Book Review: Η ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ, του SANTIAGO GAMBOA, από εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


(Της Γιώτας Βασιλείου)


Κλείσε την πόρτα, αδελφέ μου,

η νύχτα θα είναι μεγάλη

Από το ποίημα “Punto cero” (Σημείο μηδέν) του Χοσέ Άνχελ Βαλέντε 


Η αμφισβήτηση του πολέμου, η μοναξιά του μετώπου της μάχης, η αναζήτηση της ρίζας και μια πραγματικότητα που απειλεί να εκραγεί ξανά, είναι αυτά που πραγματεύεται στο νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα ο Κολομβιανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Santiago Gamboa. Ο ίδιος, όπως μας είπε κατά την παρουσίαση του βιβλίου, στα πλαίσια του φεστιβάλ ΛΕΑ 2023 (Λογοτεχνία Εν Αθήναις), προτιμά να το χαρακτηρίζει “novela de periodismo criminal” (μυθιστόρημα εγκληματικής δημοσιογραφίας), γιατί με τη συγγραφή του είχε σκοπό πέρα από το μυθοπλαστικό κομμάτι, να καταγράψει και να αναδείξει κάποια από τα προβλήματα που διατρέχουν εδώ και δεκαετίες την κολομβιανή κοινωνία.

Απομακρυσμένες περιοχές ξεχασμένες από τον κρατικό μηχανισμό, όπου οι κάτοικοί ζουν σε υπό το καθεστώς του τρόμου. Διεφθαρμένοι αστυνομικοί και δημόσιοι λειτουργοί. Δολοφονίες των ηγετών και των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Θρησκευτικές αιρέσεις με επιρροή όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στην εθνική πολιτική της χώρας. Πορνεία, trafficking, ναρκωτικά, παραεμπόριο. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα τα οποία διαχειρίζεται ο συγγραφέας στα τέσσερα μέρη που συνθέτουν το μυθιστόρημά του.

Το μυθιστόρημα αποκτά ένταση από το ξεκίνημά του σχεδόν, όταν μια ένοπλη επίθεση σε ένα τζιπ χάμερ αφήνει πίσω αρκετούς νεκρούς και ένα μεγάλο μυστήριο. Οι έρευνες, τις οποίες αναλαμβάνουν από κοινού ο εισαγγελέας της Μπογκοτά, δυο έμπιστοι αστυνομικοί και μια δημοσιογράφος με τη βοηθό της, βοηθούν να ξετυλιχτεί το νήμα του μυστηρίου, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αιρέσεις και Πίστη στο Θεό, προδοσία και θάνατο και που εν τέλει θα δοκιμάσει τόσο τις ερευνητικές τους ικανότητες, όσο και τα νεύρα τους, σε αυτόν τον αγώνα δρόμου για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Με πρόζα που κρατά τον αναγνώστη σε αγωνία εξαρχής, χαρακτήρες άλλοτε εξορισμένους, άλλοτε ηττημένους κι άλλοτε μαχητικούς που αγωνίζονται να ξεφύγουν από την καταπιεστική ζωή τους, με πλοκή πλούσια σε εικόνες της χώρας και της αστικής ζωής και με μια υπέροχη γλώσσα, ο Gamboa, δε δικαιολογεί ούτε εξηγεί, απλά προειδοποιεί πως όντως η νύχτα θα είναι μεγάλη, αφού η εδραίωση της βίας ως πάγια πρακτική, είναι σαν τη μεγαλύτερη νύχτα.

Με το «Η νύχτα θα είναι μεγάλη» ο Santiago Gamboa βυθίζει το δάχτυλο σε μια πληγή που έχει κακοφορμίσει και στάζει πύον και αίμα εστιάζοντας στον ρόλο της θρησκείας στην πολιτική ενός κράτους, θέτοντας ένα θεμελιώδες ερώτημα: Πόσο ακόμα θα απολαμβάνουν την ελευθερία τους αυτές οι ευαγγελικές αιρέσεις, διακυβεύοντας μια δημοκρατία που ήδη κλυδωνίζεται επικίνδυνα υπό το βάρος πολλών δεκαετιών ανυπότακτης θεοκρατίας;

Χωρίς πολλά-πολλά, διαβάστε το!

Καλές αναγνώσεις!

Μπορείτε να δείτε περισσότερα ή να αγοράσετε το βιβλίο εδώ.


Σχόλια