BOOK REVIEW: ΠΩΛΗΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΤΟΥ DAVIDE CALÌ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

«Πωλείται η ευτυχία;», αιώνιο το ερώτημα… «Φυσικά! Σε μικρά βάζα, σε μεγάλα βάζα, ακόμα και σε οικογενειακή συσκευασία», είναι η απάντηση που μας δίνουν μέσα από το αλληγορικό παραμύθι τους, με τίτλο «Πωλητής ευτυχίας», ο συγγραφέας Davide Calì και ο εικονογράφος Marco Somà.

Καταρχάς θέλω να ξεκινήσω από την αριστουργηματική εικονογράφηση! Η κάθε εικόνα είναι ένα έργο τέχνης πραγματικά! Σε μαγεύει και σε κάνει να μη μπορείς να τραβήξεις τα μάτια σου από πάνω της. Τόση λεπτομέρεια, τόσο ζωντανά χρώματα, μια έκρηξη σχημάτων και χρωμάτων που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι... Κατά τη γνώμη μου, η δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το βιβλίο από τον Somà, είναι μια από τις καλύτερες που έχω συναντήσει ποτέ. Από μόνες του οι εικόνες, μπορούν να διηγηθούν μια ιστορία. Χωρίς κείμενο δίπλα να τις συντροφεύει. Πραγματικά φανταστική δουλειά!

Από πλευράς κειμένου, το μήνυμα που περνάει στα παιδιά αυτό το παραμύθι, είναι ότι η ευτυχία έρχεται στη ζωή μας σε μικρές και μεγάλες δόσεις, πολλές φορές εκεί που δεν την περιμένουμε και σε σχήμα και μέγεθος που δεν το περιμένουμε. Αρκεί να την αναζητήσουμε με την καρδιά κι όχι με τα μάτια μας. Αυτό που ο Calì διδάσκει τα παιδιά ότι αν ψάξουν μέσα τους θα την βρουν σε κάθε τι μικρό ή μεγάλο. Στο παιχνίδι, στην οικογένεια, στους φίλους, σε μια αγκαλιά ή ένα χαμόγελο. 

Μέσα από το κείμενο και τις εικόνες, οι δημιουργοί φωτογραφίζουν πολύ πετυχημένα θα έλεγα στιγμές και πεποιθήσεις της κοινωνίας και σκιαγραφούν διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων και την κουλτούρα τους. Για παράδειγμα μιλάει για εκείνον που πάντα κάνει παζάρια, προκειμένου να πετύχει καλύτερη τιμή, τον καλλιτέχνη που κρύβει μέσα του την πεποίθηση ότι για να είναι δημιουργικός, θα πρέπει να είναι και δυστυχισμένος αλλά κι εκείνον που θέλει να δείχνει υπεράνω της ευτυχίας, αλλά που κι αυτός την έχει το ίδιο ανάγκη με τους υπόλοιπους. 

Αν μπορούσα να του καταλογίσω ένα μειονέκτημα, αυτό είναι το γεγονός ότι ενώ η εικονογράφηση είναι όπως προείπα αριστουργηματική, πολυδιάστατη κι ευρηματική, το κείμενο από την άλλη πλευρά είναι απλοϊκό και περιορισμένο αρκετά σε έκταση. Η εικονογράφηση από τη μια, μπορεί άνετα να καλύψει ηλικίες από τα 4 έτη έως και ενηλίκους ενώ αντίθετα το κείμενο είναι τόσο απλό που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον των μικρότερων ηλικιών, από 4 έως 6 ίσως έτη. Μεταξύ των δύο υπάρχει μια ανισορροπία πιστεύω. Παρ’ όλ’ αυτά, το κείμενο με κάποιο μαγικό τρόπο, κατορθώνει να περάσει τα μηνύματα που θέλει να περάσει: Ότι η ευτυχία υπάρχει παντού γύρω μας, στα μικρά και καθημερινά πράγματα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε το νου και την καρδιά μας σε αυτά!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ!


Σχόλια