BOOK REVIEW: ΠΟΥΡΓΚΑΤΟΡΙΟ του JOHN KILLIAN από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL

BOOK REVIEW: ΦΟΝΙΣΣΕΣ της ΝΙΝΑΣ ΚΟΥΛΕΤΑΚΗ από ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΦΑΝΤΑ

(Της Κατερίνας Τσαμπά)

Ποτέ δε θα περίμενα ότι ένα τέτοιο βιβλίο θα με τραβούσε τόσο ούτε ότι τελικά θα μου άρεσε πολύ. Παίζουν ρόλο πολλά. Το ποιος σ’το προτείνει (στην προκειμένη το συναδελφάκι μου εδώ, η Γιώτα Βασιλείου), τι έκδοση είναι (εξαιρετικά καλαίσθητη και με εύστοχες εικόνες) και φυσικά ο τρόπος γραφής.

Ας τα πάρω όμως από την αρχή για να σας δώσω να καταλάβετε τι είδους βιβλίο είναι οι Φόνισσες. Πέρα από το πασιφανές, ότι μιλάει για φόνισσες, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι η γραφή του είναι απλή και ευανάγνωστη, σου κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο για κάθε περίπτωση και ρέει χωρίς να το καταλάβεις. Είναι συνολικά 568 σελίδες κι ούτε τις καταλαβαίνεις, πέρα από το βάρος τους δηλαδή.

Το βιβλίο αφορά περιπτώσεις γυναικών που σκοτώνουν για ερωτικούς λόγους αλλά και για άλλους όπως θρησκευτικούς, πολιτικούς, οικονομικούς κλπ Κάποιες σκότωσαν γιατί δεν είχαν άλλη επιλογή, κι άλλες γιατί έτσι! Τα πρόσωπα ποικίλλου, είναι σύζυγοι, εραστές, παιδιά, συγγενείς κλπ. Χρησιμοποιούν διάφορα μέσα πχ δηλητήρια, αντικείμενα κλπ. Δεν έχουν ηλικία, ενίοτε δεν κάνουν διακρίσεις και άλλες είναι τρελές και άλλες καθόλα λογικές.

Ιστορίες φονισσών δύο χιλιάδων χρόνων. Πώς, γιατί, πώς εξακριβώθηκε το κάθε έγκλημα, πόσος καιρός πέρασε μέχρι τη δίκη και ποιες οι ποινές τους.

Η κάθε ιστορία μικρή στη μορφή κεφαλαίου, σκληρή ενίοτε αλλά όχι απεχθής. Διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον. Η έρευνα της κ. Κουλετάκη είναι εκπληκτική. Στη Β’ έκδοση μάλιστα αναθεωρήθηκαν κάποιες από τις ιστορίες της Α’ έκδοσης και προστέθηκαν και νέες.

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Σχόλια