ανοίγοντας το δρόμο στα αδάμαστα άτια. Οι αξιωματικοί δίνουν το σύνθημα και τα πιόνια, αθώα κι αμόλυντα, προορισμένα να πεθάνουν εξ’ορισμού, πέφτουν το ένα μετά το άλλο, χτυπημένα από τις οπλές των περήφανων αλόγων και τα βέλη που πέφτουν βροχή από τις πολεμίστρες των πύργων. 

Τικ-τακ, τικ-τακ
ο χρόνος περνά 
κι ο γελωτοποιός του Βασιλιά 
σατανικά γελά
Τικ-τακ, τικ-τακ

Δεύτερη πράξη: Τον λόγο έχει τώρα η Βασίλισσα που με ένα έξοχο γκαμπί κατακρημνίζει την στρατηγική των εχθρών, πλησιάζοντας απειλητικά τον αντίπερα βασιλικό θώκο. Όμως το βασιλικό ζεύγος, αν και σε πολύ δεινή θέση, δεν το βάζει κάτω. Η Βασίλισσα ξεγελάει τον εχθρό. Ο Βασιλιάς σε ένα του και μόνο περίπατο στα ασπρόμαυρα τετράγωνα, ανταποδίδει τα χτυπήματα στα ίσια και η μάχη κορυφώνεται! Πλέον κανείς δε μπορεί να διακρίνει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της σύρραξης. 

Τικ-τακ, τικ-τακ
ο χρόνος πέρασε 
κι ο γελωτοποιός του Βασιλιά 
τη σκακιέρα έστησε
Τικ-τακ, τικ-τακ

Τρίτη και τελευταία πράξη: Κανείς νικητής κανείς χαμένος. Ή μήπως όλοι νικητές κι όλοι χαμένοι; Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο αγώνας είναι αμφίρροπος. Μέχρι που ο Βασιλιάς χτυπάει όταν δεν το περιμένει κανείς με τη Βαριάντα του Ναπολέοντα και ο ομόλογός του, εκείνος των εχθρών πέφτει λαβωμένος θανάσιμα. ΜΑΤ!  

Κάπως έτσι -ίσως- θα μπορούσε ένας αναλυτής να περιγράψει την μάχη που δίνεται στις σελίδες του αστυνομικού μυθιστορήματος της Κλαίρης Θεοδώρου, με τίτλο «Ο Βασιλιάς πεθαίνει πάντα τελευταίος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Το πιθανότερο είναι να μην είναι ακριβής η περιγραφή που δίνω παραπάνω, γι’ αυτό να με συγχωρέσουν οι γνώστες αυτού του εκπληκτικού παιχνιδιού στρατηγικής, ωστόσο με τις ελάχιστες γνώσεις που έχω πάνω στο σκάκι, ήταν το καλύτερο που μπόρεσα να κάνω. 

Δεν θέλω να γράψω πολλά, μόνο πως η Κλαίρη για μια ακόμη φορά με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη. Έγραψε μια σπουδαία ιστορία, με τις ανατροπές να διαδέχονται η μια την άλλη από την αρχή σχεδόν του βιβλίου. Οι υποψίες μου πηδούσαν από τον έναν στον άλλο και για όλες είχα δίκιο μόνο που… μόνο που έκανα λάθος! Σε κάθε γύρισμα σελίδας το σενάριο άλλαζε. Άλλος ύποπτος, άλλη έκβαση, άλλο αποτέλεσμα. Οι μάχες πολλές, τα θύματα περισσότερα. Οι θύτες… οι θύτες από χρόνια νεκροί! Οι απόρροιες όμως των πράξεών τους ακόμα ζωντανές, ταλανίζουν τους ήρωες αυτού του βιβλίου, που τι κι αν είναι μυθοπλασία, πατάει γερά στην αληθινή ζωή! Μίσος, απωθημένα, θυμός, ψυχολογικά σύνδρομα και σκότος στην ψυχή, είναι ουσιαστικά οι πρωταγωνιστές αυτού του έργου! 

Είτε σας αρέσει το σκάκι, είτε όχι, είτε ξέρετε να παίζετε, είτε όχι, το βιβλίο αυτό διαβάστε το! Αξίζει και το χρόνο και τα χρήματά σας. Και είμαι σίγουρη ότι ολοκληρώνοντάς το θα καταλάβετε κι εσείς πως «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ». Ή μήπως ο Βασιλιάς δεν πεθαίνει ποτέ…;

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.




Σχόλια