Book Review: ΑΚΟΗ, των VINCENT KLIESCH και SEBASTIAN FITZEK



(Της Γιώτας Βασιλείου)

Η “Ακοή” είναι το πρώτο βιβλίο του Vincent Kliesch, το οποίο βασίζεται σε μια εκπληκτική ιδέα του Sebastian Fitzek, το όνομα του οποίου για μένα σημαίνει σίγουρη επιτυχία. Δεν είχε ξανατύχει να διαβάσω κάτι του Kliesch, μάλιστα δεν είμαι καν σίγουρη εάν έχει εκδοθεί ποτέ κάτι δικό του στα ελληνικά, με δεδομένο όμως ότι ο Fitzek είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, οι προσδοκίες μου ήταν ιδιαιτέρως ανεβασμένες. Ευτυχώς για μένα, δικαιώθηκαν.

Από τις πρώτες σελίδες κιόλας του βιβλίου έχουμε γρήγορο ρυθμό, συναρπαστική ιστορία και κινηματογραφικές σκηνές σε ένα καταιγιστικό θρίλερ, που δε σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Μου άρεσε πολύ το στυλ της γραφής και τα μικρά κεφάλαια, τα οποία κυριολεκτικά πετούσαν μέσα από τις σελίδες και με άφηναν διαρκώς με την περιέργεια «τι θα συμβεί παρακάτω». Η ιστορία ήταν αρκετά ασυνήθιστη, διέθετε ένταση και νεύρο αλλά συγχρόνως ήταν και περίπλοκη, μπερδεμένη και χαρακτηριζόταν από εκπληκτικές ανατροπές. Ιδίως η ανατροπή της τελευταίας σελίδας είναι τεράστια και σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα.

Ο Vincent Kliesch γράφει ζωντανά, αυθεντικά κι ατμοσφαιρικά ανακατεύοντας την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία. Η επιρροή του Fitzek είναι βεβαίως φανερή, ιδίως στο κομμάτι της σκιαγράφησης των χαρακτήρων και στις ανατροπές. Πολλοί και καλοσχεδιασμένοι διάλογοι και έλλειψη περιττών πληροφοριών που κουράζουν. Οι χαρακτήρες αν κι είναι αρκετοί, είναι αληθοφανείς και καλοσχηματισμένοι, πείθουν ο καθένας για αυτό που είναι, αλλά… 

Βρήκα κάποιες μικρές αδυναμίες, όπως ότι όλοι οι ήρωες, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο είχαν σοβαρά προβλήματα. Πώς να ταυτιστεί κανείς με ανθρώπους τόσο ακραία προβληματικούς; Κάτι στο οποίο επίσης καταλογίζω ένα μείον, είναι ότι, ενώ βρήκα απίστευτα ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη, την ιδέα του «ανθρώπου με ακοή νυχτερίδας», του φωνητικού ιατροδικαστή/ερευνητή με τις ιδιαίτερες δεξιότητες στην ακοή του, οι ικανότητές αυτές δεν ήταν το επίκεντρο της ιστορίας όπως περίμενα, απλά γινόταν αραιά και που αναφορά σε αυτές. Θα περίμενα και θα ήθελα πολύ περισσότερο. Υποψιάζομαι πως το φωνητικό DNA, είναι κάτι που οι περισσότεροι από εμάς, ούτε καν το είχαμε ακούσει, πριν διαβάσουμε το βιβλίο αυτό. Οπότε ναι, θα περίμενα να έχει πολύ περισσότερες πληροφορίες και πολύ περισσότερο “Auris”. Επίσης από πλευράς μετάφρασης κι επιμέλειας θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ καλύτερη δουλειά. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες εκδόσεις δεν φροντίζουν τα βιβλία τους όσο τους πρέπει. 

Η «Ακοή» του Vincent Kliesch, είναι ένα συμπαγές συναρπαστικό και ευέλικτο θρίλερ που με απορρόφησε από τις πρώτες του κιόλας αράδες. Τελειώνει δε, με ένα cliffhanger όπου αφήνει να εννοηθεί  συνέχιση της ιστορίας. Είμαι πάρα πολύ περίεργη να δω τι θα συμβεί στη συνέχεια, η οποία ελπίζω να μην αργήσει πολύ. Αν αγαπάτε τα θρίλερ και σας αρέσουν τα δυνατά plot twist, τότε αναζητήστε την «Ακοή». Θα σας συναρπάσει.

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.

Σχόλια