Book Review: ΜΕΡΣΙ, της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΜΟΣΧΟΥ, από εκδόσεις BELL


 (Της Γιώτας Βασιλείου)

"Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη σπαταλάς σε λιγδιασμένα χαρτιά."

Αν ψάχνετε για ένα βιβλίο που θα σας κάνει να γελάσετε, να περάσετε καλά και να πείτε "μιλ μερσί" στην Κωνσταντίνα Μόσχου, τότε μην ψάχνετε άλλο! Το «Μέρσι» είναι εδώ! Πρόκειται για ένα νουάρ μυθιστόρημα με έντονο χιούμορ και καταιγιστική δράση. Η Μόσχου, γνωστή για το ιδιαίτερο ύφος της, δεν μας απογοητεύει ούτε αυτή τη φορά, προσφέροντας μας μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και γρήγορο ρυθμό, ενώ το χιούμορ λειτουργεί και πάλι ως αντίδοτο στην ένταση και χαρίζει στιγμές χαλάρωσης κι απόλαυσης. 

Το «Μέρσι» της Κωνσταντίνας Μόσχου δεν είναι απλώς ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Είναι μια βουτιά σε έναν κόσμο γεμάτο αντιθέσεις, όπου το χιούμορ συναντά το σκοτάδι, η τέχνη μπλέκεται με την απάτη και ο έρωτας δοκιμάζεται μέσα από περιπέτειες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει με επιτυχία ο κόσμος της τέχνης με τα λαμπερά γκαλά, τις σκοτεινές συναλλαγές και τους εκκεντρικούς χαρακτήρες. Παράλληλα, περιγράφεται με ρεαλισμό η Αθήνα, με τα γραφικά της σοκάκια και τα κρυμμένα μυστικά της.

Η ιστορία εν συντομία έχει ως εξής: Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Στάθης Παντελιάς, ιδιωτικός ντετέκτιβ με αδυναμία στην μαστίχα Χίου και τις καλλιτεχνικές πορτοκαλάδες, αναλαμβάνει να διαλευκάνει την απαγωγή της Μερσέδες Αλόνσο, γνωστής και ως "Μέρσι". Η υπόθεση, όμως, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται αρχικά. Πτώματα που εξαφανίζονται, πλαστοί πίνακες, εκβιασμοί και ένας υπόκοσμος γεμάτος μυστικά περιπλέκουν την έρευνα του. Και σα να μην φτάνουν όλα αυτά, έχει και το ιγκουάνα Αθηνά να του την κοπανάει κάθε τόσο για τα διπλανά τα διαμερίσματα!

Η πλοκή είναι πολυεπίπεδη και γεμάτη ανατροπές. Η απαγωγή της Μερσέδες αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς γεγονότων που θα οδηγήσουν τον Παντελιά σε έναν λαβύρινθο από ψέματα, εκβιασμούς και δολοπλοκίες. Η Μόσχου έχει γράψει μια ιστορία γεμάτη ίντριγκα και αγωνία, κρατώντας μας σε σταθερά αυξανόμενη ένταση μέχρι την τελευταία σελίδα. Καταφέρνει δε να ισορροπήσει ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που γοητεύει και συγκινεί ταυτόχρονα.

Οι χαρακτήρες που έχει δημιουργήσει η Κωνσταντίνα είναι καλοδουλεμένοι και πείθουν με την αυθεντικότητά τους. Ο λατρεμένος Σταθάρας Παντελιάς που δεν είναι ο τυπικός ήρωας των αστυνομικών μυθιστορημάτων αλλά ένας άνθρωπος με αδυναμίες, φόβους και ανασφάλειες, που όμως διαθέτει θάρρος, επιμονή και μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ. Η Μερσέδες από την άλλη, είναι ένα μυστήριο από μόνη της. Καλλονή, πλούσια και παντρεμένη με έναν άντρα που την λατρεύει (ή και όχι), η Μέρσι κρύβει πολλά μυστικά. Η συγγραφέας δεν μας αποκαλύπτει πολλά για το παρελθόν της, αφήνοντάς μας να αναρωτιόμαστε για τα κίνητρά της και τις πραγματικές της προθέσεις. Ο κύριος της κυρίας, κατά κόσμον Τζάνης Μπόνταλης, ο κερατωμένος εικαστικός, και σύμφωνα με τον Παντελιά «γυναικάς, εγωιστής, ένας πλούσιος απατεώνας, αμφιβόλου καλλιτεχνικής αξίας. Ένας σκέτος φελλός που καταφέρνει να επιπλέει χάρη στις γνωριμίες του» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Πέραν όμως των κεντρικών, το μυθιστόρημα είναι γεμάτο από δευτερεύοντες χαρακτήρες που συμβάλλουν στην εξέλιξη της πλοκής και ζωντανεύουν τον κόσμο της ιστορίας. Από τον καφετζή και wannabe ντετέκτιβ, μέχρι τον αδίστακτο γκαλερίστα και τον μυστηριώδη συλλέκτη έργων τέχνης, κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του ρόλο να παίξει.

Τέλος, η γραφή της Κωνσταντίνας είναι απλή, με γλώσσα κατανοητή και ευχάριστη. Χρησιμοποιεί ζωντανές εικόνες και διαλόγους που κυλούν φυσικά, καθιστώντας την ανάγνωση εύκολη και απολαυστική. Το χιούμορ εκφράζεται μέσα από έξυπνα σχόλια και καυστικές παρατηρήσεις.

Συνοψίζοντας η Κωνσταντίνα Μόσχου καταφέρνει να συνδυάσει με μαεστρία διαφορετικά στοιχεία, δημιουργώντας μια διασκεδαστική ιστορία. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα, αφήνοντας μια εξαιρετικά ευχάριστη αίσθηση στον αναγνώστη.

Τσιμπήστε το εδώ και αγαλλιάστε!

👉Photo created with A.I. 


Σχόλια