Book Review: Ο ΨΙΘΥΡΙΣΤΗΣ, του ALEX NORTH, από εκδόσεις BELL

 

(Της Γιώτας Βασιλείου)

Από που να αρχίσω και που να τελειώσω με το συγκεκριμένο βιβλίο; Να πω για την έκδοση, που είναι "all the money honey"; Με ένα εξώφυλλο εξαιρετικό, πανέμορφο και με απίστευτη υφή. Ή να πω γι'αυτό το μεγαλειώδες κουτί με τους σελιδοδείκτες και το "σκήπτρο με τις νεκροπεταλούδες"; Γενικά, πρόκειται για μια πανάκριβη έκδοση, σε απόλυτα προσιτή τιμή!

Δε θα μπορούσαμε φυσικά να περιμένουμε κάτι λιγότερο από τις εκδόσεις BELL, ιδίως σε έναν τίτλο ο οποίος προμοτάρεται ως το "θρίλερ της χρονιάς" (2019). H αλήθεια όμως είναι ότι διαβάζοντας τις διθυραμβικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό, "τρόμαξα" λίγο και το σκεφτόμουν για να το αγοράσω. Ωστόσο, το παραδέχομαι: το marketing δούλεψε και σε μένα και τελικά το τσάκωσα!

Αυτό λοιπόν που έχω να πω για το πρώτο βιβλίο του Άλεξ Νορθ είναι ότι, ο Μέρφυ κι η νομολογία του περιλαμβάνουν πολύ λιγότερες συμπτώσεις από αυτό το βιβλίο. Πρόκειται για ένα διαρκές παιχνίδι της μοίρας και πώς τα φέρνει αυτή. Πώς ασύνδετα άτομα και καταστάσεις τελικά με κάποιον τρόπο καταφέρνουν και μπλέκονται και σκοντάφτουν το ένα πάνω στο άλλο. Στο συγγραφικό του αυτό ντεμπούτο, ο Νορθ έχει καταφέρει να γράψει ένα αρκετά δυνατό θρίλερ, με σφικτή πλοκή και με ατμόσφαιρα, τόσο-όσο σκοτεινή και με μια υποβόσκουσα, υπερφυσική προέκταση. Θεωρώ πως θα συναρπάσει όσους αγαπούν αυτό το είδος λογοτεχνίας.

Οι ήρωές του πολύ συμπαθητικοί και αληθοφανείς, με όλα τα προβλήματα που μπορεί να κουβαλάει μέσα του, ο καθένας από αυτούς. Κι όσο προχωρά το μυστήριο, βλέπουμε τους χαρακτήρες να ξεδιπλώνονται και να αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Υπήρξαν αρκετά σημεία που με έχασε, όπως το γεγονός ότι κάποιες στιγμές μου θύμισε παλιές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης με τους διαλόγους του. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω περισσότερα χωρίς να κάνω spoiler, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος του, το βιβλίο μου άρεσε πολύ. Λίγο πριν το τέλος μάλιστα, έχασα κι ένα βράδυ και τον ύπνο μου! Τα πολύ μικρά κεφάλαια βοήθησαν ιδιαιτέρως, εννοείται.

Όχι, για μένα δεν ήταν το "θρίλερ της χρονιάς". Ήταν ωστόσο ένα δυνατό βιβλίο, το οποίο πλην ελαχίστων σημείων, το ευχαριστήθηκα και σίγουρα θα αναζητήσω και το επόμενο βιβλίο του συγγραφέα, εφόσον φυσικά υπάρξει. Κι ελπίζω να φανεί αντάξιο των προσδοκιών μου.

Καλές αναγνώσεις!

Σημείωση: Η κριτική δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο βιβλιοφιλικό blog ΒΙΒΛΙΟΣΗΜΕΙΑ.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ

Σχόλια