Book Review: ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ του JOHN CONNOLLY, από ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL


(Της Κατερίνας Τσαμπά)

Ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο ολοκλήρωσα πριν λίγες μέρες. Ένα γοητευτικό βιβλίο. Ο Connolly είναι πραγματικός δεξιοτέχνης της γραφής. Καταφέρνει να στρέψει την προσοχή μας σε αυτά που κάποτε, ως παιδιά −και όχι μόνο−, φοβόμασταν, να μας τα μεταφέρει και μέσα από το παραμύθι του να μας οδηγήσει στην ενηλικίωση.

Αυτό αφορά και τον χαρακτήρα του, τον Ντέιβιντ, ο οποίος αφού καλείται να δει τη μητέρα του να λιώνει από αρρώστια και εντέλει να τη χάνει σε μικρή ηλικία, να ζήσει με τον πατέρα του που φτιάχνει νέα οικογένεια, τους φόβους για την άλλη γυναίκα, τον ετεροθαλή αδερφό. Νέο σπίτι, νέα “μαμά”, νέος αδερφός. Δεν ήταν και λίγα.

Στρέφεται στα βιβλία και το νέο σπίτι είναι γεμάτο από δαύτα. Αρχίζουν και του μιλούν, παθαίνει κρίσεις, κρύβεται, φοβάται και εν τέλει ξεθαρρεύει. Το νέο σπίτι έχει έναν τεράστιο κήπο και με την ιστορία του χαμένου θείου της νέας “μαμάς” στο μυαλό βγαίνει να τον εξερευνήσει. Και ξάφνου, βρίσκεται σε έναν νέο κόσμο! Αντανάκλαση του δικού του, με ήρωες και τέρατα, διλήμματα και αποφάσεις του τι είναι αλήθεια και τι όχι, πώς να προχωρήσει, τι να πράξει. Με Βασιλιά, το βιβλίο του και το κάστρο όπου ζει.

Συναντά στον δρόμο του δύο ανθρώπους που ο καθένας από τη μεριά του θα τον βοηθήσει. Θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, να φτάσει στον Βασιλιά και στο βιβλίο των χαμένων πραγμάτων. Να συναντήσει τον Καμπούρη που είναι αυτός που θα του ξεκαθαρίσει ποιος είναι και θα τον βοηθήσει να φτάσει στην ενηλικίωση.  

Θέλει να φτάσει στον Βασιλιά. Εκεί μαθαίνει ότι μπορεί να γίνει ο Βασιλιάς! Το θέλει ή όχι;

Μέχρι το τέλος η ιστορία σε κρατάει προσηλωμένο εντός της, δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από τις λέξεις. Η γραφή του Connolly έχει χαρακτηριστεί ποιητική. Ναι, είναι! Και ζωντανεύει εμπρός σου τοπία, θηρία, μάχες. Οι ήρωες εκπληκτικά διαμορφωμένοι, οι σκηνές ολοζώντανες, η πλοκή εξαίρετη!

Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Σχόλια