BOOK REVIEW: ΕΝΑ ΠΟΥΛΙ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΣΙΜΠΙΛ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ, ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ

(Της Μαριάννα Φλέσσα)

"[...] Τη στιγμή που ήμουν έτοιμη να μιλήσω στα παιδιά, ήρθε και στάθηκε στον ώμο μου ένα πουλί.

Δεν το περίμενα, ήρθε από το πουθενά.

Δεν το έδιωξα.

Σκέφτηκα ότι μ’ ένα πουλί στον ώμο μου ίσως θα με πρόσεχε κάποιος. Ήταν όμορφο και πολύ ελαφρύ [...]”

Έφτασε η πρώτη μέρα στο σχολείο. Η μικρή μας φίλη με χαρά ετοιμάζεται και φτιάχνει τη σχολική της τσάντα. Αδημονεί, δε βλέπει τη ώρα να φτάσει στο σχολείο, να μάθει νέα πράγματα και να κάνει καινούργιους φίλους. Όταν, όμως, φτάνει στο σχολείο, συμβαίνει κάτι περίεργο. Ένα όμορφο λαμπερό Πουλί κάθεται στο ώμο της. Ενθουσιασμένη, σκέφτεται ότι ο όμορφος φτερωτός της φίλος, θα εντυπωσιάσει τα άλλα παιδιά και θα τους προσελκύσει το ενδιαφέρον κάνοντας ακόμη περισσότερους φίλους. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται όπως τα υπολόγιζε. Το Πουλί σιγά σιγά μονοπωλεί την παρέα της και γίνεται ένας σχολιαστής των πάντων. Όχι μόνο δεν της δίνει το πλεονέκτημα που υπολόγιζε ώστε να πλησιάσει τα άλλα παιδιά, αλλά επιπλέον, την απομακρύνει από αυτά καθώς κρίνει κάθε ενέργειά της, κάθε γεγονός και όχι πάντα θετικά. Η μικρή μας φίλη, μαραζώνει, απομονώνεται, χάνει την αυτοπεποίθησή της... Τι θα γίνει στο τέλος; Θα καταφέρει το κοριτσάκι να ξεφύγει από την αρνητική επιρροή του Πουλιού; Θα κατορθώσει να μάθει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στις ικανότητές της; Θα βρει νέους φίλους;

Η Σιμπίλ Ντελακρουά, στο βιβλίο της «Ένα πουλί στον ώμο μου» ασχολείται με τη προσωποποίηση των φόβων των παιδιών. Μία νέα αρχή, όπως για παράδειγμα η αρχή του σχολείου ή η ένταξη ενός παιδιού σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον, ενώ μοιάζει να είναι εύκολη, επιθυμητή, ευχάριστη τελικά γεννά άγχος. Αποτέλεσμα είναι, και αυτό γιατί είτε υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, είτε γιατί το παιδί εφευρίσκει το ίδιο δικαιολογίες, να προσπαθήσει να αποφύγει αυτό που τόσο το τρομοκρατεί: το καινούργιο, αυτό που του είναι άγνωστο. Η συγγραφέας, που ταυτόχρονα είναι και εικονογράφος του βιβλίου, αναπαριστά το φόβο αυτόν με ένα Πουλί. Λαμπερό, χρυσοκίτρινο, όμορφο και χαριτωμένο όσο είναι μικρό και που, αρχικά, μοιάζει να είναι φίλος. Τρομακτικό και κακό, όσο μεγαλώνει, τρεφόμενο από την έλλειψη αυτοπεποίθησης της μικρής ηρωίδας. Το όνομα του μικρού κοριτσιού δεν το μαθαίνουμε. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ ωραίο τέχνασμα και επιτρέπει κάθε μικρό αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί του, συμβάλλοντας στην αφηγηματική ένταση.

“[...] Αυτό το παράξενο πουλί άρχισε να με ζαλίζει. Κάθε μέρα γινόταν όλο και πιο βαρύ [...]”

Τα θέματα αυτοπεποίθησης και ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης του παιδιού στον εαυτό του, με απασχόλησαν πολλές φορές μεγαλώνοντας το γιο μου. Δεν θεωρώ ότι αφορά μόνο χαμηλών τόνων χαρακτήρες. Αφορά όλα τα παιδιά κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην ουσία αφορά ακόμη και τους ενήλικες. Το βιβλίο είναι μια άριστη ευκαιρία να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους για την προσωποποίηση των φόβων τους, για την αυτοεκτίμηση, για την εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, για την κριτική που τους ασκείται. Η αιώνια ανασφάλεια όλων μας, μικρών και μεγάλων, για το αν είμαι αρεστός  και αν τα άλλα παιδιά θέλουν να κάνουν παρέα μαζί μου ή όχι. Οι απαντήσεις που δίνονται μέσα από την ιστορία είναι επαρκείς και μπορώ να πω, δίνονται με άριστο τρόπο. Ακόμα πιο σημαντικό: το Κοριτσάκι μαθαίνει να αγνοεί τις κακόβουλες κουβέντες του Πουλιού. Άλλο ένα μάθημα σε μικρούς (και μεγάλους) να αγνοούν και να μην δίνουν σημασία σε τέτοιου είδους σχόλια.

Στα θετικά του βιβλίου μετράει το σύντομο, προσεγμένο κείμενο που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό καθώς συνοδεύεται από σχέδια από την ίδια, την πολυτάλαντη Σιμπίλ Ντελακρουά που είναι μία έμπειρη γραφίστρια. Εικόνες με μολύβι, απαλές, ήσυχες, που ενισχύονται τόπους τόπους από παστέλ χρώματα. Μοναδική εξαίρεση το Πουλί-δυνάστης. Χρωματισμένο με έντονες πορτοκαλοώχρες, εντυπωσιακό, όμορφο, ιδιαίτερο, κυριαρχεί με τον τρόπο του ακόμα και στη ζωγραφιά! Τραβάει την προσοχή και η όμορφη όψη του παραπλανά. Αυτό όμως μόνο στην αρχή. Καθώς εξελίσσεται η ιστορία, το μέγεθός του αυξάνεται, γίνεται τρομακτικό…

Οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη μας έχουν συνηθίσει σε εξαιρετικής ποιότητας παιδικά βιβλία. Το «Ένα πουλί στον ώμο μου» είναι ένα άρτιο, εκπαιδευτικά και αισθητικά, βιβλίο για την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία, όπου μπαίνουν οι βάσεις της διαμόρφωσης της προσωπικότητας των παιδιών. 

Καλή Ανάγνωση!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ!

Σχόλια