Book Review: ΤΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ, του JEAN TEULÉ, από εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

«Τι θα θέλατε να σας δώσουμε;»

«Ένα σκοινί για να κρεμαστώ».

«Είναι ψηλοτάβανο το σπίτι σας; Δεν ξέρετε; Ορίστε, πάρτε αυτό. Δύο μέτρα θα πρέπει να είναι αρκετά», συνεχίζει παίρνοντας από το ράφι ένα κανναβόσκοινο.

«Η θηλιά είναι ήδη έτοιμη! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την περάσετε γύρω απ’ το λαιμό σας και να τη σφίξετε…»

Είναι ένα μαγαζάκι διαφορετικό από τα άλλα. Ένα μαγαζάκι σκοτεινό κι άμεσα συνδεδεμένο με το Θάνατο. «Είναι ένα μαγαζάκι στο οποίο δεν μπαίνει ποτέ καμία ροζ και χαρούμενη αχτίδα». Είναι «Το μαγαζάκι των αυτοκτονιών», του Jean Teulé!

Το στόρι συνοπτικά έχει ως εξής: 

Σε μια φανταστική πόλη του μέλλοντος,  όλοι οι κάτοικοι είναι καταθλιπτικοί και δυστυχισμένοι κι αυτοκτονούν ο ένας μετά τον άλλο. Σε αυτή τη δυστοπική κοινότητα λοιπόν, ευημερεί το κατάστημα της οικογένειας Τουβάς. Εκεί, κάθε εν δυνάμει αυτόχειρας μπορεί να βρει οτιδήποτε χρειάζεται για να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή. Από όπλα και σχοινιά μέχρι δηλητήρια παντός είδους. Όλα πάνε δραματικά υπέροχα για την οικογενειακή επιχείρηση, μέχρι που ο βενιαμίν της οικογένειας, ο μικρούλης Άλαν, ο οποίος είναι «η χαρά της ζωής», απειλεί να καταστρέψει την επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης,  με τα γέλια και τις χαρούμενες φωνούλες του.

«Αποτύχατε στη ζωή σας; Με εμάς θα έχετε έναν πετυχημένο θάνατο!» 

«Το μαγαζάκι των αυτοκτονιών» είναι ένα χιουμοριστικό βιβλίο, με ένα χιούμορ ιδιαίτερο, αλά Τιμ Μπάρτον, μαύρο και παράξενο.  Με τις extra large δόσεις βιτριολικού χιούμορ, ο Teulé προσπαθεί να περάσει ξεκάθαρα τα μηνύματά του και κατά τη γνώμη μου τα κατάφερε 100%. Ο χαρακτήρες  είναι καλοσχηματισμένοι αν και μονοδιάστατοι. Θυμίζουν μαριονέτες του θεάτρου των σκιών. Δεν έχουμε καταβύθιση στον ψυχισμό τους, αναλύοντας κάθε μικρή σκέψη και συναίσθημα. Άλλωστε, όπως προκύπτει από την ανάγνωσή , δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Οι διάλογοι ρέουν άνετα και είναι γεμάτοι έξυπνες ατάκες ενώ στο τέλος του, περνάει άμεσα και το μήνυμα για το οποίο γράφτηκε, πιστεύω, αυτό το βιβλίο.

Εν κατακλείδι, μικρό σα μια ανάσα, το Μαγαζάκι διαβάζεται πανεύκολα και σε μηδενικό χρόνο! Αν και το θέμα του είναι μαύρο κι άραχνο και πιθανόν κάποιους να τους επηρεάσει ιδιαίτερα, εντέλει καταφέρνει να σε χαλαρώσει ενώ τελειώνοντας αφήνει και μια νότα αισιοδοξίας. Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να σταθείτε μόνο στο χιουμοριστικό της υπόθεσης και να ξεπεράσετε όλο αυτό το θανατικό, τότε να το διαβάσετε οπωσδήποτε!

Επίσης, μην παραλείψετε να δείτε το τρισδιάστατο animation, σε σκηνοθεσία του Γάλλου Πατρίς Λεκόντ (Ο εραστής της κομμώτριας, Ridicule), το οποίο παρουσιάστηκε και σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο φεστιβάλ των Καννών, το 2013. Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.


Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ.



Σχόλια