Book Review: Η ΑΝΩΜΑΛΙΑ, του HERVE LE TELLIER, από εκδόσεις OPERA


(Της Γιώτας Βασιλείου)

Τι να πει κανείς για αυτό το βιβλίο που να μην έχει ειπωθεί ήδη! Ξεχωριστό, ευφυές, ιντριγκαδόρικο, παιχνιδιάρικο, ανατρεπτικό, δημιουργικό, φιλοσοφημένο, μοναδικό και πολλά, πολλά ακόμη! Ένα θρασίμι που σου καίει τα εγκεφαλικά κύτταρα!Φανταστικό! Το λάτρεψα! 

Καταρχάς θέλω να μιλήσω για τη απίστευτη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, που όχι μόνο σεβάστηκε το αρχικό κείμενο αλλά το υποστήριξε και το ανέδειξε με μοναδικό τρόπο! Και σημειώστε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό κείμενο, όσο ευκολοδιάβαστο κι αν είναι. Ο Γάλλος συγγραφέας και διακεκριμένος γλωσσολόγος Hervé Le Tellier, έχει καταφέρει κάτι που με την πρώτη ματιά φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο. Να συνδυάσει ευθαρσώς την φιλοσοφία, με τη θεολογία, την τεχνολογία, τα μαθηματικά και το παράδοξο. Και τι να σας πω… το αποτέλεσμα απλά «τινάζει τη μπάνκα στον αέρα»! Παραδοξότητα κι αληθοφάνεια, πολυμάθεια και άγνοια, σιγουριά κι αμφιβολία, κίνδυνος και σωτηρία και άλλα πολλά πρωταγωνιστούν σε αυτό το ανατρεπτικό μυθιστόρημα. Η πλοκή επιταχύνεται από τα μέσα του βιβλίου και μετά. Φέρνει τον αναγνώστη σε κατάσταση «κινούμενης άμμου»! Κάθε αράδα που διαβάζεις σε τραβάει όλο και πιο κάτω στα σκοτεινά της βάθη. Με την ανωμαλία ο Le Tellier παίζει άσχημα με το μυαλό μας κι εμείς γουστάρουμε!

Με ενθουσίασε ακόμη κι ο τρόπος που χωρίστηκαν τα κεφάλαια του βιβλίου. Στο πρώτο μισό γνωρίσαμε τους χαρακτήρες και στο δεύτερο μέρος έγινε η ανάλυση του προβλήματος και των συνεπειών του. Ήταν σα να παρακολουθείς ταινία όπου αρχικά γίνεται σε hightlights η γνωριμία με τους ήρωες και στη συνέχεια στήνεται η πλοκή που θα τους φέρει όλους μαζί αντιμέτωπους με το βασικό θέμα της ιστορίας. Ήταν απολαυστικότατο. 

Ωστόσο, παρ’ όλ’ αυτά τα τόσα χαρακτηριστικά που εμένα προσωπικά με ενθουσίασαν, αναγνωρίζω ότι έχει κι ένα το οποίο το οποίο θα κάνει τον αναγνώστη του είτε να το λατρέψει, είτε να στραβομουτσουνιάσει με το βλέμμα γεμάτο αμφιβολίες. Το βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερο. Είναι παράξενο! Ακόμα όμως κι αν ανήκετε στην ομάδα εκείνη των αναγνωστών που τα «παράξενα» δεν είναι το φόρτε τους, εγώ σας παροτρύνω να το διαβάσετε, εν είδει λογοτεχνικής σπουδής. Πραγματικά είναι είδος προς μελέτη.

Ετοιμαστείτε για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο άγνωστο. Το ταξίδι θα περιλαμβάνει πολλές αναταράξεις κι ίσως μια κάθετη πτώση στο κενό. Γι’ αυτό προσδεθείτε κι… ετοιμαστείτε…

Καλές αναγνώσεις!

Διαβάστε περισσότερα ή αγοράστε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια