Book review: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ, του GUILLAUME MUSSO, από εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


(Της Γιώτας Βασιλείου)

«Ποιοι είμαστε εμείς για να ορίσουμε τους εαυτούς μας ως κριτές και να αποφασίσουμε τι είναι λογοτεχνία και τι όχι;».

Με αυτό το τελευταίο βιβλίο του ο Guillaume Musso, ρίχνει το «μπαλάκι» στην πλευρά του αναγνώστη και μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε το τι είναι  λογοτεχνία, τι δίνει έμπνευση, τι χαρακτηρίζει εν τέλει, έναν συγγραφέα. Το στυλ του, η μορφή και την ουσία των ιστοριών που γράφει; Τι; Η πένα του Μισσό σε αυτό το βιβλίο έχει εξελιχθεί, έχει γίνει πιο πυκνή, πιο στιβαρή και πιο επίκαιρη. Είναι ένα βιβλίο εντελώς διαφορετικό και απείρως καλύτερο από ότι έχει γράψει μέχρι τώρα! 

Μέσα από τη «Μυστική ζωή των συγγραφέων» ο Γκιγιέμ Μισσό έχει αναδείξει αρκετούς, μεστούς, πλούσιους και άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ο σκοτεινός, κατεστραμμένος συγγραφέας που έχει πάψει πια να πιστεύει στη δύναμη των λέξεων κι αποσύρεται στην προσωπική του φυλακή, σε ένα νησί σε σχήμα κρουασάν. Ο ιδιόρρυθμος, γκρινιάρης βιβλιοπώλης, που αν και ο μοναδικός εκπρόσωπος της «καλής» σκέψης, της ανάγνωσης και της λογοτεχνίας στο νησί, αποφασίζει να κλείσει το βιβλιοπωλείο του. Ένας νεαρός που με όλη την ορμή της νιότης του και με απέραντο θαυμασμό για τη γραφή και τη λογοτεχνία, βουτάει στα βαθιά, χωρίς ουσιαστικά να ξέρει κολύμπι. Και τέλος η δημοσιογράφος που δε διστάζει να «χώσει τη μύτη της» και να ξετρυπώσει μυστικά που καλύτερα θα ήταν –ίσως- να μείνουν κρυμμένα. Με τη φωνή των ηρώων του βιβλίου του ο Μισσό, εκφράζει εγκάρδιες αλήθειες που με έκαναν άλλοτε να χαμογελάσω και άλλοτε να πέσω σε περισυλλογή. Ειλικρινά πιστεύω ότι είναι η καλύτερη δουλειά του μέχρι στιγμής.

Από πλευράς μυθοπλασίας, η πλοκή λειτουργεί θαυμάσια, οδηγώντας μας σε ένα πολύ πετυχημένο τέλος. Δεν το είδα να έρχεται, παρόλο που κάποια στιγμή ίσως και να υποπτεύθηκα κάτι. Είχε τον τρόπο του να ξεγλιστρήσει και να καταλήξει σε ένα απροσδόκητο  φινάλε. Η γραφή του έχει στυλ και συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό. Μέσα από βαθιούς  προβληματισμούς και ένα πολύ δημιουργικό σενάριο, προκαλεί έντονα συναισθήματα και σκέψεις. Οι ιστορίες είναι πολλές κι ασύνδετες αρχικά, ωστόσο όσο προχωρούν οι σελίδες, διεισδύουν η μια μέσα στην άλλη, σα μια κούκλα Μπάμπουσκα. Ένα δωμάτιο με παραμορφωτικούς καθρέφτες στους οποίους άλλοτε αντανακλάται η αλήθεια κι άλλοτε διαστρεβλώνεται. 

«Η μυστική ζωή των συγγραφέων» είναι ένα πανέμορφο μυθιστόρημα για τη λογοτεχνία και γι’ αυτούς που την αγαπούν.  Είναι ένα μυθιστόρημα που κραυγάζει με ολόκληρη την ύπαρξή του «διάβασέ με»!

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια