Book Review: Μαίρη γκρι, της Φωτεινής Ναουμ, εκδόσεις Κύφαντα



Της Μαριάννας Φλέσσα


Η Μαίρη είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Κάποιος παρατηρητής της  ζωής της θεωρεί ότι τα έχει όλα. Καλό γάμο, δυο υγιείς κι αξιαγάπητες κόρες, καλή δουλειά, σχετική οικονομική ευχέρεια. Για την ίδια όμως, τη Μαίρη, η ζωή της είναι γκρι. Μια χρυσή μετριότητα. Ούτε άσπρο, ούτε μαύρο. Ένα άτονο, εμετικό γκρι. Καθημερινότητα, υποχρεώσεις, η μοίρα της γυναίκας που πρέπει να παίζει επιτυχώς όλους τους ρόλους. Να είναι, δηλαδή, και γυναίκα, κι ερωμένη, και μάνα, και επαγγελματίας, και και και… Τι γίνεται, όμως, όταν η Μαίρη αποφασίζει ότι δεν της αρκούν όλα αυτά; Τι είναι αυτό που θα αλλάξει ουσιαστικά και διαπαντός τη ζωή της; Τι μπορεί να φωτίσει αυτό το γκρι; Ένας χωρισμός; Ένας νέος έρωτας; Ένας παλιός έρωτας; Τι;


Για την κυρία Φωτεινή Ναούμ, τη συγγραφέα της νουβέλας, έχω ακούσει πολλά καλά λόγια τόσο για την πένα της και τα εκφραστικά της μέσα, όσο και για το περιεχόμενο των βιβλίων της. Μέχρι σήμερα δεν είχα διαβάσει κάτι δικό της. Ξεκινώντας τη νουβέλα «Μαίρη γκρι» από τις εκδόσεις Κύφαντα, θεωρούσα ότι θα διαβάσω την ιστορία της Μαίρης Παναγιωταρά... Μαίρη η μία, Μαίρη και η άλλη… Δεν είναι όμως έτσι. Η Μαίρη γκρι δεν είναι ένα μονοδιάστατο άτομο. Η δούλα του συστήματος. Το αιώνιο θύμα της πατριαρχίας. Είναι ΚΑΙ αυτά αλλά φέρει και πολύ πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά και τολμώ να πω ότι στο τέλος της νουβέλας με εξέπληξε με τις αποφάσεις της. Καταρχάς, η ρεαλιστικότητά της ως χαρακτήρα είναι ακαταμάχητη. Αναγνώρισα πολλές γυναίκες που γνωρίζω, αλλά και κομμάτια του εαυτού μου. Αυτό δείχνει βαθύτερη ενδοσκόπηση και γνώση της συγγραφέως στα γυναικεία θέματα. Δείχνει άνθρωπο με ρεαλιστική γνώση της πραγματικότητας που όμως δεν είναι κυνική και αφοριστική όταν γράφει.


Κινδυνεύω να γράψω κι εγώ μια μικρή νουβέλα για το πολύ μικρό αλλά διδακτικό και βιτριολικό αυτό βιβλίο. Θέλω να σας προτείνω να το διαβάσετε. Έχει όλα τα εχέγγυα να σας απαντήσει κάποια ερωτήματα της «χρυσής» ρουτίνας σας, είτε είστε άντρας, είτε είστε γυναίκα. Εγώ τρέχω για να ψάξω κι άλλα βιβλία της κυρίας Ναούμ.


Καλή ανάγνωση!


@mariannareading




Σχόλια