(Της Γιώτας Βασιλείου)Ildefonso Falcones de Sierra λοιπόν! Ισπανός στην καταγωγή και δικηγόρος στο επάγγελμα. Αρχικά τουλάχιστον, γιατί πλέον μπορεί να συστήνεται ως συγγραφέας πλήρους απασχόλησης. «Η Παναγιά της Θάλασσας» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, το οποίο του πήρε ούτε λίγο ούτε πολύ, πέντε ολόκληρα χρόνια για να το ολοκληρώσει, λόγω του ότι μοίραζε το χρόνο του μεταξύ της συγγραφής και της εργασίας του, από την οποία έβγαζε τα προς το ζην. Με την πρώτη έκδοση όμως, δικαιώθηκαν οι κόποι του, αφού το βίβλιο αμέσως λατρεύτηκε από το κοινό και μεταφράστηκε σε πάνω από 35 γλώσσες.
Το πρώτο αυτό έργο του Ildefonso Falcones, ανήκει στην κατηγορία της ιστορικής μυθοπλασίας (historical fiction) και ακολουθεί στενά τα ιστορικά γεγονότα στην Καταλονία του 1300, υπό τη βασιλεία του Πέτρου Γ’. Παράλληλα διαθέτει μια γρήγορη και πολύ ελκυστική πλοκή. Με την πένα του ο Falcones ζωγραφίζει μαγευτικές εικόνες και μας προσφέρει μια θαυμάσια θέα της ακμάζουσας Βαρκελώνης του Μεσαίωνα ενώ μας προσφέρει πληθώρα ιστορικών πληροφοριών για την εποχή, τον τόπο και τους ανθρώπους της ιστορίας. Με μια πανέμορφη γλώσσα, που δεν κουράζει, μας προσφέρει εντυπωσιακές περιγραφές του καθεδρικού ναού, Santa Maria de la Mar και της Βαρκελώνης του 14ου αιώνα.
Η κινηματογραφική και άκρως ατμοσφαιρική πλοκή του έργου, ακολουθεί τη ζωή του Αρνάου Εστανιόλ, ενός δουλοπάροικου που αντιστέκεται στο κατεστημένο και στο φεουδάρχη αφέντη του και καταφεύγει από την επαρχία της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη. Εκεί, με πολύ κόπο κι ιδρώτα αλλά και τη βοήθεια ανθρώπων που στην πορεία της ζωής του ευεργέτησε, κατορθώνει να αποκτήσει αυτονομία και ελευθερία, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο εμπόριο και πλουτίζει. Ποτέ όμως δε ξεχνά την καταγωγή του και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν.

Στο σύνολό του το βιβλίο καλύπτει πολλά πραγματικά γεγονότα όπως τους νόμους των αρχόντων, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των δουλοπάροικων, την πείνα και την εξαθλίωση των φτωχών, τις πρακτικές των συντεχνιών, τη μεταχείριση των γυναικών και των Εβραίων, πολέμους, τη βουβωνική πανώλη, την Ιερά Εξέταση και γενικά, όλες τις πτυχές της ζωής στη Βαρκελώνη του Μεσαίωνα. Αυτό το βιβλίο είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το πώς η ιστορική μυθοπλασία μπορεί να διδάξει με ευχάριστο, συναρπαστικό τρόπο. Στο τέλος του βιβλίου μάλιστα, υπάρχει το σημείωμα του συγγραφέα, όπου εξηγεί με σαφήνεια ποιο γεγονός είναι πραγματικό και ποιο ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας του. Και αυτό που ξαφνιάζει πραγματικά, είναι ότι γεγονότα που νομίζει κανείς ότι ήταν μυθοπλασία, ήταν πέρα για πέρα αληθινά.
Πέρα από τη δυναμική πλοκή, ο Φαλκόνες έχει κάνει και πανέμορφη δουλεία από πλευράς ανάλυσης χαρακτήρων. Κάθε χαρακτήρας παίζει σημαντικό ρόλο. δεν υπάρχει κανένας που θα μπορούσε να παραλειφθεί, χωρίς να δημιουργηθεί κενό στην ιστορία. Κάθε χαρακτήρας ήταν στιβαρός και καλά μελετημένος, ίσως μάλιστα και περισσότερο απ’ όσο πραγματικά χρειαζόταν. Σε κάνα δυο περιπτώσεις ένοιωσα ότι εξιδανικεύει κάποιους ενώ παρουσιάζει περισσότερο κακούς κάποιους άλλους. Ωστόσο, αυτή ήταν η δική μου αίσθηση κι όχι απαραίτητα σωστή.
«Η Παναγιά της Θάλασσας» είναι ένα επικό έργο. Ένα λογοτεχνικό διαμάντι τεραστίων διαστάσεων, το οποίο έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από τις 734 σελίδες του, ο αναγνώστης ζει σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες, σκηνές βίας, έρωτα, πολέμου, εκδίκησης, ατίμωσης, αδικίας, αγάπης και δικαίωσης. Εμπιστέψου με όταν σου λέω, ότι όποιος το διαβάσει θα ζήσει ένα φανταστικό αναγνωστικό ταξίδι, στο χώρο και το χρόνο! ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ!
Καλές αναγνώσεις!
Trivia:
- O καθεδρικός ναός Santa Maria de la Mar, ο επονομαζόμενος και Καθεδρικός του Λαού, χτίστηκε από και για τους κατοίκους της Βαρκελώνης, στη θέση ενός παλαιότερου ναού, ενώ στα θεμέλιά του βρίσκεται ένα αρχαίο ρωμαϊκό νεκροταφείο.
- Η Σάντα Μαρία ήταν τόσο σπουδαία για το Λαό της Βαρκελώνης, που ο βασιλιάς Πέτρος επέλεξε την πλατεία της για να καλέσει τους πολίτες στον πόλεμο κατά της Σαρδηνίας.
- Την εποχή του Μεσαίωνα, ένα από τα πιο επικερδή επαγγέλματα ήταν η αγοραπωλησία διαφορετικών νομισμάτων.
- Η Καταλονία ήταν από τις πρώτες περιοχές όπου δραστηριοποιήθηκε η Ιερά Εξέταση
- Όταν παντρεύονταν δυο δουλοπάροικοι, ο φεουδάρχης διατηρούσε το «δικαίωμα» να κοιμηθεί πρώτα εκείνος με τη νύφη και μάλιστα τη βραδιά του γάμου του ζευγαριού (δικαίωμα της πρώτης νύχτας)
- Εάν κάποιος βίαζε μια γυναίκα, μπορούσε αν ήθελε να τη νυμφευτεί, ακόμα κι αν πριν το βιασμό είχε υπάρξει βία ή και απαγωγή.
- Υπάρχει σειρά στην πλατφόρμα Netfix, η οποία αποτελεί μια άριστη μεταφορά του βιβλίου στη μικρή οθόνη. Να τη δείτε, αφού έχετε διαβάσει το βιβλίο. Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε το πόσο καλή προσαρμογή έχουν κάνει οι δημιουργοί του σήριαλ!
Μπορείτε να διαβάσετε ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Άφησε εδώ το σχόλιό σου...