BOOK REVIEW: ΜΗΝ ΠΑΣ ΦΩΚΑΚΙ, ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΥΡΟΣ




(Της Γιώτα Βασιλείου)

Πρόσφατα ήρθε στα χέρια μου, το παιδικό βιβλίο «Μην πας φωκάκι» της Βασιλικής Ρουμελιώτου, σε εικονογράφηση της Μαρίας Σινανόγλου. Το Φωκάκι της κυρίας Ρουμελιώτου, είναι ένα τρυφερό και αλληγορικό παραμύθι, με άκρως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, το οποίο βοηθάει τα παιδάκια να κατανοήσουν πότε πρέπει και πότε όχι, να μιλούν και να ακολουθούν τους ξένους.

Το βασικό στοιχείο που το ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα του είδους, είναι ότι έχει, όχι μόνο εκπαιδευτικό αλλά και διαδραστικό χαρακτήρα. Ουσιαστικά είναι ένα βιβλιοπαιχνίδι, μέσα από το οποίο οι γονείς κι οι εκπαιδευτικοί, μπορούν να περάσουν σπουδαία μηνύματα στα παιδάκια. Με γραφή απλή, το κείμενο μπορεί να γίνει άμεσα κατανοητό κι από τις μικρότερες ηλικίες. Το γραπτό κείμενο, έρχεται να συνδράμει δυναμικά, το μουσικό παραμύθι, το οποίο μπορεί ένα παιδάκι να ακούσει μέσω web. Να ακούει δηλαδή την ιστορία, «ντυμένη» με την υπέροχη μουσική του Άρη Λαναρίδη και παράλληλα να βλέπει τις εκφραστικές εικόνες του βιβλίου. Συμπληρωματικά, η χαρτοκοπτική με τις μάσκες στο τέλος του βιβλίου, βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα, μέσα από το παιχνίδι, ότι υπάρχουν επικίνδυνοι άνθρωποι στον κόσμο που θέλουν να τους κάνουν κακό.

Στα θετικά του βιβλίου και η εξαίρετη εικονογράφηση, η οποία ουσιαστικά είναι ένα patchwork. Ένας υπέροχος συνδυασμός κολάζ και ζωγραφικής με απαλά και φωτεινά χρώματα. Η εικονογράφηση πρέπει να πούμε, υποστηρίζει άψογα τα κείμενα. Η επιλογή των χρωμάτων δε, κατά την προσωπική μου άποψη, βοηθά στο να παραμένουν τα παιδιά ήρεμα, αν και διαβάζουν για ένα θέμα τόσο αγχωτικό, όσο η πιθανότητα απαγωγής τους από κάποιον άγνωστο. Παραμένοντας ήρεμα λοιπόν, είναι πιο δεκτικά στο να μάθουν.

Αυτό που ξεχώρισα στην εικονογράφηση είναι ότι, όπως και στην πραγματικότητα, οι κακοί εμφανίζονται με τη μορφή ενός συμπαθητικού ατόμου/ζώου. Λύκος με προβιά αρνιού. Έτσι λοιπόν, τα παιδιά μαθαίνουν με έναν πολύ εύστοχο τρόπο, να μην εμπιστεύονται την «καλή κυρία» ή τον «ευγενικό κύριο», που τους προσφέρει καραμέλες κι εκδρομή στο λούνα παρκ.

Τέλος, το «Μην πας φωκάκι» μπορεί να λειτουργήσει και σαν οδηγός για γονείς και εκπαιδευτικούς, αφού στις τελευταίες του σελίδες περιλαμβάνει οδηγίες, δραστηριότητες κι ασκήσεις και βάσει αυτών, μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εστιάσουν στο κεντρικό μήνυμα, το οποίο είναι ότι δεν πρέπει αυτά, να εμπιστεύονται ποτέ τους ξένους και να τους ακολουθούν, εκτός κι αν βρίσκονται σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

Το Φωκάκι της κυρίας Ρουμελιώτου, είναι κατά την άποψή μου ένα εργαλείο με το οποίο οι γονείς μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους θα αναγνωρίσουν τον κίνδυνο, εάν αυτός εμφανιστεί κάποτε. Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους γονείς καθώς και στους εκπαιδευτικούς. Δεν πρέπει να λείπει από τις βιβλιοθήκες τους!

Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας στη Μαριάννα Φλέσσα εδώ.

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ!

Σχόλια